Ziyaül Hak'ı MOSSAD öldürdü

Ziyaül Hak'ı MOSSAD öldürdü

ABD'nin Yahudi asıllı eski diplomatı Gunter Dane, Ziyaül Hakk'ın öldürülmesinde MOSSAD'ın payı olduğunu açıkladı.

Amerikalı diplomat John Gunter Dane, önümüzdeki Mayıs ayında yayınlanacak olan kitabında MOSSAD'ın Pakistan'ın eski devlet Başkanı General Muhammet Ziyaul Hak'ın uçağının düşürülmesinde parmağının olduğunu ifade etti.

Aynı zamanda Yahudi kökenli eski bir Amerikan büyükelçisi olan yazar, "Danger Zone : A Diplomat's Fight for American's Interests" adlı kitabında, içinde Amerikan büyükelçisinin de bulunduğu General Ziya ül Hak'ı taşıyan uçağın MOSSAD tarafından düşürüldüğünü kaydetti. Böylece Dane, Gerenal Ziyaul Hak'ın uçağının düşmesinin İsrail'in bir komplosu olduğunu söyleyen kişiler grubuna katılmış oldu.

Yazar, kitabında Ziyaul Hak'ın uçağının düşmesinin hemen ardından Yeni Delhi'deki üst düzey yetkililerin kendisine, hadisede muhtemelen MOSSAD'ın parmağının bulunduğunu söylediğini kaydetti. Yazar ayrıca Hindistan istihbaratının da olaya karışmış olduğu yönünde şüpheler bulunduğunu dile getirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE TAHKİKAT

Dane, olayla ilgili yayınlanan haberler ve Amerikan Dışişleri Bakanlığının FBI'ın açtığı soruşturma konusunda rahatsızlıkları olduğunu ve bu yüzden yüz yüze görüşmeler yapmak amacıyla Wasihngton'a dönmeye karar verdiğini ancak kendisine toplantı konusunda randevu verilmesiyle yerine birden bire Hindistan'daki görevinin bittiği yönünde haber geldiğini belirter yazar, ardından İsviçre'de zorunlu ikamete tabi tutulduğunu bilahere de Wasihgnton'a dönme izni verildiğini söyledi.

Dane, yıllar geçtikten sonra kendisinin büyükelçilik görevini yerine getirme konusunda yetersiz olduğuyla ilgili emri kimin verdiğini araştırdığını, bu kişinin dönemin Amerikan Dışişleri Bakanı George Shultz olduğunun ortaya çıktığını belirterek, Shultz'un birileri tarafından bunu yapmaya zorlandığını vurguladı.

Amerikalı diplomat kitabında ayrıca Beyrut'ta 27 Ağustos 1980 yılında suikasta maruz kaldığını, bunu yapan kişilerin MOSSAD ajanları olduğu konusunda kuşku duymadığını da dile getirdi.

Kendisinin tasfiye kararının Filistinlilerle irtibatı konusuna İsrail gazetelerinde çıkan haberlerden sonra alındığını belirten yazar, "Şüphesiz müttefikimiz İsrail, beni öldürmeye çalıştı." ifadelerini kullandı.

Kendisinin Amerikan yönetimi tarafından ulusal güvenliğin bir gereği olarak FKÖ ile iletişim kanalları kurulması göreviyle görevlendirildiğini belirten yazar, İsrail'in bunun önüne geçmek için kendisini hedef tahtasına koyduğuna işaret etti.

Dane ayrıca FKÖ lideri Yaser Arafat ve örgütün ikinci adamı Ebu Cihad'dan 1979 yılında Tahran'da Amerikan büyükelçiliğindeki 13 rehinenin kurtarılması konusunda büyük destek aldığını, ancak bu iki Filistinli liderin hiçbir şekilde Amerikalılardan takdir ve teşekkür almadığını da sözlerine ekledi.

Almanya doğumlu bir Yahudi olan Dane, kendisinin etnik kökeni nedeniyle bazı Kongre üyelerinden gelen, diplomaside İsrail'in çıkarlarını koruyacağı yönündeki imaları şiddetle reddettiğini belirterek, Amerikan diplomasisinin ne kadar dost olursa olsun başka bir devletin çıkarları için değil Amerika'nın çıkarları için çalışması gerektiğini söylediğini bildirdi.

Dünya Bülteni