Doğu'ya Güneş Enerjisi Santrali
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 4 ilin enerji değerlendirme toplantısında konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Malatya'da ve Adıyaman'da 22 megavatlık bir güneş enerjisi santrali kuracağız" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Dökme demir ithalatında 3 milyar dolarlık bir ithalat rakamımız var. Bunun mutlaka kaynaklarımızla beraber geri çekilmesi lazım'' dedi.
Bakan Taner Yıldız, Malatya Anemon Otel'de düzenlenen Bingöl, Elazığ, Tunceli ve Malatya illerinin enerji değerlendirme toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, problemleri yerinde tartışmak, konuşmak ve çözüm bulmak amacıyla bir araya geldiklerini kaydetti.
4 ilin valileri, vali vekilleri, belediye başkanları, milletvekilleri ve enerji sektörünün temsilcilerinin katıldığı toplantıda söz konusu illeri enerji sektöründe 2023 yılına nasıl hazırlayacaklarını konuşacaklarını bildiren Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
''AK Parti hükümetlerimiz liberalleşme ile, serbestleşme ile alakalı hususları ön plana almıştı. Daha rekabetçi ortamda vatandaşlarımıza, sanayicimize, tüccarımıza daha iyi hizmet verilebilmesini teminen elektrik dağıtım hizmetlerinde özelleştirmelere gidilmişti. Bu geçiş dönemleri nasıl düzenleniyor, nasıl yapılıyor? Aksaklıkların giderilmesi lazım. Bunları bütün bu illerimizin yöneticileri ile beraber değerlendirmiş olacağız.''
Enerji sektöründe bugün masaya yatırmadıkları herhangi bir problemin kalmayacağını vurgulayan Yıldız, ''Enerji Piyasası Düzenleme Kurumumuzun, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin de burada bir kısım sunumları olacak. Konuşacakları olacak. Kayıp kaçak oranları ile alakalı hangi oranlardayız, nerelerdeyiz, bunları değerlendireceğiz'' dedi.
Daha etkin, daha verimli, daha kaliteli, vatandaşı daha memnun edici bir yapı içerisinde olmak gerektiğine işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:
''Başarılı olduğumuz yerler olduğu kadar belki başarılı olmadığımız yerler de olacak. O yüzden bunları tek tek değerlendirmemiz lazım. Özellikle Malatya'da ve bu bölgede kurşun gibi, çinko gibi demir gibi metalik madenlerin çok fazla değer kazandığı bir dünyada önemli rezervlerimiz var. Özellikle seramik ham maddesinin Pütürge'de olmak kaydı ile önemli yatakları bulunuyor. Hekimhan'da, Kuluncak'ta 1,7 milyar tonluk bir rezerv var. Demir yatakları konusunda bu rakamları olabildiğince artırmaya çalışıyoruz.''
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün demir yataklarını artırmak için bu bölgede çalışmaları bulunduğunu kaydeden Yıldız, ''MTA buradaki bölge çalışmalarını daha da artıracak. Bildiğiniz gibi dökme demir ithalatında 3 milyar dolarlık bir ithalat rakamımız var. Bunun mutlaka kaynaklarımızla beraber geri çekilmesi lazım. Önemli yatırımcılarımız var. Hem istihdamı artıracak, hem de buradaki bu tarz yatırımları artıracak çalışmalar yapıyorlar'' diye konuştu.
Güneş enerjisiyle alakalı 2012 yılında artık uygulamaya geçeceklerini bildiren Yıldız, ''Kanun, mevzuat, yönetmeliklerini tamamlıyoruz. Malatya'da ve Adıyaman'da 22 megavatlık bir güneş enerjisi santrali kuracağız. Güneş ışınımları arasında bu bölgemizin belli bir rezervi var diye düşünüyoruz'' dedi.
Yıldız, doğal gazın yaygınlaştırılması ile alakalı özellikle meskenlerde çalışmaya yine özel sektörle beraber destek vereceklerini sözlerine ekledi.
Rotahaber aa