Altına yatırımın püf noktaları

Altına yatırımın püf noktaları

Altına yatırım seçenekleri çeşitleniyor. Darphane de 1, 5, 10, 50 ve 100 gramlık küçük barlar halinde altın satmaya hazırlanıyor. İşte tüm yönleriyle altına yatırımın püf noktaları:

Ayfer Arslan'ın haberi

Kuyumcu, İstanbul Altın Rafinerisi ve borsadan sonra Darphane de 1, 5, 10, 50 ve 100 gramlık küçük barlar halinde tüketiciye altın satmaya hazırlanıyor. Ayrıca altın fonları, vadesiz altın hesapları da fiziki olarak altın saklamak istemeyenler için diğer seçenekler arasında yer alıyor

Türk halkının geleneksel yatırım araçlarından birisi olan altına yatırım artık sadece yastık altından ibaret değil. Eskiden, kuyumcudan alınan çeyrek altınlar veya bilezikler gelecek garantisi olarak bir köşede saklanırdı. Şimdi artık Altın Borsası'ndan tutun da yatırım fonlarına ve vadesiz altın hesabına kadar çok seçenek var. Bu seçeneklere Darphane de bir yenisini eklemeye hazırlanıyor. Madeni ufaklık ve hatıra para ile her türlü pul ve değerli kağıtların basımı ve dağıtımını gerçekleştiren Darphane'nin de altın satmaya başlayacağı belirtiliyor. Biz de yatırımcının ilgisinden yola çıkarak altına yatırım seçeneklerini araştırdık. Kapalıçarşı'da yaklaşık 30 yıldır sarraflık yapan Mehmet Altın Ticareti'n sahibi Mehmet Ali Yıldırımtürk, Troy Kıymetli Madencilik'den Cumhur Taşdelen ve Garanti Bankası yetkilileri sorularımızı yanıtladı:

10 SORUDA ALTINA YATIRIM SEÇENEKLERİ VE PÜF NOKTALARI

1-Yatırım için zaman uygun mu?

Altın rezervleri kısıtlı olduğu için her zaman için kıymetli bir yatırım aracı. Ancak zamanlaması önemli. Şu anda uygun değil ama orta ve uzun vadede iyi bir yatırım alternatifi olabilir. Çünkü uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının seyrinde dolar ve petrol fiyatları etkili. Şu anda altının onsu yaklaşık 900 dolar. Dış borsalardan geçtiğimiz aylara kıyasla daha olumlu sinyaller geliyor. Dolar güçlü ve biraz daha toparlamış görünüyor. Altın petrol fiyatları çıkınca ve dolar değer kaybedince tekrar 1000 doları geçebilir.

2-Yatırım seçenekleri neler? Kuyumcudan çeyrek altın almanın dışında ne gibi alternatifler var?

Cumhurİyet altını veya 24 ayar saf altın alabilirsiniz. Özellikle yatırım amaçlı alıyorsanız; 1 gramdan 100 grama kadar çeşitleri var. Kuyumculardan veya internet üzerinden de alım satabilirsiniz. Fiziki olarak altın saklamak istemiyorsanız bankalar ve aracı kurumlar aracılığı ile İstanbul Altın Borsası'ndan da altın almak mümkün. İsterseniz bankadan altın vadesiz hesabı açtırabilir veya altın fonu alabilirsiniz. İMKB'de işlem gören Goldist yatırım fonu var. Yatırımcılara dünya altın fiyatı üzerinden altın alış ve satış imkanı sunuyor. 1 adet Goldist fon payı alan her yatırımcı 1 gram altını dünya altın fiyatı üzerinden almış oluyor. Alınan altınlar İstanbul Altın Borsası'nda fiziki olarak saklanıyor. Bunun için herhangi bir aracı kurumda veya İMKB'de işlem yapma yetkisine sahip bankalarda yatırım hesabı açtırmanız gerekiyor.

3-Kuyumcudan altın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Tasarruf amaçlı altın almak istiyorsanız, Cumhuriyet altınlarını veya işçiliği az olan 22 ayar bilezik şeklindeki altınları tercih ediniz. Takı olarak altın alırken TSE belgesi aramalısınız.
Alacağınız altının üzerindeki ayarına, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakınız.
Aldığınız altının mutlaka faturasını alınız.
Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğreniniz. Böylece, ileride satmak durumunda kaldığınızda hangi oranda işçilik fiyatının düşüleceğini öğrenmiş olursunuz.

4-Çeyrek altının basım tarihi fiyatı etkiler mi?

