İbrahim Karagül

İbrahim Karagül

Bu nasıl bir çılgınlık böyle!

Dehşet verici bir olayı anlatacağım. Nasıl bir çılgınlıkla karşı karşıya olduğumuzu birlikte görelim. Uzunca bir süredir Türkiye'de olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Farkında değiliz ama bu olağanüstülüklerin benzerlerini yakın çevremizde, dünya genelinde de görüyoruz. Orta ölçekli ülkelerde büyük siyasi dönüşümün yol açtığı krizler, bölgesel dizayn çabaları, merkez güçler arasında ürkütücü boyutlara varan hesaplaşma, hesaplaşmanın yönettiği siyasi, ekonomik ve jeopolitik bunalımlar etkisini artırıyor.

Belki de insanlık tarihinin en önemli gelişmelerinden birine, bin yıllık dünya tarihinin önemli kırılma dönemlerinden birine tanıklık edeceğiz. İnsanlığın ortak kaderine yön veren gelişmeleri göreceğiz.

Yeni dünya düzeni arayışları iflasla sonuçlandı. Küresel ekonomik sistem çöktü, çökmek üzere. Ulus üstü kurumlar işlevsiz hale geldi. Doğu ile Batı arasındaki güç dengesi hızla değişiyor. Ekonomik ve teknolojik gelişme arasındaki fark azalıyor, yeryüzünün ağırlık merkezi Doğu'ya kayıyor. Kaynakların olduğu yerlere kayıyor. Dünya belki de son dört yüz yıllık tarihin en derin değişimlerinden birine hazırlanıyor. Bunlara bağlı olarak da siyasi sistemler değişiyor, güvenlik stratejileri yeniden şekilleniyor. Ülkeler, coğrafya parçaları üzerindeki kontrol stratejileri yeniden düzenleniyor.

Türkiye'de yaşanan sancılar büyük değişimin yansımasından başka bir şey değil. Küresel eğilimler başka bir şey dayatıyor, yüzyıldır iktidarı ellerinde tutanlar direniyor. Bu yüzden Türkiye'deki siyasi krizin tahmin edilenden daha büyük ve karmaşık olduğunu düşünüyorum.

Türkiye ve dünya için en korkutucu gerçek, belirsizlik. Önümüzdeki beş yıl içinde nasıl bir Türkiye, nasıl bir Ortadoğu, nasıl bir Avrupa Birliği, nasıl bir dünya olacağına dair net ve kabul edilebilir bir kanaat oluşamıyor. Bu yüzden, bu beş yıl içinde nelerle karşılaşabiliriz, dünyanın endişe ettiği o büyük olay ne olabilir, sorularına cevap aranıyor.

Peki bu ne olabilir? Çok büyük ekonomik sarsıntı olabilir. Finans sisteminin çöküşü olabilir. Doğal felaketler olabilir. Bölgesel savaşlar, hatta nükleer savaşlar olabilir" Ya da 21. yüzyıl dünyasını kurması beklenen Batı dışında bölgesel ve küresel ölçekte sıçrayışlar, yeni aktörlerin devreye girmesi olabilir. Ama ne olacaksa, dünya genelinde büyük değişimlere yol açacaktır.

Bu bir abartı değil. Karamsarlık da değil! Bir yıl sonrasını öngöremeyenlerin sakin ve özgüvene dayalı tavırları ve kibirlerinin sadece hepimize ödettiği ağır faturaya dikkat edelim! "Her şey kontrol altında" şeklinde bir otoriter tavırla, önümüzdeki belirsizliklere dair kuşkuları giderme dönemi çoktan geçti.

Bu yüzden, belirsizlikler, ihtimaller, geleceği dair düşünceler son derece tehlikeli, ürkütücü ifadelerle tartışılıyor. Bir örnek vereceğim. Bu örneğin marjinal bir algılama biçimi olmadığını özellikle vurgulayarak...

ABD yönetimine, Türkiye ve İran'ın, Irak'a müdahalesini "diplomatik ve askeri" önlemlerle durdurmasını isteyen Antony Cordesman, ABD/İsrail ile İran arasındaki krizin bölgesel nükleer savaşa yol açabileceğini söylüyor. Pentagon'da istihbarat görevlisi olarak çalışan, Enerji Bakanlığı'nda Planlama Dairesi Başkanlığı yapan, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde Ortadoğu uzmanı olarak çalışmalar yürüten, bölgeye yönelik ciddi araştırma ve yazıları bulunan Cordesman, yakın gelecekte nükleer bir Ortadoğu savaşı öngörüyor. Ama ürkütücü olan bu öngörü değil, beklenti! Ve bu beklentinin bir çokları tarafından paylaşılması. Özetleyelim.

  • İran 2010 yılında nükleer güç olacak. Bölgedeki bütün dengeler yer değiştirecek. Ondan sonra İran-İsrail nükleer restleşmesini izleyeceğiz.
  • İki ülke arasında çıkacak nükleer savaşta 21 gün içinde 16 milyonla 28 milyon arasında İranlı ölecek. İsrail'de ise 200 bin ile 800 bin arası kayıp olacak. İsrail'de örgütlü bir kamu düzeni olduğu için, saldırı sonrası ölümlere daha hazırlıklı olacak.
  • İran'ın elinde yüz kilotonluk ve on kilometre çapında zarar veren 30 nükleer bomba olacakken İsrail'in 200'den fazla nükleer bombası var. Bombaların her biri 1 megatonluk. Büyük bir oransızlık! Böyle bir savaşta radyasyondan en büyük zararı Ürdün görecek.
  • İran'ın Tahran, Natanz, İsfahan, Buşehr, Şiraz, Yezd, Tebriz gibi kentleri doğrudan hedef olacak. Tahran dağlarla çevrili olduğu için nükleer saldırıda en ağır zayiatı verecek.
  • Böyle bir savaş İran'la sınırlı kalmayacak. Arap ülkelerindeki tepkileri desteği kırmak için Suriye ve Mısır da bombalanacak. Suriye'de Alevilerin yaşadığı bölge sınırlı nükleer saldırıya maruz kalacak. 21 gün içinde 8 milyon Suriyeli ölecek. Şam'ın karşı saldırısında İsrail'in vereceği kayıpsa 800 bin kişi.
  • İsrail bu savaşta Mısır'ı da vuracak. On binlerce Mısırlının ölümüne yol açacak saldırıda, Suveyş, Kahire, İskenderiye gibi şehirler yıkılacak. Aswan Barajı vurulacak.
  • Ortadoğu Nükleer Savaşı'nda İran öyle zarar görecek ki, Fars medeniyeti yok olmakla yüz yüze gelecek. Böyle bir savaşta insanlık Armageddon'u yaşamayacak ama küresel ekonomi tamamen çökecek.

    Adamların krizi tartışma biçimine bakın! Öngörülerine bakın! Tüyler ürpertici bir gelecek öngörüyorlar. Bunların olacağından değil ama bu ihtimallerle tartışmaları hepimiz için son derece dehşet verici. Çıldırmış bunlar. Tek söz kalıyor geriye. Allah belanızı versin!..

  • Bu yazı toplam 1461 defa okunmuştur
    Önceki ve Sonraki Yazılar