ABD ve Rusya'nın petrol oyunu depoları ucuzlatacak
ABD ve AB'nin Rusya'yı Kırım politikalarından vazgeçirmek için yürüttükleri enerji politikaları fiyatların düşmesini sağlıyor.
Petrol fiyatlarının 105 dolara gerilemesinde siyasi gelişmeler etkili olurken düşen talep ve artan arz ile bu rakamın 80 dolara kadar düşeceği tahmin ediliyor. Fiyatlardaki gerileme ise yılda 60 milyar dolar enerji hammaddesi ithal eden Türkiye'nin işine geliyor. Ham petrol fiyatlarındaki yüzde 20'lik bir düşüş yılsonunda 40 milyar doların altında olması beklenen cari açığa büyük katkı yapması bekleniyor.
> Petrol fiyatlarının gerilemesinde önemli etkenlerden birini ABD ile Rusya arasındaki Kırım sorunu oluşturuyor. Rusya'yı Kırım politikalarından vazgeçirmek isteyen ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri 160 milyar dolar petrol ve doğalgaz ihraç eden Rusya'nın en büyük silahını elinden almaya çalışıyor. Geçtiğimiz ay 1990 yılından bu yana acil durumlar için stok yaptığı 5 milyon varil ham petrolün test satışını yapacağını açıklayan ABD, Rusya'ya alternatif petrol ihracatçısı olma çalışmaları yürütüyor. AB ülkeleri ise Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılıklarından kurtulmak için Türkiye üzerinden doğudaki ucuz enerjiye ulaşmak istiyor.
> ABD ve AB ülkelerinden gelen hamlelerin yanı sıra petrol fiyatlarının düşmesinde ikinci önemli neden de Libya'daki gelişmeler oldu. Libya'da petrol ihraç edilen limanların yaklaşık 8 aydır kapalı olması geçtiğimiz yıl 1,4 milyon varil olan günlük petrol ihracatını bu yıl 150 bin varile düşürdü. Bu düşüşün Libya'ya faturası ise 18 milyar dolar. Silahlı güçlerle anlaşma sağlanması halinde Libya'da petrol arzının 1 milyon varile yükseleceği tahmin ediliyor. Libya Adalet Bakanı Salih Mergani, limanlardan ikisinin hükümet ve isyancılar arasında varılan anlaşma sonucu yeniden kullanıma açılacağını duyurdu.
> Petrol fiyatlarında düşüşün bir diğer nedeni ise Çin ekonomisinde yaşanan gelişmeler. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin aynı zamanda dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından biri konumunda. 2008 krizinin izlerini silmeye başlayan AB ve ABD ekonomilerinin aksine Çin'de imalat sektörünün yavaşlaması enerji talebinin de düşmesine neden oluyor.
GÜVEN ADALI/TÜRKİYE GAZETESİ