Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Ayrıkotu’na Medhiye-2

Evet, dün kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Ayrıkotu aynı zamanda sığır, at ve koyunlar için son derece besleyicidir. Ayrıkotunun bazı türleri 30 cm’den 1 metreye kadar uzayabilir. Bazıları ise yatay olarak ilerler ve her adımda yere tekrar kök salar. Biliyorum, ziraatçı kardeşlerim, tarım ürünleri ile ilgili olarak ne yapacağız diye düşünüyorlardır. Ben de ekin ektim, domates diktim, orakla buğday biçtim, fıstık söktüm, zeytin topladım, sapan sürdüm, çift sürdüm, ağaç aşıladım, bilirim bu işleri biraz.

İşin aslı, ben bu konuda biraz düşünün, kafa yorun istedim. Sofralardan tuzu niçin toplatıyoruz, neden bu kadar çok şeker tüketiyoruz, bir gün oruç tutup bir gün yiyen ve günde iki öğün yemek yiyen bir Peygamberin ümmetinin nasıl oluyor da çenesi hiç boş durmuyor, neden yağlı çekirdekleri ilahi ambalajından çıkarıp, kavurup, tuzlayıp yiyoruz?. GDO’ya, hormona, zirai ilaçlara sıra gelmedi daha.

Tarla ayrığında uçucu yağ da var, yapışkan reçine de potasyum, salisilik asit, saponin ve mikrop öldürücü maddeler de içerir.

Bu savaş açtığımız ayrıkotu aslında Anadolu çimi, antik zamanlardan bu yana bitkisel ilaç olarak kullanılır.. Hasta köpekler toprağı kazıp, bunun köklerini yermiş şifa bulmak için, biz yok ediyoruz. İltihaplı idrar hastalıklarının tedavisinde de kullanılır, Covid 19’a karşı antiseptik olarak da. Ekmeğe de katabilirsiniz, içerisinde potasyum, demir gibi mineraller, A vitamini, B vitaminleri ile saponinler, şeker, triticin, glikovalin, müsilaj gibi her biri ayrı şifa kaynağı olan maddeler de bulunur.

Yüksek protein ve nişasta içerir, onun için en değerli yem bitkilerindendir. At, büyükbaş hayvanlar ve koyunlar tarafından sevilerek yenir. 

Toprağın verimli katmanının güneşte yanmasını, rüzgar ve suyla savrulmasını engeller. Ayrıca frez yangınını önler. Yaprakları, topraktaki canlı florayı korur, onlara şemsiye görevi yapar, onların gıdası olur. Alt yapraklar toprak için bir gübredir, Toprakta rutubeti muhafaza ederek, bitkilerin ve faydalı böceklerin su ihtiyacını da karşılar.

Ayrıkotu, insan, hayvan ve bitkiler için şifalı bir bitkidir. Yaş ve kuru tüketebilirsiniz. Yiyebilirsiniz, çayını yapabilirsiniz, suyunu içebilirsiniz. İltihaplı hastalıklarda şifa kaynağı olurken, aynı zamanda idrar söktürücüdür. Böbrek ve mesanede meydana gelen taş ve iltihapları tedavi eder. Kökü ayrı şifa yaprakları ayrı şifadır. Ülkemizde 24 çeşidi bulunmaktadır.

Evet, bu ot Albümini atmada, Nefrit ve Nikris’e de faydalıdır. Bedendeki toksik maddeleri temizler. Antiseptik özellikleri vardır. Prostat büyümesini önler. Ateşli hastalıklarda faydalıdır. Ayrıkotu kökü kaynatılıp sade olarak veya limon sıkılarak içilirse yaz aylarındaki harareti ve susuzluğu giderir. Kökü tek başına veya “Kekik” ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse kanı temizler. Bu karışım dıştan uygulandığı zaman romatizma ağrılarını hafifletir, egzama ve cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde etkili olur. Yan etkisi de yok, toksik yanı da! Romatizma ve gut şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur.

Her öğün yemek öncesi 1 bardak ılık suya toz halde 1 çay kaşığı karıştırılıp içilir. Tadı meyan kökü gibi mayhoş olduğundan bal, limon ya da nane ile tatlandırılabilir. 

Düşük lif oranı ve tatlı tadı nedeniyle öncelikli olarak büyükbaş hayvanlarının beslenmesinde kullanılır. Ayrıca toprak ve su koruma ile bentleri kuvvetlendirmek amacıyla ekimi yapılır. Ama mesela kentlerde yol kenarlarındaki yeşillendirmelerde bu bitki kullanılmamaktadır. Ayrıca “Mekke ayrığı” olarak bilinen ayrı bir ayrıkotu da ülkemizde yetişmektedir.

“Yabancı otlar”la mücadele bizde devlet politikasıdır. O otların yaratılış hikmeti, fıtratları sorgulanmaz. Aslında, ayrıkotu örneğinde, batı çimi bakım ister ve toprağı beslemez, yorar, ayrıkotu bakım istemez,  toprağı besler. Ama biz batının otunu tercih ederiz. Kendi çimimizi de batı zehiri ile öldürürüz.

Bahçenizde bulunan yabani otlar arasında en yayılmacı olan ve mücadele etmesi en zor olan yabani otlar arasında bulunan ayrıkotu yok edilmesi oldukça zordur. Ayrıkotunun yok edilmesi için en kesin yöntem ise bu otun el ile sökülmesidir. Eğer kökünü tamamen sökmeden, sadece yapraklarını kopararak temizlemeye çalışıyorsanız ayrıkotu yeniden çoğalacaktır. Bu nedenle ayrıkotunu kökünden sökmeli ve temizleme işlemini detaylı bir şekilde gerçekleştirmelisiniz.

Mesela, kazlar bazı yetişen filizlere zararlı olmaksızın yabani zararlı otların gıda olarak tüketebilir ve kimseye de zarar vermez. Yabani otların temizlenmesinde 6 haftalık kazlar idealdir.. Kazlar; mısır, pamuk, şeker kamışı, çilek, meyve bahçeleri, üzüm bağları ve fidanlıklar için idealdir. Yabani otları temizleyen başka kümes hayvanları da var. çok iyi temizlerler. Kazlar faydalı filizleri yemezler. Bahçeye gübre bırakır, siz et üretmiş olursunuz. Ayrıca 5G’den sonra kazlar radyoaktif maddelere karşı hassasiyeti de radyasyonun canlıların biorezonansları üzerindeki olumsuz etkileri konusunda önemli bir uyarıcıdır.

Ayrıkotu konusu burada bitiyor da tarım zararlısı otlarla mücadele konusunda daha söyleyecek sözlerim var..  Nasıl havayı, suyu, toprağı zehirliyoruz ve tabiata karşı estirdiğimiz terör, sonunda nasıl geri dönüp, Bumerang gibi bizi vuruyor, onu da yazacağım. 

Selâm ve dua ile.

Bu yazı toplam 733 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar