BDDK şok belgeye ulaştı (VİDEO)

BDDK şok belgeye ulaştı (VİDEO)

Yurtdışına kaçırılan paraların peşine düşen BDDK önemli bir ip ucuna ulaştı.

İstanbul cumhuriyet savcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında elde edilen belgede Avrupa'daki bazı bankalarda açılmış yüklü miktardaki banka hesabıyla ilgili bilgiye yer veriliyor. BDDK, şimdi bu hesapların Türkiye'deki bağlantılarını tespit etmeye çalışıyor.

Türk patronlarının, yurt dışına kaçırdığı paraların miktarı yıllardır tartışılıyor. Bugüne kadar, bazılarına göre 50 milyar dolar bazılarına göre de 100 milyar dolar olan yurt dışındaki Türkler'e ait zulalarla ilgili somut bilgi ve belgeye çok fazla ulaşılamamıştı.

Ancak son dönemde ilginç bir gelişme yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ulaştığı ilginç bir ip ucundan yola çıkarak yurt dışına kaçırılan paraların izini sürüyor.

 

 





YURDIŞINA KAÇIRILAN PARALARIN İZİNE RASTLANDI

Zulalarla ilgili bilgiye ekonomi suçları dışında yürütülen bir soruşturmada ulaşıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan bir operasyonda, sanıkların birisinin evinde, yabancı dilde hazırlanmış bazı banka evrakları bulundu. Belgeler, incelenmek üzere BDDK'ya gönderildi.

İSVİÇRE BANKALARINDA YÜKLÜ HESAPLAR

BDDK murakıplarının belgeler üzerinde yaptıkları çalışmada, belgelerin İsviçre'nin Credit Suisse Bank, SKA International, Swiss Bank Corporation, UBS bankaları ile Almanya'nın Dresdner Bank'ta açılan, yüklü miktardaki 'mevduat ve altın sertifikası' hesaplarına ait evraklar olduğu belirlendi.

HESAPLAR YABANCILARIN ÜZERİNE AÇILMIŞ

Hesapların, yabancı uyruklu gerçek kişiler adına açılması sebebiyle, BDDK hesap sahiplerini bulamadı. BDDK, söz konusu hesapların Türk patronların yurt dışındaki zulalarına ait hesaplar olmasından şüpheleniyor.

BDDK HESAPLARIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Elde edilen belgeyle ilgili çalışmaların sürdüren BDDK hesapların bulunduğu ülkelerdeki bankacılık otoriteleri ile irtibata geçti. Hesapların Türkiye'deki patronlarla irtibatının tespit edilmesi halinde, operasyon için düğmeye basılacak. Bu çalışma yurtdışına kayıt dışı çıkarılan milyarlarca liranın Türkiye'ye getirilmesi açısından da büyük önem taşıyor.