Abdurrahman Dilipak
Barış için atom
Barış için atom
1960"lı yıllarda Amerikan Haberler Merkezi"nin yayınladığı Türkçe bir broşürün başlığı bu idi: Barış İçin Atom. Atom barışı korumak için gerekli idi. Enerji kaynağı idi, bilim ve teknolojinin gelişmesi ve sağlık için atom gerekli idi. Şimdi atom kötü oldu. Amerika"da olunca iyi, İsrail"de olunca tehdit değil, ama İran"ın elinde olunca kötü..
Peki Türkiye"de atom bombası var mı?
İlk tartışma Küba krizinde patlak verdi. Domuzlar Körfezi çıkartmasında Türkiye"deki (Sinop) ABD"ye ait atom füzeleri ile Küba"daki Rus nükleer füzelerinin takas edildiğini öğrendik.. ABD daha önce Akıncı (Ankara) ve Balıkesir üslerinde de nükleer başlıklar stoklamış.
Daha sonra Türkiye"nin ABD"nin nükleer çöplüğü olduğuna dair iddialar da ortaya atıldı. İddiaya göre İzmit-Sakarya tarafında kirli uranyum depoları vardı yeraltında. Ama bu iddialar hiç bir zaman doğrulan(a)madı!
03.03.2005"te basında çıkan bir habere göre, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "İncirlik Üssü'nde ABD'nin atom bombası bulundurduğu yönündeki iddialar" hakkındaki soru önergesini "gizlilik" gerekçesiyle yanıtlamamıştı.
Demirel zamanında biz "İncirlik"te üs mü var tesis mi", onu tartışırdık..
National Geographic dergisinin 2003 Ocak sayısı, iki posta kodu olan bir kasabadan bahsediyordu. Sözü edilen kasaba İncirlik"ti. İncirlik"in posta kodu Türkler için 01340, Amerikalılar için US-09824 idi. Bunun sebebi üssün postanesinin ABD ordusunun posta idaresine bağlı olarak çalışıyor olmasıydı.
İncirlik Üssü"nde ABD"ye ait 90 tane atom bombasının bulunduğunu belirten Greenpeace Akdeniz Türkiye Enerji Sorumlusu Özgür Gürbüz, İncirlik"teki 90 atom bombasının 50"sinin ABD"ye ait, 40"ının ise ABD denetiminde ve kullanım iznine bağlı olarak Türkiye"nin kullanımına bırakılmış durumda olduğunu belirtmektedir. Daha önce ABD"nin Avrupa"daki üslerde bin 400 nükleer bombası varmış. Bugün bu sayı 6"da 1"e indirilerek 240"a düşürülmüş.. Bu bombalar 0,3-170 kiloton arasında patlayıcı güce sahip. Hiroşima"da kullanılan nükleer bomba, 13 kiloton gücündeydi.
Burada asıl soru şu, bu geri çekilen füzelerin başlıkları söküldükten sonra, nükleer atıklar nereye depolandı?
Gürbüz, 1971 yılında imzalanan Nükleer Silahsızlanma Anlaşması"na 184 ülkenin imza koyduğunu ancak NATO üsleri aracılığı ile bu anlaşmanın sürekli delindiğini söylüyor. Türkiye"deki atom başlıkları gerçeği bir devlet sırrı, NATO sırrı olarak başından beri gizleniyor..
