Yeni Kabine Neleri Konuştu ?
Yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantıda konuşulanlar ve Çiçek'in açıklamaları şöyle:
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği konusunda partilerle uzlaşmaya açık olduklarını belirterek, "Herkes pozitif bir bakış açısı ile bu konuya anlayış içinde bakabilse zannediyorum bu beklentilere daha doğru bir zemin vermiş oluruz. Anayasa değişikliğini en çok arzu eden isteyen partiyiz ve bu konudaki hazırlıklarımız yapmış bir partiyiz" dedi.
Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamada bulundu. Kurul'un ilk gündem maddesinin Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun değişikliğine ilişkin tasarı olduğunu kaydeden Çiçek, tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi. AB'ye girilmesi çalışmalarının 1959 yılından beri sürdürüldüğünü kaydeden Çiçek, AB konusunda özellikle 58-59-60. hükümetler döneminde atılımların gerçekleştiğini savundu.
-YENİ BİRİMLER KURULACAK-
AB müzakereleri öncesinde AB Genel Sekreterliği'nin kurulduğunu anımsatan Çiçek, AB Genel Sekreterliği'nin şu anki durumu ile istenen reformları gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Genel Sekreterliğin, AB müktesebatını Türkçe'ye çevirecek bir biriminin olması gerektiğini kaydeden Çiçek, yapılacak 17-18 maddelik değişiklik ile AB Genel Sekreterliği'nin bünyesine müktesebatı Türkçe'ye çevirecek birimin yanı sıra bazı birimlerin daha kurulacağını kaydetti.
Çiçek, "AB projesinin arkasında halk desteği olması gerekir. Toplumun değişik kesimleri ile bu kampanyaları sürdürecek, gelişmeler noktasında kamuoyunu aydınlatacak bir yapıya kavuşturulması lazım. AB, sadece diplomatik müzakere süreci değil. 33 başlıkta değişik alanlarda müzakerelerin sürdürülmesi ve iyi koordine edilmesi gerekmektedir. Onun için bir kısım yeni birimlerin yeni başkanlıkların açılması icap ediyor. Yeni başkanlıklar kurulurken bu sürecin en iyi sürdürürken görev alanlarında net olarak sayısız fayda olacaktır. Teşkilat yapısı yeterli olmadığı için yeni bir yapılandırmaya gidiliyor. Yeni kısım başkanlıklar kuruluyor" dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun bir diğer gündeminde ise Başmüzakereci Egemen Bağış'ın AB müzakere süreci ile ilgili değerlendirmelerinin bulunduğunu söyleyerek, Bağış'ın gelişmeler hakkında bilgi verdiğini açıkladı.
Çiçek, toplantıda ayrıca, hafta sonu Türkiye'nin değişik yerlerinde toplantılara katılan bakanların, genel politikayla ilgili değerlendirme ve izlenimlerini Bakanlar Kurulu'na sunduklarını söyledi.
-"KORUCULARA İHTİYAÇ DEVAM EDİYOR"-
Çiçek, bir gazetecinin Mardin'de yaşanan olayların gündeme gelip gelmediği yönündeki sorusuna, konunun toplantıda tartışılmadığını söyledi. Mardin'deki gelişmelerle ilgili olarak üç bakanın Mardin'e gittiğini anımsatan Çiçek, olayla ilgili halen adli sürecin de işlediğini anımsattı.
Çiçek, koruculuk düzeninde bir değişikliğin görüşülüp görüşülmediği yolundaki soruya ise öyle bir durumun söz konusu olmadığı yanıtı verdi. Korucuların görevlerini yaptığını ve içlerinde "yanlış" yapanların da olduğunu ifade eden Çiçek, "Etraflı değerlendirmeler yapılmalı. Bunların içinde yanlış yapanların ayrılması ile ilgili düşünceler de var. Toptan kaldırılmalı diyenler de var. Biz toptancı yaklaşmıyoruz. Bu ihtiyaç halen devam ediyor" dedi.
Çiçek, af konusunun gündeme gelip gelmediği yönündeki soruya ise, "Bu konu bizim dışımızda gelişen bir konu. Biz af ile ilgili bir şey söylemedik. Bununla ilgili açıklamalar da yaptık. Yeni bir şey yok" dedi.
-"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA UZLAŞMAYA AÇIĞIZ"-
Bir gazetecinin anayasa değişikliği ile ilgili yol haritasının çizilip çizilmediğini sorması üzerine Çiçek, konunun hükümetin işi olmadığı yanıtını verdi. Çiçek, AKP olarak anaya değişikliğiyle ilgili yapılan hazırlıkları tamamladıklarını kaydederek, "Ancak, biz bu konuyu gündeme getirince AKP'nin değişikliği oluyor. Bunu herkes istiyor ama harekete geçmiyorlar. AK Parti olarak biz anayasa değişikliğine varız. İster geniş kapsamlı, ister dar kapsamlı. AK Parti bu değişikliği gündeme getirdiği zaman AK Parti'nin değişikliği oluyor. Buyurun siz getirin denildiği zaman da ortaya kimse çıkmıyor. Peki bir anayasa değişikliğine ihtiyaç varsa, bu değişikliğe ihtiyaç varsı bunu kim gerçekleştirecek. Biz getirirsek başka türlü bakılıyor.
Getirmezsek, başka türlü sıkıntı oluyor. Onun için partilerimizin kamuoyunun istediğini dikkate alarak harekete geçmeleri gerekiyor. Bu değişikliği yapabiliriz ve yapmalıyız. Bizim kanaatimiz milletimize olabildiğince çağdaş, modern, demokratik standartları yüksek anayasa vermek. Ama değişmez maddeleri dışında diğer maddeleri bir bütünlük içinde bir değişiklik yapmak. Bu olmuyorsa kaç madde ise biz her konuda uzmanlaşmaya açığız. Bunu açıkça söylüyoruz. 10 maddeyse 10 madde, 30 maddeyse 30 madde, 100 maddeyse 100 madde. Herkes pozitif bir bakış açısı ile bu konuya anlayış içinde bakabilse zannediyorum bu beklentilere daha doğru bir zemin vermiş oluruz. Anayasa değişikliğini en çok arzu eden isteyen partiyiz ve bu konudaki hazırlıklarımız yapmış bir partiyiz" dedi.
Diğer partilerin de bu konuda çalışmalarının olduğunu bildiklerini belirten Çiçek, partiler ile uzlaşmacı bir çerçevede anayasa değişikliğini gerçekleştirme isteğinde olduklarını söyledi.
Ajanslar