Başsavcının yapacağı sözlü açıklama da 'basına sızdı'!

Başsavcının yapacağı sözlü açıklama da 'basına sızdı'!

Türk Basını bir ilke daha imza attı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın henüz yapılmamış sözlü açıklamanın metnini haftalar önceden elde etmeyi başardı. İşte tarihe geçecek gazetecilik başarısı:

ANKA Haber Ajansı'nın bugün saat 11.17'de servise koyduğu "BAŞSAVCI, AKP'Yİ "ELKADI'YA KEFİLİM" İLE SUÇLAYACAK" başlıklı haber, Türk Basın tarihindeki "sızmalar" arasında özel bir önem arzediyor. Bu haber, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 1 Haziran'da yapacağı açıklamadaki sözlerini bakın nasıl sızdırıyor:

------

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 1 Temmuz Salı günü Anayasa Mahkemesi'nde yapacağı sözlü açıklamaları arasına, Başbakan Erdoğan'ın BM'nin "küresel terörü destekleyenler" listesinde adı geçen Yasin El Kadı için "El Kadı'ya param kadar kefilim. Tanımadığınız, bilmediğiniz insan için terörist ifadesi kullanamazsınız" sözlerini koyacağı öğrenildi.

Başsavcı Yalçınkaya'nın esas hakkındaki mütalaasına ilişkin savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sunan AKP, savunma metninde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği siyasi parti kapatma kararlarına atıfta bulunmuştu. Başsavcı Yalçınkaya'nın, Anayasa Mahkemesi'nde yapacağı sözlü açıklamalarda AİHM'nin Refah Partisi'nin kapatılmasına ilişkin verdiği karara da atıfta bulunacağı kaydedildi. Başsavcı Yalçınkaya, Başbakan Erdoğan'ın "El Kadı'ya kefilim" diyerek "teröre ve teröriste destek çıktığını" iddia edecek.

-EL KADI İDDİANAMEDE YOKTU

Başsavcı Yalçınkaya'nın, Anayasa Mahkemesi'nde savlarını dile getireceği konuşmasında, Başbakan Erdoğan'ın önceki yıllarda TBMM bütçe görüşmeleri sırasında El Kadı'nın "Türkiye ve Türk sevdalısı" olduğunu ileri sürdüğünü ve "El Kadı'ya param kadar kefilim. Tanımadığınız, bilmediğiniz insan için terörist ifadesi kullanamazsınız" dediğini hatırlatacağını belirten Başsavcılık kaynakları şunları söyledi:
"Başsavcı, Başbakan Erdoğan'ın El Kadı'ya kefil olduğunu açıklamasına ilişkin sözlerini iddianameye koymamıştı. Savlarını, sözlü olarak dile getireceği zaman bu konuyu gündeme getirecek. AK Parti, önceki gün yaptığı savunmada AİHM kararlarına atıfta bulundular. AİHM'nin Refah Partisi'nin kapatılmasına ilişkin yapılan başvuruyu reddettiği kararda, Necmettin Erbakan'ın 'Kanlı mı olacak, kansız mı?' sözleri önemli bir gerekçe olmuştu. Bir siyasi parti liderinin terör listesine giren birine kefil olduğunu açıklaması da Erbakan'ın sözleri kadar vahimdir."
Öte yandan, Başsavcı Yalçınkaya'nın 14 Mart AKP hakkında açtığı kapatma davasının ardından yapılan yorumlar ve kendisine yöneltilen sert eleştirilere de yapacağı konuşmada yer vereceği kaydedildi.

-EL KADI TARTIŞMASI

BM Güvenlik Konseyi'nin belirlediği "küresel terörü destekleyenler" listesini 2001'de "Bakanlar Kurulu Kararı" haline getiren Türkiye, listede ismi geçenlerin mal varlıklarını dondurmuştu. El Kadı'nın bu listeden çıkartılmak için açtığı dava temmuzda sonuçlanmıştı. Danıştay 10. Dairesi, hakkında adli işlem yapılmadığı için idari kararla mal varlığının dondurulamayacağını gerekçe göstererek El Kadı'nın isminin listeden çıkartılmasını kararlaştırmıştı.

Başbakanlık ile Dışişleri ve Maliye bakanlıkları, BM kararı doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini, El Kadı'nın isminin listeden çıkarılamayacağını savunmuştu. Aynı dönemde Başbakan Erdoğan, resmi savunmaya ters bir çıkış yaparak kefil olduğunu vurguladığı El Kadı'nın hiçbir terörist faaliyetin içinde bulunamayacağını açıklamıştı.
Başbakanlık, Erdoğan'ın sözlerine rağmen eylül başında temyiz başvurusunda bulundu. Başbakanlık yazısında "haksız ve hukuki mesnetten yoksun" olarak nitelenen 10. Daire'nin kararının önce yürürlüğünün durdurulması, sonra da iptali talep edilmişti. Başbakanlığın bu yazıyı göndermesinin üzerinden 6 gün geçtikten sonra, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gönderilen ikinci dilekçede, Başbakanlığın davadan 'feragat' ettiği bildirildi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, önce temyizden feragat istemlerini reddetti ve 10. Daire'nin kararının yürütmesini durdurdu. Kurul, bozma gerekçesinde Bakanlar Kurulu'nun BM'nin önlemlerini uygulamakla görevli olmasını ve malvarlığının dondurulmasına ilişkin kararında hukuka aykırılık bulunmamasını göstermişti.