Vali'nin Sicili Kabarık

Vali'nin Sicili Kabarık

İnanç Platformu üyelerinin başörtü yasağına karşı yaptığı eylemlerdeki konuşmalar sebebiyle, bazı katılımcılar hakkında Ankara Valiliği'nin ihbarda ...


İnanç Platformu üyelerinin başörtü yasağına karşı yaptığı eylemlerdeki konuşmalar sebebiyle, bazı katılımcılar hakkında Ankara Valiliği'nin ihbarda bulunarak soruşturma açılmasına zemin hazırlaması sert tepkilere sebep olurken, Vali Önal’ın başörtü karşıtlığının da ilk olmadığı öğrenildi.

Her hafta Cumartesi günü Abdi İpekçi Parkı’nda bir araya gelerek başörtüsü yasağının son bulması için eylem gerçekleştiren İnanç Platformu üyelerinin geçen ay büyük bir katılımla gerçekleştirdikleri 3. yıl eylemiyle ilgili olarak Ankara Valiliği'nin savcılığa ihbarı sonrasında başlatılan soruşturmaya sert tepki geldi. Ankara Valisi Kemal Önal’ın, başörtüsüne karşı bu tutumu ilk değil. Önal, 2003 yılında Adana valisiyken de Adana’da satranç turnuvasında dereceye giren bir öğretmenin, ödülü almak için sahneye başörtülü çıkmasına izin veren öğretmen hakkında inceleme başlatmıştı.
VALİ BEY’İN İLK İCRAATI DEĞİL
Vali Önal, satranç turnuvasında ikinci olan Dumlupınar İlköğretim Okulu öğretmeni Serpil Kıvrak’ın 2003 yılında ödül töreni sırasında kürsüye başörtüsü ile çıkması üzerine Milli Eğitim Müdürü Ömer Şimşek’e “Bu duruma müdahale etsenize” şeklinde tepki göstermişti. Şimşek, “Şu an kürsüde. Yapılacak bir şey yok” şeklinde karşılık vermişti. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Aytaç Bilgen’in elinden, ikincilik ödülünü alan 12 yıllık öğretmen Serpil Kıvrak daha sonra yetkililerin ikazı ile karşılaşmıştı. Okulda derslerine başı açık giren Serpil Kıvrak'ın, kendisini ikaz eden milli eğitim yetkililerine ödül töreninin sosyal bir aktivite olmasından dolayı başörtülü katıldığı, “Tepkiyle karşılaşabileceğimi bilseydim katılmazdım” dediği öğrenildi. Vali Önal ise öğretmen hakkında inceleme başlatma talimatı vermişti.
“ORDUYU GÖREVE ÇAĞIRANLAR NE OLACAK?”
Başörtüsü eyleminde konuşmaları sebebiyle Mazlum-Der Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Vahdet Vakfı Başkanı Hüsnü Aktaş ve İnanç Platformu sözcülerinden Faruk Altıntaş hakkındaki soruşturmalara tepi gösteren ÖĞRETMEN-SEN Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Cumhuriyet mitinglerindeki darbe çığlıklarını hatırlattı. Darbenin açıkça suç olmasına rağmen harekete geçmeyen Valiliğin demokratik talepler karşısındaki tavrının anlaşılır olmadığını kaydeden Tanrıverdi, “Milletin değerlerine savaş açılan mitinglerde orduyu göreve çağıranlar karşısında susanlar ‘herkes için adalet’ diyen ve insani haklarının mücadelesini verenler hakkında soruşturma açarak gerçek zihniyetlerini göstermişlerdir. Bu, demokrasi ayıbıdır ve milletin ifade özgürlüğünün engellenmesidir” dedi.
“LİNÇ ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”
İnanç Platformu üyelerinden Özerk Diyanet ve Evkaf Sendikası Genel Başkanı Mustafa Altunkaya da, başlatılan soruşturmanın 3 yıldır sürdürülen eylemi yürüten insanları korkutma amaçlı olduğunu dile getirdi. Altunkaya, “Meclis'te 411 milletvekilinin oyuyla kabul edilen ve üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren Anayasa değişikliğine rağmen halen yasağı sürdüren rektörler için kılını kıpırdatmayanlar, bu hukuksuz uygulamaya tepki gösterenleri linç etmeye çalışıyorlar. Bu haksız yasak ve ülkenin dört bir tarafında meydana gelen insan hakları ihlalleri ortadan kalkmadıkça eylemlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
“BAŞLATILAN SORUŞTURMA MİLLETİN TALEPLERİNE TERS”
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise kendisinin de o eyleme konuşmacı olarak katıldığını hatırlatarak, “İnsanlar haklı oldukları davanın mücadelesini vermek için bir araya gelip itirazlarını dile getiriyorlar. Anlaşılan kimileri artık taleplerimizi dile getirmemizi de engellemeye çalışıyor. Konuşmalarında birlik, beraberlik vurgusu yapan ve haksız başörtüsü yasağına tepkilerini dile getiren insan hakları savunucularını susturmaya yönelik başlatılan soruşturmanın durdurulmasını talep ediyorum. Toplumun daha fazla özgürlük istediği şu günlerde başlatılan bu soruşturma, milletin taleplerine ters düşmüştür” dedi.
İŞTE SORUŞTURMA AÇTIRAN SÖZLER
2 emniyet amiri, 2 komiser ve 8 polisin imza altına aldığı 3 sayfalık tutanakta eyleme katılan konuşmacıların sözlerine yer verilirken, bazı kelimelerin altlarının çizili olduğu görülüyor. Altları çizili olan sözleri sarf eden sivil toplum temsilcilerinin ise suç işledikleri ima ediliyor.
Mazlum-Der Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu: “ ‘Ülkede çatışma çıkar’ diyorlar... Kırk yıldır bu insanlara bu kadar zulüm ettiniz, çatışma mı çıktı? Şimdi neden çatışma çıksın? Özgürlüklere bu kadar düşman olmayın. Bunlar İslâm düşmanlarının yaygara yapmasıdır. Bunlar devekuşu gibi kafasını kuma gömmüş, İslâm düşmanlığı yapıyorlar.”
İnanç Özgürlüğü Platformu sözcülerinden Faruk Altıntaş: “Özgürlüğümüze düşman olanlar var ya; cumhuriyet kuruldu kurulalı ‘artık özgür vatandaşsınız’ diyorlar. Hayır, yalan söylüyorlar.”
Vahdet Vakfı Başkanı Hüsnü Aktaş: “İnsanlar gerek dini kimliklerine, gerek etnik kimliklerine göre cumhuriyet kuruldu kurulalı zulme uğramışlardır. İnsanların kendi tercihlerine saygı gösterin.”

vakit