Vatandaşı çileden çıkaran ödeme

Vatandaşı çileden çıkaran ödeme

Hastalardan alınan muayene katılım paylarında büyük bir kargaşa yaşanıyor

Danıştay'ın katılım paylarını 3 - 4 - 6 - 10 liradan 2 liraya düşürmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu sistemlerini yenilemedi. Bu nedenle Haziran ayından itibaren hastanelere giden hastalara eczanelerdeki Medula'da muayene katılım payları çıkmadı. Son 4 aydır biriken katılım ücretleri dünden itibaren ilaç almak için eczanelere başvuran vatandaşların karşısına çıktı. Ankara'da bir hastadan 114 lira katılım ücreti istendi.

1 Ekim 2009 itibariyle zamlı olarak alınmaya başlayan katılım paylarında geriye dönük tahsilat başladı. 4 aydır hastaneye gitse de muayene katılım ücreti istenmeyen vatandaşlardan birikmiş borçlar talep edilince hastalarla eczacılar karşı karşıya geldi. 1 Ekim'den sonra hastaneye gidenler ilaç yazdırdıysa sağlı ocağı için 3 lira, devlet hastaneleri için 8 lira, özel hastaneler için 15 lira ödemeye başladı. Bunun yanında Haziran ayından bu yana hastaneye gidenlerden de biriken 2 liralık eski katılım payları isteniyor. Birçok hastadan gittiği sağlık kurumuna göre ortalama 40-50 lira istenmesi vatandaşı çileden çıkarıyor.

Ankara'da Emraz Eczanesi sahibi Kenan Karademir yaşanan karmaşanın kendilerine mal edildiğini ifade etti. Dün itibariyle ilaç almaya gelen bir hastaya 114 lira katılım payı çıktığını söyleyen Karademir, "Hastalar biriken katılım paylarını bizim aldığımızı zannediyor. 'Bu ne parası kardeşim. 4 ay öncesinin parası şimdi mi alınır.' tepkisiyle karşılaşıyoruz." dedi. Karademir, "2 liraları her gidişte alsaydık vatandaşa dokunmazdı ama şimdi birikince hastalar vermekte zorlanıyor." şeklinde konuştu.

Zonguldak'taki Canan Eczanesi'nde de benzer sorunlar yaşandı. Ocak ayından kalma muayene katılım payı karşılarına çıkan vatandaşlar eczacılarla tartıştı. 41 lira muayene ücretini ödemek istemeyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Merkezlerine akın etti.

Yaşananın karmaşa olmadığını savunan Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, kayıtların yenilenmesinin ardından geçmişe dönük tahsilatın başladığına işaret ediyor. SGK'dan üst düzey bir yetkili, "2008 yılında 850 milyon lira katılım payı geliri hedeflemiştik. Buna göre ilk 5 ayda 365 milyon lira katılım payı toplanması gerekirken 130 milyon lira çıktı. Bunun üzerine bilgi işleme konuyu sorduk. Danıştay'ın kararının ardından sistemi yenilememişler. 4 ay gecikmeli olarak sistem düzeltildi. Bu arada biriken 2 liralık katılım payları eczanelerde çıkmaya başladı." şeklinde konuştu.

MUAYENE KATILIM PAYINDAKİ SÜREÇ

İlk olarak 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren uygulamaya göre vatandaşlar özel sağlık kuruluşlarına 10, üniversite hastanelerine 6, eğitim araştırma hastanelerine 4, devlet hastanelerine ise 3 TL katılım payı ödüyordu. Sağlık ocakları ücretsizdi.

Danıştay 23 Nisan 2009 tarihinde verdiği kararla farklı oranlardaki katılım payının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek yürütmesini durdurdu.

Danıştay'ın 3 - 4 - 6 - 10 lira katılım payını durdurmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu 2 Haziran 2009'da tebliği yayınladı. Katılım paylarını 2 lirada eşitledi.

Maliye Bakanlığı'nın 18 Eylül 2009'da yayımlanan Tedavi Uygulama Tebliği ile katılım payları yeniden belirlendi. 1 Ekim 209 tarihinden itibaren 3 lira reçete parası getirildi. Devlet ve üniversite hastanelerindeki muayenelerde 8 lira özel hastanelerde 15 lira alınmaya başlandı.