Akaryakıt operasyonunda bilgi sızmış
Maliye'nin akaryakıtçılara düzenlediği operasyonda boş olduğu belirlenen tankerlerin, operasyondan önce yoğun bir şekilde kullanıldığı tespit edildi.
EPDK'nın fiyatlarınızı düşürün muhtırasına, zamla karşılık veren akaryakıt şirketlerine 'akaryakıtçıya sen misin zam yapan' operasyonun ayrıntıları netleşti. Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde, Türkiye genelindeki akaryakıt şirketlerine yaptığı operasyon sırasında iki skandalın yaşandığı ortaya çıktı. Güvenlik güçleri ile birlikte akaryakıt dağıtım ve üretim şirketlerine baskın yapan denetim elemanları, bazı akaryakıt tankerlerinde 'sıfır' marker olduğunu tespit etti. Yine denetim elemanları bazı tankerlerin ise boş olduğunu belirledi. Boş tankerler, bazı şirketlerin operasyondan haberi olduğu şeklinde yorumlandı. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin koordinatörlüğünde yürütülen operasyon sırasında, tankerlerde ve depolarda marker ölçümü yapıldı.
TANKERLERDE SIFIR MARKER
Yapılan ölçümler sırasında büyük bir akaryakıt şirketinin tankerlerinde sıfır marker çıktı. Tankerlerinde marker olmadığı tespit edilen akaryakıt şirketi görevlilerinin ise 'Tam marker'ı koyacaktık siz geldiniz. Yoksa marker'sız satış yapmıyoruz' şeklindeki sözleri denetim elemanları arasında esprilere neden oldu. Denetim elemanları bu savunmayı inandırıcı bulmayarak, tankerde marker bulunmadığını tutanak altına aldılar. Kaçak akaryakıt ile mücadele kapsamında çıkarılan ulusal marker yasasına göre, söz konusu firma hakkında kaçak akaryakıt satışından dolayı işlem yapılması gerekiyor. Operasyon sırasında ortaya çıkan ikinci önemli gelişme ise bazı akaryakıt şirketlerinin tankerlerinin büyük kısmının boş çıkması oldu. Durumdan şüphelenen denetim elemanları, boş olan akaryakıtların operasyondan önceki işlemlerini incelediler.
OPERASYON ÖNCESİ BOŞALTMIŞLAR
Yapılan incelemede, operasyon sırasında boş olduğu belirlenen tankerlerin, operasyondan önce yoğun bir şekilde kullanıldığı tespit edildi. Bu durum, operasyonu daha önceden haber alan akaryakıt şirketinin, tankerleri boşalttırdığı şüphesinin ortaya çıkmasına neden oldu. Operasyona katılan kamu görevlileri arasında da köstebek olabileceğinden endişe ediliyor. Bunun için de Maliye Bakanlığı, emniyet birimleri ile birlikte operasyondaki köstebeği bulmak için araştırma yapmayı planlıyor. Akaryakıt şirketlerine geçtiğimiz yıl yapılan operasyonlarda da, bazı depo ve tankerler boş çıkmıştı. Son yapılan operasyonda da, bazı akaryakıt şirketlerinin depo ve tankerlerinin boş çıkması, köstebek olabileceği yönündeki şüpheleri arttırdı.
Maliye'nin operasyonu 2 gün sürdü
star Gazetesi'nin duyurduğu 'sen misin zam yapan' operasyonunda akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren TÜPRAŞ dahil, 31 şirkette önceki gün sabah 09:00'dan itibaren düzenlenen operasyon dün de devam etti. Maliye Bakanlığı, geçen yılki denetimlerde sektörde büyük miktarlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) kaçağının tespit edilmesi üzerine, TÜPRAŞ ve akaryakıt dağıtım şirketleri nezdinde kapsamlı inceleme yapıldığı kaydedildi. Denetleme elemanları, önceki gün sabah eş zamanlı olarak TÜPRAŞ ve Türkiye'de faaliyet gösteren bütün akaryakıt dağıtım şirketlerine gitti. 77 noktada inceleme yaptı. Ekipler, TÜPRAŞ ve akaryakıt dağıtım şirketlerinde önce fiili envanter çalışmasında bulundu. Kuruluşlara ait antrepo ve depolarda sayım yapılırken, dönem başı ve dönem içi alışlar, dönem sonu stok ve yıl içi satışlar ayrı ayrı tespit edildi.
Lisans iptali ve vergi cezası verilebilir
Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlerinin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen akaryakıt şirketlerine yönelik operasyonda elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda akaryakıt şirketleri ile ilgili vergi incelemesi başlatılacak. Ayrıca akaryakıt şirketlerinin depolarından alınan numuneler de inceleme için TÜBİTAK'a gönderilecek. Standart dışı çıkan akaryakıtlar için, lisansların geçici olarak iptal edilmesi gündeme gelecek. Yine bu operasyonda elde edilen bilgi ve belgeler, dağıtım şirketlerine yönelik sürdürülen vergi incelemelerinde kullanılacak. Şirketlerin akaryakıt fiyatları ve alış-satış fiyatlarına ilişkin bilgi ve belgelerle de, dağıtım şirketlerinin akaryakıt üzerinden elde ettikleri kárlar ve aldıkları paylar da net bir şekilde tespit edilecek.
Star