Veliler aşıya "Hayır" dedi
Başbakan ile bakanı arasındaki görüş ayrılığı, kararsız olan halkı da etkiledi.Velilerin yüzde 90ı aşıya Hayır dedi...
Başbakan Erdoğan 'aşı olmayacağım' çıkışı, öğrenci velilerini de etkiledi. Başbakan Erdoğan ile Sağlık Bakanı Akdağ arasındaki görüş ayrılığı, bu hafta başından itibaren ilköğretim okullarında yapılmaya başlanan domuz gribi aşısını da olumsuz yönde etkiledi. Öğrenci velilerinin yüzde 90'ı, çocuklarının aşılanmasına karşı çıktı.
Başbakan Erdoğan 'aşı olmayacağım' çıkışı, öğrenci velilerini de etkiledi. Başbakan Erdoğan ile Sağlık Bakanı Akdağ arasındaki görüş ayrılığı, bu hafta başından itibaren ilköğretim okullarında yapılmaya başlanan domuz gribi aşısını da etkiledi. Öğrenci velilerinin yüzde 90'ı çocuklarının aşılanmasına karşı çıktı. Veliler, kendilerine gönderilen formları 'Çocuğum aşılanmasın. Uygun bulmuyorum' diye imzalayarak, okul yönetimine geri iade etti. Özellikle öğretmenlerin aşıya olumsuz bakmaları da, velileri etkileyen başka önemli bir unsur oldu.
Sağlık Bakanlığı'nın aldığı karar üzerine, ilköğretim çağındaki çocukların aşılanmasına yönelik başlatılan domuz gribi aşısı, beklenenin aksine veliler tarafından şüpheyle karşılandı. Okullarda hazırlanıp öğrencilerle velilere gönderilen izin formu, genellikle hayır cevabıyla okullara geri döndü. Velilerin imzalaması için gönderilen belgelere çoğunlukla hayır cevabı verildiği belirtildi.
Belgede ne yazıyor?
Öte yandan ilköğretim okullarında öğrencilerle velilere gönderilen formda, aşının niçin gerekli olduğu, güvenilirliği, aşının yan etkileri ve aşı yaptırmanın sakıncalı olduğu durumlar sıralandıktan sonra velinin aşı yapılmasına izin verip vermediğine ilişkin imzalı onayı isteniyor.
"Sayın öğrenci velisi" başlığı ile velilere gönderilen formunda, "Halk arasında "domuz gribi" diye bilinen "Pandemik A (H1N1) gribi" kolay bulaşan bir hastalık olup, bütün dünyada ve ülkemizde hızla yayılmaktadır. Hastalık özellikle risk gruplarında ağır seyrederek ölümlere yol açmaktadır. Hastalananların yarısı ve ölümlerin yaklaşık beşte biri çocukluk yaş grubundadır" denilerek, hastalığın alt solunum yollarına inme eğiliminin yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Yazıda, domuz gribi hastalarında, zatürre, sinüzit, orta kulak iltihabı beyin dokusu, kalp kası ve kas iltihabı ile Guillain-Barré Sendromu gibi komplikasyonların görülebileceği uyarısı yapılıyor.
Aşının güvenirliliğine karşı açıklama getirilen yazıda, "Türkiye'de kullanılmakta olan aşılar, bilim adamlarının süzgecinden geçerek Avrupa İlaç Ajansı, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi ile Avrupa'daki ve dünyadaki birçok ülkede ve ülkemizde de Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış aşılardır. Aşıların ruhsat alması onların güvenli oldukları anlamına gelmektedir" dedi. Aşının yan etkilerinin açıkça yazıldığı formda, "Bu güvenirlikle birlikte, grip aşıları ve diğer aşılarda olduğu gibi istenmeyen bazı yan etkiler de ortaya çıkabilmektedir" denildikten sonra, yan etkiler arasında şunlar sayılıyor:
Aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, sertlik, morarma, ağrı, vücut kırıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, terlemede artış, titreme, eklem ağrısı, kas ağrısı, kurdeşen, tansiyonda düşme, şok, sinirlerin geçtiği yol boyunca ağrı, pıhtılaşma hücrelerinde azalma nedeniyle kanama damar iltihabı, sinir iltihabı, beyin dokusu iltihabı, Guillain-Barre Sendromu sayılıyor.
Uygun buluyor musunuz?
Aşının bütün özelliklerinin bütün açıklığı ile anlatıldığı formun sonunda ise, "Önümüzdeki günlerde çocuğunuza pandemik grip aşısı yapılması planlanmaktadır. Çocuğunuza aşı yapılmasını uygun bulmanız durumunda aşağıdaki şekilde 'uygun buluyorum, çocuğuma aşı yapılsın' seçeneğini işaretleyiniz Yukarıda belirtilen aşı yapılmaması gereken durumlardan herhangi biri veya başka bir sebeple aşının yapılmasını uygun bulmuyorsanız aşağıdaki metinde 'uygun bulmuyorum, çocuğuma aşı yapılmasın' seçeneğini işaretleyiniz ve bu formu okul yönetimi veya sınıf öğretmenine teslim ediniz" uyarısı yapılıyor. Formun sonunda ise velinin adı ve soyadı ile imzası ile öğrencinin isim ve soyadı, sınıfı ve kimlik numarasının bulunduğu bölümde velinin aşı konusundaki tercihini yazacağı bölüm yer alıyor. Velilerin gönderilen formları büyük bir çoğunlukla olumsuz yönde cevapladıkları kaydediliyor. Öğretmenlerin büyük bölümünün kendilerinin aşı olamadığı da öğrenildi.