Washington'a Diyanet Üssü

Washington'a Diyanet Üssü

Diyanet İşleri Başkanlığı Amerika Birleşik Devletleri'nde atağa geçiyor. Türkiye Washington'da 60 dönüm arazi satın altı bile...

Akşam'ın Haberi:

Diyanet, ABD atağında... Washington'a 60 dönüm arazide 800 kişilik cami ve

Türk-İslam kültür merkezi inşa edilecek. Cami, modern mimari tarzında olacak

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, 8 gün süren ABD gezisinin ardından izlenimlerini anlattı. En önemli proje, Washington'a Türk camii... Türkiye Diyanet Vakfı araziyi buldu. Şimdi mimari proje hazırlanıyor.

DÜŞÜNCE KURULUŞU GİBİ

CAMİ dışında konferans salonu, öğrenci yurtları, kadın ve gençlik merkezleri bulunacak. Türk-İslam merkezi, think-thank kuruluşu gibi çalışacak. Dev projenin iki hedefi var: Birincisi Türkleri, başka ülkelere ait oluşumlardan uzaklaştırmak.

TÜRK MODELi ANLATILACAK

İKİNCİ ve daha önemli hedef ise, İslam'ın Batı'daki olumsuz imajını değiştirmeye katkıda bulunmak. Bardakoğlu, 'Müslümanlık için olumlu düşünenler yüzde 10'u geçmiyor. Türkiye'nin birikimini, özgün dindarlığını anlatmak lazım' dedi.

ABD'ye Türk camii

Diyanet'in Amerika'da 60 dönüm arazi aldığını belirten Bardakoğlu, ABD'deki Türklerin bir araya gelebilmesi için 800 kişilik caminin de olacağı bir merkez yaptıracaklarını söyledi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 8 gün süren ABD gezisini AKŞAM'a anlattı. ABD'de Kutlu Doğum programlarına katılan, Harvard gibi dünyanın en ünlü üniversitelerinde akademik sunumlar yapan Bardakoğlu, bu ülkede yaşayan Türklerin ülke ile bağlarını kuvvetlendirecek yeni projelerini açıkladı. Kendisinin mütevelli heyeti başkanı olduğu Türkiye Diyanet Vakfı'nın Washington'da 60 dönüm arazi aldığını belirten Bardakoğlu, buraya Türk-İslam Kültür Merkezi Kompleksi kuracaklarını, komplekste 800 kişilik caminin yanı sıra, yurt, kadın ve gençlik merkezleri olacağını söyledi.

11 Eylül olayının ardından Batı'da İslam fobisinin hızla yükseldiğini belirten Bardakoğlu, "Batı dünyasında Müslümanlık ile ilgili olumlu düşünenler yüzde 10'u geçmiyor" dedi. Diyanetin yoğun Avrupa faaliyetleri nedeniyle ABD'yi ihmal ettiğini belirten Bardakoğlu şunları söyledi:


BAŞKA CAMİLERE GİDİLİYOR: Yaklaşık 13 camimiz var Amerika'da. Bunun 50'ye, 60'a çıkmasını arzu ediyoruz. Niye, Türk toplumunun olduğu her yere Diyanet, bir din hizmeti götürmeli. Biz götüremezsek oradaki Türk toplumu ya dağılıyor ya da başka ülkelerin sunduğu din hizmetlerine gitmek zorunda kalıyor. Bu da bir uyuşmazlık doğuruyor. Diyanet'in sunduğu din hizmetinin çizgisiyle diğer İslam ülkelerinin götürdüğü arasında bir farklılık oluşuyor.