Cumhurİyet altınlarının tarihinin yeni veya eski olması psikolojik bir konu. Gramları tam olması koşuluyla eski tarihli altın almanın bir sakıncası yok. Basım tarihinin eski veya yeni olmasının satış fiyatında herhangi bir etkisi yok. Cumhuriyet altını alırken, altının baskısının net olmasına, eğer kulpsuz ise,renginin kızıla yakın olmasına dikkat ediniz. Kulplu olan veya kulplu iken kulpu daha sonra çıkartılan altınlar, kulpsuz altına göre daha sarıya bakan renkte olur.

5-Ayarın anlamı nedir? Beyaz altının kırmızı altından farkı ne?

Ayar kelimesi, Türkiye'de altının saflık ölçüsü olarak kullanıyor ama uluslararası piyasada ayar yerine kırat kullanılıyor. 24 ayar yüzde yüz saf altın demektir ve 1000 milyemdir (miligram). 22 ayarda gram başına 916 mg, 18 ayarda 750 mg, 14 ayarda 583 mg altın bulunur. Altın bakır ile karıştırılmışsa kırmızı altın, gümüş ile karıştırılmışa sarı altın, nikel veya platin gibi alaşımlar içeriyorsa beyaz altın adı verilir.

6-Altın Borsası'nda nasıl ve ne şekilde yatırım yapılıyor?

İstanbul Altın Borsası'na (İAB) üye banka ve aracı kurumlar aracılığı ile işlem yapılıyor. Üye kuruluşlarda hesap açtırılıyor. Minimum 1 kg ve üzerinde işlem yapılabiliyor. İşlemler kaydi olarak gerçekleşiyor. Altın, aracı kurumların İAB'daki kasasında tutuluyor. İsterseniz on binde 4 oranında komisyon ödeyerek kendi adınıza da kasa açtırabiliyorsunuz.

7-Bankada vadesiz altın hesabı nasıl açılıyor?

Vadesİz altın hesabı sayesinde, YTL ya da dolar karşılığı kadar gram altın alım satımı yapabilirsiniz. Minimum işlem limiti net 1 gram, maksimum limit net 995 gramdır. Vadesiz altın hesabına faiz işletilmiyor. Birikimli Altın Hesabı ile yapılan düzenli ödemeler, aylık 100 YTL veya 5 (net) gram'dan başlayan tutarlarda yapılabilir. Birikimli Altın Hesabı, düzenli ödeme seçeneği ile altın cinsinden birikim yapma imkanı sağlayan vadesiz altın depo hesabıdır. Birikimli Altın Hesabı ile, her ay hesaptan ya da kredi kartından ödeme yaparak, düzenli olarak altın biriktirebilirsiniz.

8-Kuyumcudan altın almak yerine altın hesabı daha mı avantajlı?

Altının gramajının az olması, düşük ayarlı ya da eski tarihli olması gibi durumlarla karşılaşmazsınız. Ayrıca işçilik maliyeti ödemeniz gerekmez. Evde yastık altında saklamak yerine çalınma riski olmadan, hesabınızda güvenle altın biriktirirsiniz. Ancak diğer yatırım araçlarına kıyasla daha uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu unutmayın.

9-Yılbaşından bugüne kadar altın fiyatları ne kadar yükseldi?

YIlbaŞInda 834 dolar olan altının onsu ( 31.1 gr) nisan sonu itibarıyla 870 dolara yükseldi. Altının onsu ilk 4 ayda yüzde 43 artarken, Cumhuriyet altını yüzde 14.6, 24 ayar altının gram fiyatı yüzde 15 artış gösterdi. Aynı dönemde dolardaki artış yüzde 9.4, eurodaki artış yüzde 11.6 olurken, borsa yüzde 20.5 geriledi.

10-Fiyatlar ne zaman tekrar yükselişe geçer?

Petrol ve dolar paritesindeki hareketler altın fiyatlarında belirleyici konumda. Şu anda gerek ABD hükümetinin aldığı tedbirler, gerek FED'in faizle ilgili girişimleri, doların önümüzdeki dönemde diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya başlayacağını gösteriyor. Ancak ağustos ortalarından ekim sonuna kadar altında yeniden bir yükseliş görülebilir. Bu aylarda mevsimsel bir yükseliş yaşanabilir. Hem yatırımcıların pozisyon değiştirme işlemleri hem de Hindistan'da ve ülkemizde düğün mevsiminin başlaması talebi etkiliyor.

Akşam