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu, ABD"nin Avrupa"daki 6 üste 240 nükleer silah bulundurduğunu açıkladı. İtalya ve Türkiye 90 nükleer silahla, Avrupa"da en fazla nükleer silah bulunan ülkeler. Amerikan Bilim Adamları Federasyonu"nun (FAS) yayınladığı rapora göre, Soğuk Savaş"ın zirvede olduğu dönemlerde ABD"nin, Avrupa"da 7 binden fazla nükleer başlığı vardı. Bunların çoğu, 1990"ların başından itibaren geri çekildi.. Independent gazetesi, silahsızlanmayla çevre konularında faaliyet gösteren 'Natural Resources Defence Council' adlı bağımsız kuruluşun raporuna ve The Atomic Scientists (Atom Bilim Adamları) adlı uzman kuruluşun yaptığı araştırmaya göre; "Amerika, soğuk savaşın üzerinden onca yıl geçmesine rağmen aralarında Türkiye"nin de bulunduğu altı Avrupa ülkesinde 480 nükleer bomba bulunduruyor. İngiltere"de ABD nükleer silahı kalmadı. Ama hâlâ beş Avrupa ülkesinde altı üste nükleer başlık bulunuyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de var. Hatta, 2006 ve 2008"deki incelemelere göre İncirlik, Avrupa"da ABD"ye ait en çok silaha sahip üslerden biri." Rapora göre İncirlik"teki silolarda en az 50, en çok da 90 adet nükleer silah bulunuyor. FAS, ABD"nin taktik gereği, Avrupa"daki nükleer gücünü Türkiye ve İtalya"ya yani güneye çektiğini belirtti. Rapora göre Belçika Kleine Brogel"de 10-20, Almanya Büchel"de 10-20, Hollanda Volkel"de 10-20, İtalya Aviano/Ghedi Torre"de 70-90, Türkiye İncirlik"de 50-90 nükleer başlık bulunuyor..
Pentagon yetkilileri, bu bombaların İran ve Suriye"den gelebilecek nükleer tehditlere karşı kullanılacağını söylüyor. Nükleer bombalardan 150"si Almanya"da, 110"u İngiltere"de bulunuyor. Adana'daki İncirlik Üssü ve İtalya'da 90'ar bomba var. Belçika ve Hollanda'da ise 20'şer nükleer bomba konuşlandırılmış durumda .
Türkiye ile ABD, İncirlik Üssü"nün ortak kullanım anlaşmasını 1954 yılında imzaladı. Ancak üssün inşaatına ABD tarafından 1951 yılında başlandı. 28 Şubat 1955 yılında üssün adı İncirlik Hava Üssü olarak değiştirildi.
Amerika'nın 23 Haziran 2005 tarihinde dolan kullanım izni önce bir seneliğine uzatıldı. Şimdi de BOP ve stratejik ortaklık çerçevesinde sürekli uzatılıyor..
Asıl nükleer tehdit, İran"dan değil, önce bizim ülkemizdeki ABD üslerinden kaynaklanıyor. ABD İncirlik Üssü"nü bir nükleer saldırı için tehdit aracı olarak kullanıyor.. BM"nin denetimi dışında nükleer bir güç olan İsrail de aynı şekilde İran"ı tehdit etmeye devam ediyor..
Hatırlanırsa ABD, Irak"a daha önce nükleer santral kuruyor diye saldırmış ve sonunda işgal etmişti. Bu gün de İran"a "Nükleer santrali var, tehdit oluşturuyor" diye saldırı planları yapıyor. Gerçekte ise petrol bölgesinde "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle" kabilinden bir meydan okuma çabasında. Ayrıca 23 ülkenin rejim, sınır ve iktidarlarını değiştirme gayretlerinin önünde bir engel olarak, kendi stratejik çıkarları açısından bir tehdit olarak görüyor.. Son zamanlardaki İran ve Humeyni tartışmalarının gündeme getirilmesinde de bu tartışmanın etkisi var..
Dünya barışına asıl tehdit İran ve Suriye"den değil, ABD ve İsrail"den geliyor..
ABD ve İsrail çifte standartlı; evrensel hukuku hiçe sayıyorlar..
ABD iç politika hesapları ve kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle kabilinden caydırıcı gücünü göstermek için düğmeye basmaya hazırlanıyor..
Hedefte İran ve Suriye var gibi gözükse de, hedefte tüm bölge ülkeleri ve dünya barışı var..
Türkiye, nükleer kıyametin merkez üssü olmadan önce ABD"nin toprakları üzerindeki nükleer stoklarını tasfiye etmelidir.
Türkiye ABD"nin Kore krizindeki söylemleri ile "ucuz asker deposu", sıçrama tahtası, nükleer çöplüğü ve saldırı üssü değildir ve olmamalıdır.
Selam ve dua ile..
vakit