EZAN DUYGULANDIRDI: Washington ve New York'ta Kutlu Doğum etkinliği yaptık. Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi Kutlu Doğum programları her tarafı birleştiren, görüşü, bölgesi, etniği olmaksızın, peygamber sevgisi etrafında buluşturan bir toplantı oldu. Biz de Türkiye'nin selamını götürdük. Oradaki insanlarımız buluştu ve bir festival havası oldu. İstiklal Marşı onları çok duygulandırıyor. Bayrak ve ezan da. Aylardır, yıllardır ezan sesine hasret insanlar için büyük duygu yoğunluğu yaşandı. Onlar için ezan daha farklı anlam taşıyor.


TÜRKLERİN BİR CAMİİ YOK: Washington'da bizim Türk toplumunun bir camisi yok. Türkiye Diyanet Vakfı'nın bir geniş arazisi var. Washington'un 30 mil kadar kenarında. Kültür merkezinde cami, konferans salonu, think-thank kuruluşu, öğrenciler için yurtlar, dernek merkezi, kadın kolları, gençlik faaliyetleri merkezi... Wahsington'da Türk İslam Kültür Merkezi Kompleksi'nin başlangıcını yaptık. Gerekli prosedür yürütülecek.


3 BÖLÜMLÜ KOMPLEKS: Kompleks üç bölümden oluşuyor. Birincisi 700-800 kişilik, yaklaşık 500 metrekarelik bir cami, ikincisi, konferans salonunun olduğu bir bina, 700-800 metrekareye oturan iki katlı bir bina, üçüncüsü yine 700-800 metrekareye oturan ikinci bir bina. O da yurt, öğrenci faaliyetleri, araştırma merkezi olarak. İki bina, bir de önüne cami. 60 dönümün geri kalan kısmı sivil aktiviteler için kullanılabilir. Orada bir düşünce merkezi, kadın, gençlik merkezi, spor merkezi bir kompleks gibi düşünmek lazım. Çocukların oynayacağı salondan, yuvaya kadar. Hepsi birden olursa Türk toplumu oraya gelip hoşça vakit geçirir.


15 BİN TÜRK ÖĞRENCİ VAR: Cami cemaatleri ile buluştuk. Diğer ülkelere göre ABD'de daha elit, daha okumuşlar, bayanlar, gençler sosyal hayata katılmaya daha hevesli. Amerika'da yaklaşık 15 bin Türk öğrenci var. Bunların sadece okuması değil, bizi iyi temsil etmeleri; Türkiye ile olan bağın korunması; bir de ülkemize gelip bunların faydalı olması gerekli. Bu üçünü gözetmeliyiz. İslam Kültür Merkezi, etkinliklerde insanlarımızı bir araya getirecek.

Bacca cinayeti mahcup edici

"OLUMSUZ örneklerden ötürü Türkiye'yi mahkum etmek doğru değil" diyen Bardakoğlu, "Birkaç olumsuz örneğe takılıp da Türkiye'yi çok farklı şekilde algılamak Türkiye'ye haksızlık. İtalyan kızın öldürülmesi Türkiye'nin güvensiz bir ortam olduğu iddiasını haklı kılmaz. Mahcup edici bir olaydır. Asla haklı yanı yoktur. Ama bundan hareketle belli çevrelerin 'Türkiye böyle' yaygaralarına fırsat vermemek lazım" diye konuştu.

MÜSLÜMANLIK VE TERÖR

Amerika'da olsun, Avrupa'da olsun Müslümanlık hakkında imaj olumlu değil. Yapılmış son araştırmalara göre, ABD ve Avrupa'da olumlu düşünenlerin sayısı yüzde 10'u geçmiyor. Almanya'da yüzde 8. Çoğunluk, Müslümanlık ile şiddeti, terörü, uyumsuzluğu, geçimsizliği, gerilimi adeta yan yana düşünüyor. Bunda iki tarafın da kabahati var. Bir öyle göstermek isteyenler var. İslam dünyasındaki olumsuz örnekler de eksik olmuyor. Bu olumsuz örnekler sürekli insanların gözünün önünde olduğu için hep akıllarına İslam-terör, İslam-şiddet geliyor.

Haber: Volkan Yanardağ/Akşam