"Clexit"te son durum

California (Kaliforniya) eyaletini Amerika Birleşik Devletleri’nden koparıp bağımsız bir devlet yapmak için uğraşanlara güzel haber:

Reuters / Ipsos’un geçen ay yaptığı bir kamuoyu araştırmasına göre Kaliforniyalıların yaklaşık üçte ikisi “Calexit” adı altında yürütülen bağımsızlık kampanyasını destekliyor.

2014 senesinde yapılan bir ankette bağımsızlık taraftarlarının oranı yüzde 20 çıkmıştı.

Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi üzerine hızla çoğalıp yüzde 32’yi bulan ayrılıkçıların önümüzdeki süreçte yüzde 50’lere ulaşması sürpriz olmayacaktır.

***

Önümüzdeki süreç;

Eyalet anayasasına göre “Kaliforniya Amerika Birleşik Devletleri’nin ayrılmaz bir parçası” olduğu için, evvela ilgili anayasa maddesinin iptali için referanduma gitmek gerekiyor.

Bağımsızlık davasının öncüsü konumundaki “Yes California” hareketinin başvurusunu değerlendiren Kaliforniya Başsavcılığı, buna yeşil ışık yaktı.

25 Temmuz 2017 tarihine kadar 585,407 imza toplanabilirse, 2018’de anayasa değişikliği referandumu düzenlenecek.

O referandumdan “evet” çıkarsa, ayrılıkçılar “Anayasal engel kalmadı” diyerek 2019’da bağımsızlık referandumuna gidilmesini talep edecekler.

***

Bağımsızlık ‘mefkûresi’ yeni yeni olgunlaşıyor.

Kaliforniya’nın bağımsızlığı fikrini cazip gösteren argümanlar tabanda yeni yeni yayılıyor.

Referandum kampanyaları boyunca “Dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan ve fakat ABD’nin kötü yönetimi yüzünden zenginliğinin hayrını göremeyen Kaliforniya, bağımsızlık sayesinde daha da gelişip dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacak ve zenginliğinin hayrını görecek” gibi şeyler sıkça konuşuldukça, dimağlara iyice yerleştikçe, “Calexit” eğilimi güçlenecektir.

***

“Calexit”, Sadece Kalforniya’da değil, ABD çapında da büyük iltifat görüyor.

Yine Reuters / Ipsos’un araştırmasına göre ABD halkının yüzde 22’si Kaliforniya’sız bir ABD’den yana.

Bunlar, daha ziyade, Kaliforniyalılardan hiç hazzetmeyen ve onları “libtard” diye aşağılayan Trumpmeşrep Amerikalılar olsa gerek.   

‘Ayağı yere basmayan liberal’ veya ‘salak liberal’ anlamına geliyormuş “libtard”.

Bizdeki “liboş” gibi bir şey.

Neyse işte…

Twitter, “Calexit” konusunda ‘Çok iyi olur. Def olup gitsin bu libtardlar’ diyen Trumpmeşrep Amerikalılarla dolup taşıyor.

***

Diyelim ki “Calexit”çiler istenen sayıda imza toplayıp anaysa değişikliği referandumu yapılmasını sağladılar ve sandıktan “evet” çıktı…

Kaliforniya Anayasası’ndaki engelin kalkması, bağımsızlık referandumu yolunda hiçbir engelin kalmadığı anlamına gelir mi?

Hayır.

Kaliforniya makamları ‘Evet, bağımsızlık konusu da halk oyuna sunulabilir’ dese bile, iş orada bitmez.

İşin bir de federal boyutu var ve dananın kuyruğu asıl orada kopacak.

ABD Hükümeti buna karşı çıkar ve ABD Yüksek Mahkemesi (Anayasa Mahkemesi) de ‘Birleşik Devletler bölünmez bir bütündür, parçalanması söz konusu olamaz’ diye kestirip atarsa, bağımsızlık referandumu gerçekleştirilemez veya ancak federal güvenlik kuvvetleriyle çatışma pahasına gerçekleştirilebilir.

***

“Calexit”in kısa vadede önünün kesileceğine kesin gözüyle bakabiliriz.

Ama cin şişeden çıktı bir kere.

Kaliforniya’daki bağımsızlık cereyanı -ve ABD’nin başka bölgelerindeki mevcut yahut potansiyel bağımsızlık cereyanları- uzun vadede Washington rejiminin kâbusu olacağa benzer.

karargazete

Bu yazı toplam 807 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar