Çin dünyayı adım adım satın alıyor!

Çin dünyayı adım adım satın alıyor!

Ucuz ve taklit ürünlerle 2 trilyon dolarlık kaynak elde eden Çinli patronların şimdiki hedefi deniz aşırı ülkelere yatırım yapmak.

Ucuz ve taklit ürünleri ihraç ederek kasalarını dolduran Çin; yarattığı yaklaşık 2 trilyon dolarlık rezervle deniz aşırı ülkelere el atmaya başladı.

Çinli patronların şimdiki hedefi hafif sanayi faaliyetlerinin ötesine çıkarak denizaşırı ülkelerde finans, otomobil ve yüksek teknolojinin de dahil olduğu alanlara yatırım yapmak.

CNNMoney'de yayımlanan Çin analizinde Asya'nın hızla büyüyen devinin, bu şekilde ekonomisini de daha dengeli bir hale getirmeye çalıştığının altı çizildi.

İŞTE DEV ADIM: LENOVO IBM BİLGİSAYARI SATIN ALDI

Ülkede atılan ekonomik adımların arasında değer zincirini artırma hamleleri önce çıkıyor. Bunun en önemli örneğini ise ülkenin en büyük bilgisayar üreticisi Lenovo'nun 2004'te ABD'li bir diğer dev teknoloji şirketi olan IBM'in bilgisayar üretimi birimini satın alması oldu. Bu satın alma ile Lenovo, bu pazarın en büyük üçüncü şirketi durumuna geldi.

ÇİNLİLER PETROL AVINA DA ÇIKIYOR

Yüksek büyüme hızına sahip olan ülkenin en çok gereksinim duyduğu şeylerden biri de bu büyümeyi destekleyecek doğal kaynakları elde etmesi. Son çeyrekte yüzde 7.9 oranında büyüyen Çin'in Milli Petrol Şirketi (CNOOC), bu amaçla Nijerya'da petrol sektörüne büyük yatırımlar yapıyor. Şirket, şu anda da 30 milyar dolar değerinde yaklaşık 6 milyar varil petrole sahip bir bölge için Nijerya hükümeti ile görüşmelerini sürdürüyor.

BREZİLYALI PETROL DEVİNE KREDİ SAĞLIYOR

Çin'in enerji kaynaklarına olan ihtiyacı o kadar önemli bir hal almış durumda ki, bu yönde hem Brezilya hem de İran'la anlaşmaları bulunuyor. Asya devinin geçen yaz başında Brezilyalı petrol şirketi Petrobras'a denizde petrol aranması için 10 milyar dolar kredi sağlaması ve İran'da doğalgaz sahası geliştirmek için 5 milyar dolar kaynak ayırması da bu durumun en önemli örneklerin oluşturuyor.

DOĞAL MADENLERE İLGİ DE BÜYÜK

Çinli patronların sanayinin temelini oluşturan doğal madenlere de ilgisi büyük. CNNMoney'in analizinde, geçen sene Çinli alüminyum ve çelik üreticisi Chinalco'nun, kendisine demir filizi satan çok uluslu Rio Tinto'nun yüzde 20 hissesini satın almaya çalıştığı belirtilirken, emtia fiyatlarının artmasıyla Rio Tinto'nun satıştan vazgeçtiği ve anlaşma sağlanamadığı hatırlatıldı.

YOL BARAJ KÖPRÜ HAVAALANI YAPIMINDA HAMLELER

Analizde ülkenin inşaat alanında yaptığı büyük gelişmelerin de altı çizilirken, Çinli şirketlerin dünya genelinde yol, baraj, köprü ve havaalanı inşaatları ile mesafe kaydettiğine işaret edildi. Bu faaliyetlere örnek olarak da 2010'da Güney Afrika'da düzenlenecek olan Dünya Kupası için inşa edilen stadyum, karayolu ve demiryolu projeleri örnek gösterildi.

ÇİNLİ PATRONLAR GÖZLERİNİ OTOMOBİLE DİKTİ

Çin'de artan gelir ve yükselen talep, gelişmenin sembollerinden biri olarak görülen otomobil sektörünün de hızlı şekilde büyümesini sağlıyor. Ülkedeki yerli otomobil üreticileri de artan bu talebi karşılamak için yurtdışından büyük firmaları satın alma girişimlerini artırıyor.

Bu girişimlerin en sonuncusu geçen hafta içinde yaşandı. Çinli Tengzhong şirketin, ABD'li General Motors'un Hummer birimini 150 milyon dolara satın aldı.