Abdurrahman Dilipak
Aday profili belli oldu
Hemen belirteyim ki, Bülent Arınç’ın Melih Gökçek’le ilgili bir açıklaması olmamış.
Erbakan’ın açıklaması da Saadet Partisi içindeki derin bir ayrışmanın habercisi gibi.. Erbakan aday değil. Erbakan’a AK Parti ve MHP’den adaylık teklifi gelmiş ama Erbakan seçime katılmama kararı vermiş.
Bana kalırsa seçim sonuçları şimdiden belli. BDP barajı aşamaz.. Vatan Partisi ve Anadolu Partisi gibi partiler de bu kadro ile umduklarını bulamazlar. CHP’ye kızanlar Anadolu Partisi’ne MHP’ye kızanlar Vatan Partisi’ne giderler.. Yani “Ergenekon kardeşliği” bile bunları bir araya getirmeye yetmiyor.. Anadolu Partisi ve Vatan Partisi ne alırsa CHP ve MHP’den alır. Daha çok da CHP’den.. SP-BBP ittifakı ve diğer siyasi oluşumlar bir gelecek vaad etmiyor. Yani 3 partili bir meclise doğru gidiyoruz..
Hafta içinde itirazlar incelenecek. Ardından da bağımsız adaylar, seçime katılma hakkı elde eden partiler, aday listeleri netleşecek. Bu arada AK Parti aday profilinin Alevilerin beklentilerine cevap vermediğini hatırlatalım. Zaten tek bir tip Alevi olmadığı için Alevilerin beklentilerine tam olarak AK Parti’nin cevap vermesi sözkonusu olamayacaktı.
Bu süreçte paralelle kol kola giren partilerden hiç birinin hiçbir şansı yok. Paralel oldukları bilinen hiçbir milletvekili de, seçimi kazanabilecek hiçbir partide kendilerine yer bulamadı. Paralel yapı “kendisi himmete muhtaç bir dede, nerdeki gayrıya himmet ede” durumuna düştü.
Hafta sonu seçime katılacak parti sayısı ciddi anlamda düşebilir. Çoğu “şan olsun” diye, “dostlar alışverişte görsün” kabilinden ortalıkta dolaşıyorlar.. Seçim sonuçları için daha sağlıkli tahminlerde bulunmak mümkün. AK Parti’nin oy oranı %48-52 arası olacak gibi. CHP %23, MHP , BDP %8 küsûr. MSP-BBP ittifaki %2 küsûr. Anadolu Partisi 2 küsûr, Vatan Partisi %1’in altında.. Bağımsız %1, Diğerleri %1 küsûr. Diğer partilerin küsûratları ile 0’ü bulmak mümkün. Tabii ki, bu sadece bir zan. Tahmin. Gerçeği yaşayarak öğreneceğiz. Gelecek günlerin ne getireceğini ancak Allah bilir. Bu tahmin, benim bulunduğum yerden manzaraya baktığımda, gördüklerimden ibarettir..
Seçime katılım özellikle muhalefet kanadında daha düşük olabilir. İktidar kanadında daha yüksek bir katılım bekleniyor. Dolayısı ile katılım eski seviyede olacak gibi.. Bu durum, parlamentoda temsil açısından AK Parti’nin lehine bir sonuç oluşturacak.. Eğer BDP bu “yamalı bohça”ya benzeyen, “ortaya karışık”, “alacabulaca” aday profili ile barajı aşamayacak olursa, Güneydoğuda BDP’den boşalacak sandalyeler büyük ölçüde AK Parti’ye gidecektir.. Diğer illerde de AK Parti lehine bir durum sözkonusu olacak..
Anayasa değişikliği için daha istekli bir parlamento profili sözkonusu bu seçimde.. AK Parti hem oy oranını artıracak hem de milletvekili sayısını artıracak. Hatta milletvekili sayısı oy oranından daha çok artacak gibi gözüküyor.
Son günlerde yaşanan terör olayları, halkta güven, istikrar, kalkınma, barışı kaybetme korkusuna, bu konuda halkın endişelenmesine yol açtı. Yani iktidarı köşeye sıkıştırmak için oynanan kirli oyun geri tepti.. Kimse AK Parti’yi kaybetmek istemiyor, AK Parti’yi kaybetmenin faturasını düşünmek bile istemiyor.. Kimse, ülkeyi CHP, MHP ya da BDP’ye teslim etmek istemiyor.. Ya da bunların kuracakları bir koalisyonu hayal bile etmek istemiyor.. Bunların Türkiye’yi Suriye’ye çevirmesinden korkuyorlar. Bunlar kendi içlerinde çelişkili, tutarsız.. Onun için AK Parti’ye sahip çıkıyorlar.
Ergenekon ve Paralel tartışmaları halkın aklını karıştırdı. CHP ve MHP dün, soğuk savaşta birbirine karşı savaş ilan etmişlerdi, daha sonra Ergenekon kardeşliğinde, avukatlığında buluştular, sonra Ergenekon’a savaş ilan eden Paralelcilerle, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Çatı’da buluştular. Bu gerçekler karşısında halk tercihini AK Parti’den yana yapıyor.
AK Parti çok iyi olmayabilir. Ama şu bir gerçek ki, mecliste grub kurabilecek CHP, MHP ya da BDP’den daha kötü değil. Halk da bunlardan birini seçecek.. Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı yetkisi veren halk, bu defa aynı destekle yeni anayasa için tercihini göreceksiniz AK Parti’den yana yapacak.. Yeni anayasa, başkanlık sistemi derken, bakarsınız ikili meclis sistemi için, yani yeni bir senato için, Anayasa değişikliği ve başkanlık rejiminden dolayı Türkiye genel bir af / şartlı erteleme için referandum ve seçime gidebilir.. Belki yeni seçim yasası ve yeni bir siyasi partiler yasası ile Senato için, yeniden sandığa gidebiliriz.. Belki o seçimde daha geniş bir temsil olabilir.
Bu arada seçime katılacak 31 partiden 11’i süresi içinde YSK’ya listelerini vermediği için 11 parti daha liste dışı. 20 parti seçime katılacak. Bu partilerin yarıdan fazlası %0. ile başlayan oy alacak. Aslında üye sayısının 3 katından daha az oy alan parti münfesih sayılmalı. Selâm ve dua ile.
yeniakit