Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Ve yeni bir gün

Bugün yeni bir gün. Bugün, milletvekillerinin Atatürk ilkelerine ve darbe anayasasına sadakat yemini ile yeni yasama dönemi başlıyor. Eğer bu parlamento hayatiyetini devam ettirecek olursa belki önündeki en önemli görev bugün bağlılık yemini ettikleri Anayasayı ve onun temel ilkelerini değiştirme yönünde olacaktır. Bu ayıp, bu garabet darbeci paşaların ve Kemalistlerin parlamentonun alnına yapıştırdığı bir ayıp olarak maalesef hâlâ önümüzde duruyor.

Yeni geçici başkanlık divanında başkan en yaşlı üye, CHP’li ve süreçte koalisyon hesapları açısından en çok söz edilen kişilerden biri olan Baykal.. 

6 en genç üyenin de yer aldığı divanda MHP’den kimse yok. 3 üye AK Parti’den ve diğer üç üye HDP’den.. 6 üyenin 5’i hanım. AK Parti’den gelen tek erkek üye var divanda, o da Abdurrahim Boynukalın. Divanın diğer ilginç ismi, Öcalan’ın yeğeni..

Meclis dün yemin törenini tamamladı. Yeni oluşan mecliste gayrimüslim de var, LBGT üyesi de.. Farklı ve renkli bir meclis sözkonusu.. Bu meclis aritmetiğinin bu şekilde uzun süre devam etmesi beklenmiyor.. Zaten eğer meclis başkanı seçildikten sonra görevlendirme yapılacak ve eğer 45 gün içinde hükümet kurulamazsa seçim yenilenecek.. Yeni meclis bugünkünden çok farklı olacaktır, büyük ihtimalle.. Hatta hükümet kurma çalışmaları başladıktan sonra bile parlamento aritmetiğinde değişiklikler olabilir.

Meclis başkanının seçimi hafta sonunda başlayacak ve en çok 5 günlük bir maratonun sonunda, son turda en çok oy alan iki üyenin katılacağı seçimle tamamlanacak. Yani yeni meclis en geç 1 Temmuz’da çalışmalarına başlayacak ve aynı gün de yeni hükümeti kurma çalışmaları başlayacak..

Parlamentoda en rahat konumda iki parti var. AK Parti ve HDP. AK Parti’nin yol haritası belli ve kendinden emin.. HDP ise iktidar yarışında yok.. CHP ve MHP sıkıntılı. Hem kendi içlerinde sorun yaşıyorlar, hem de koalisyon konusunda kararsızlar. Ne yaparlarsa yapsınlar içlerinden bir grup buna karşı çıkacak.. Koalisyonda yer almak isteyenler içinde bakanlık hesapları her iki partide de sıkıntıya sebep olacak gibi..

25. Dönem meclis çalışmalarının başlaması ile yeni bir süreç başlıyor. Bu süreçte sadece hükümet kurma çalışmaları başlamıyor. Meclis grupları şekilleniyor ve ardından meclis komisyonlarının teşkiline gelecek sıra. Ardından yeni hükümeti kurma görevlendirmesi, koalisyon görüşmeleri, Bakanlar Kurulu’nun teşkili, hükümet programının hazırlanması, güven oylaması ve kalınan yerden yola devam. Eğer süreç tamamlanamazsa o zaman yeniden başa döneceğiz ve seçim yenilenecek..

Bana göre süreçte bir tıkanıklık yaşanacak olursa, parlamento içinde yeni dengeler oluşabilir ve yeni alternatifler oluşabilir..

Önümüzdeki hafta ile birlikte 45 günlük bir süreç başlıyor.. Kuşkusuz bu 45 günlük zaman dolmadan da bir uzlaşı olabilir. Önce parlamentonun çalışmalarına başlaması, kabine için görevlendirmenin yapılarak resmi temasların başlaması gerekiyor.. Bu konuda son bilgi, meclis başkanlığı seçimi 30 Haziran’da. 2. tur 1 Temmuz’da. Başvuru süresi 27 Haziran’da gece yarısı sona eriyor. 

Aslında güven oylamasına muhalefetten bir grup milletvekilinin oylamaya katılmaması ile bile güvenoyu sorununun aşılması için geçici bir çözüm olabilir.

İktidar rahat, muhalefet tedirgin..

Eğer AK Parti, CHP ile ortaklık kuracak olursa CHP’nin mi, MHP’nin mi anamuhalefet partisi olacağı belli değil. Ama MHP ile bir ortaklık sözkonusu olursa ya da partilerinden ayrılan bir grupla koalisyon kurulursa ana muhalefet yine CHP’de kalır. Yani MHP’nin uzlaşmaz tutumu HDP’yi anamuhalefet haline getirebilir.

Bu arada; mecliste 21 başörtülü hanım kürsüye başörtüsü ile çıktı. Ravza Kavakçı Kan kürsüye, ablasının milletvekili seçildiğinde genel kurula gelirken başına taktığı örtüsü ile çıktı. 21 başörtülü milletvekilinin üçü HDP’li, 18’i AK Parti’den. CHP ve MHP’den başörtülü milletvekili yok.

Haydi hayırlısı. 

Şimdilik işler yolunda. Gelecek günlerin neyi getireceğini birlikte göreceğiz. 

Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 966 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar