Yaparız Demişti, Dediler ki: "İran Blöf Yapıyor"

Yaparız Demişti, Dediler ki: "İran Blöf Yapıyor"

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad....

İran İslam Cumhuriyeti'nin nükleer alandaki üç yeni kazanımını kamuoyuna açıklayan İran Cumhurbaşkanı; geçen yıl UAEK'dan % 20 zenginleştirilmiş uranyum yakıtı istediklerini, vermezlerse bu yakıtı İran'ın, kendisinin imal edeceğini ilan ettiklerinde, Batılı ülkelerin 'İran blöf yapıyor' dediklerine işaret etti.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Doktor Mahmud Ahmedinejad, İran'da görevli yabancı büyükelçiler, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri ve de şehit nükleer bilim adamlarının ailelerinin katıldığı bir törende, İran'ın imal ettiği % 20 zenginleştirilmiş uranyum çubukları dün 5 megawatt kapasiteli Tahran Tıbbi Araştırmalar Reaktörü'ndeki yerlerine yerleştirildi.

İran Cumhurbaşkanı bu tören sırasında yaptığı konuşmasında; "Biz, yaklaşık iki buçuk yıl kadar önce Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK)'na bir mektup yazdık ve dedik ki; biz Tahran Reaktör yakıtını tamamlamak üzereyiz. UAEK bize kurumun yönetmelikleriyle uyumlu olarak yakıt veriyordu. Ama 'biz bir inceleyelim'` dediklerini belirterek daha sonra bu incelemeyi farklı boyutlara döktüklerini söyledi.

Tahran Tıbbi Araştırmalar Reaktörü'nün ilaç üretimi için kullanıldığını belirten Ahmedinejad " Bir süre sonra UAEK bütün protokolleri ve de anlaşmaları ihlal etti. İstediler ki, İran milletinin ihtiyacını karşılamayı siyasi bir manivela olarak kullansınlar ve İran'a bu meseleyi kullanarak dayatma yapsınlar ve de bilimsel hareketimizi kösteklesinler... 20 Ferverdin (Mart-Nisan 2011) tarihindeki bir toplantıda UAEK'na bildirdik ve dedik ki; 'eğer bize % 20 zenginleştirilmiş uranyum yakıtı vermezseniz, bu yakıtı biz kendimiz imal edeceğiz.' Batılı ülkelerin yetkili makamları konuyu kendi yetkilileriyle görüşüp, tartıştıktan sonra görüşlerini açıkladılar ve dediler ki; 'İran blöf yapıyor; İran bu yola devam ederse ilaç konusunda baskı yapılır, İran da bu yoldan dönmeye mecbur olur.'"

Tam da bu olayların yaşandığı günlerde, İranlı uzmanlardan %20 oranında zenginleştirilmiş uranyum yakıtı üretmelerini istediklerini belireten Ahmedinejad, İranlı uzmanların bu yakıtı elde etmek için iki yıl gerektiğini ifade ettiklerini söyledi.

Söz konusu bu yakıtı elde edebilmek için oldukça ileri bir teknoloji gerektiğini belirten Ahmedinejad, bu teknolojiye ulaşabilmek için çok sıkıntılar ve çalışmalar yapmak gerektiğini vurguladı.

Daha önce % 3,5 oranında yakıt üretebilirken, yeni bir proje ile %20 oranında zenginleştirilimiş yakıt imal ettiklerine işaret eden Ahmedinejad, Tahran Tıbbi Araştırmalar Reaktörü için ayda ortalama 1,5 kilo %20 oranında zenginleştirilimiş yakıt gerektiğini ve de her üç yılda bir bu kompleksin bütünüyle değişmesi gerektiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı, % 3,5 oranında zenginleştirilmiş nükleer yakıt kapasitesini % 50 oranında atırmanın İran'ın nükleer alandaki 'en önemli kazanımlarından birisi' olduğuna dikkat çekerken; 'ikinci nükleer kazanım' olarak daha önceden faaliyet gösteren 6.000 santrifüje ilave olarak 3.000 yeni santrifüj daha eklendiğini ve böylelikle 9.000 santrifüje ulaşıldığını belirtti. Ahmedinejad, İran'ın 'üçüncü nükleer kazanımı ' olarak da; İranlı nükleer bilim adamlarının daha önceki santrifüjlerle kıyaslandığında 3 katı kapasiteye sahip yeni bir santrifüj daha imal ettiklerini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı, İran'ın nükleer alandaki kazanımlarının bütün insanlığa ait olduğunu belirterek "Biz daha öncekiler gibi 'nükleer teknoloji sadece bizim tekelimizde olsun' diyenler gibi değiliz; İran, UAEK kriterleri ile uyumlu olarak, elde ettiği bu teknolojiyi UAEK üyesi ülkelerle paylaşmaya hazırdır" dedi.

Ahmedinejad ayrıca İranlı bilim adamlarından, ülkenin değişik noktalarında ilaç üretmek üzere bu reaktör yakıtı üretimini artırmalarını istedi ve de Batı'ya hitap ederek "Biz terörden korkmayız fakat sorumluların görevi İranlı nükleer bilimcileri korumaktır" dedi.