Abdurrahman Dilipak
Filistin Aksa dostları yeniden İstanbul’da buluşuyor
18 Mayıs’ta 30 ülkeden gelen Filistin dostları, akademisyenler, media mensupları dünyanın kalbi İstanbul’da buluşuyor.. “Uluslararası Filistin Media ve İletişim Forumu” İstanbul’da, havaalanına 5 km mesafedeki Pullman otelde gerçekleştirilecek.. 2 gün sürecek forumun ana teması, “Media, Filistin, İmkanlar ve Engeller”.
İstanbul’dan yüzünüzü Kâbe’ye döndüğünüzde, aynı zamanda Kudüs’e, Mescid-i Aksa’ya da dönmüş oluyorsunuz. Filistin bizim için kalbinde Mescid-i Aksa’yı ve İsra’nın makamını taşır.. Mukaddes Tuva vadisini, Tur-u Sina’yı taşır.. Üsküdar, Mekke’nin, Medine’nin ve Kudüs’ün kapısı sayılır..
Arz-ı Mevud, Mescid-i Aksa’nın Mikad alanıdır aynı zamanda. Nil ile Fırat arası, eski Bilad-ı Şam sınırlarıdır ve Urfa, Maraş, Antep, Hatay’ı da kapsar.
Anadolu’nun işgali Filistin topraklarından başladı.. Filistin bizim için din davası, Filistin bizim için insanlık davası, Filistin bizim için tarih davası, Filistin bizim için gelecek davasıdır.. Tarihin başlangıcı ve sonunun şahidliğini yapacak bir coğrafyadır..
Bu topraklar hakim olunacak değil, hadim olunacak topraklardır.
Siyonist İsrail Hz. Musa’nın “Dinle ey İsrail” uyarısına kulak asmadan zulmüne devam ediyor. Bu gerçekleri bir kere daha dile getirmek için Filistin halkı ile dayanışma için İstanbul’da böyle bir konferans düzenleniyor.. “Filistin Medya ve İletişim Derneği”, “Türk-Arap İlişkileri Merkezi (TAİM)” ve “Beytülmakdis Öncüleri Derneği” tarafından düzenlenen ‘Medyada Filistin, İmkânlar ve Engeller’ konulu panelde programın açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un yapması bekleniyor. 30 ülkeden 600’ü aşkın basın mensubunun katılacağı İstanbul’da gerçekleştirilecek olan programda, Filistin medyasının öncelikleri, bilgi kaynakları ve basındaki Siyonist odaklara karşı alınacak tedbirler ve daha iyi bir iletişim-bilişim için öncelikle ele alınması gereken konular tartışılacak. Filistin meselesinde farklı medya tecrübelerinin paylaşılması, profesyonel değerlendirme yapılması, yapıcı eleştiri fırsatlarının oluşturulması ve Filistin’e has mediaya yol gösterip, geliştirilmesinin planlandığı programa, Dünya ve Arap ülkelerinden büyük düşünürleri, medya mensupları ve akademik şahsiyetler, kanaat önderleri katılacak..
Aslında Filistin davasının dünyaya duyurulması konusunda ciddi sorunlarımız var. Önce güçlü bir Filistin Ajansına ihtiyaç var. Her türlü bilgi ve belgenin, fotoğraf, film, ses kayıtları, akademik çalışmaların orada toplanması gerekir.. Ajans bünyesinde ayrıca birtakım izleme değerlendirme ve derecelendirme, ihtimal, maliyet ve risk analizleri yapacak uzmanların bulunması gerekiyor..
Filistin davasında işbirliği yapılabilecek üniversitelerde enstitüler kurulması, buralarda seminerler, sergiler, Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde akademik çalışmalar ve konferanslar düzenlenmesi gerek.. Üniversitelerde öğrenci konseyleri kurulabilir..
Parlamentolarda Filistin dostluk grubları oluşturulmalı.
Filistin için yarışmalar, konserler, konferanslar, sergiler düzenlenebilir. Bunun için mesela Parlamento dostluk grubları, Fahri Kültür ataşelikleri, Filistin’e yönelik turizm faaliyetlerinin örgütlenmesi, Filistin için proje destek fonu oluşturulması, Filistin dostu gazeteciler, yazarlar, yayıncılar, karikatüristler, film yapımcıları, sanatçılar her yıl eylem planlarını yayınlayabilirler mesela.. Filistin dostu işadamları, işçiler, meslek grubları, kadınlar, çocuklar, gençler, vb. STK akreditasyonları gerçekleştirilmeli. Dernekler, odalar, sendikalar ortak bir internet haber portalı üzerinden eşzamanlı ve senkronize etkinlikler düzenleyebilirler.
Sanal konserler, mitingler yapabiliriz..
IP Rd-Tv kurulabilir. Mevcut Media organları arasında bir network oluşturulabilir.
Bir sanal sanat galerisine ihtiyacımız var. Sanal müze, sanal forum, sanal sosyal media, sanal kütüphaneye ihtiyacımız var. Filistin objeli ürünlerin satışının yapılacağı sanal bir market ve prestij market kurulabilir..
Sanırım temelde bir senkronizasyon, oryantasyon ve optimizasyon sorunumuz var. Lobi ve PR konusunda bir sorun var.. Birlikte karar alma, iş bölümü ve birlikte çalışma konusunda sorunlarımız var.. Birbirimizden haberimiz yok.. İmkanlarımızı, etkin ve verimli kullanamıyoruz.
Yapılacak çalışmaların efradına cami, ağyarına mani olması gerek. Def-i mazarrat celbi menafiden evladır. Bize karşı kampanyalara anında, etkili cevap vermemiz gerekiyor.
İbadetin çok olmasından sürekli olması daha makbuldür.. Yapılan çalışmaların etki mekanizmasının örgütlenmesi yanında, etki maksimizasyonu açısından destek unsurların iyi planlanması gerekiyor.. Eylemlerde maksimum faydanın realize edilmesi ve Filistin dostları için eğitim vermek gerekebilir. Bu anlamda sanal okullar açabiliriz.. Sanal okulları, akademik ve sivil etkinliklerin yayını için de bir platform olarak kullanabiliriz..
Sponsorluklar ve Co-Production ürünler konusu da önemli mesela.. Tekstili doğrudan media olarak kullanabiliriz.. Tekstil için logolar üretilebilir.. Ya da gıda paketlerine aynı logo linkler konulabilir..
Yapmamız gereken o kadar çok iş var ki, ama öncelik yapılanların etkilerinin artırılması, katılımın ve geri dönüşün artışının sağlanması yönünde olması gerek. Mesela neden bir oyun yazmıyoruz.. Sosyal media grubları oluşturabiliriz..
Mesela çok ciddi bir hukuk büromuzun olması gerek. Bu konuda ciddi bir hukuk networku oluşturabiliriz. İsrail’in suçları hakkında sanal ortamda uluslararası bir vicdan mahkemesi oluşturabiliriz..
Filistin için bugün, hemen şimdi yapmamız gerekenlerden önce bir altyapıya, bir planlamaya ihtiyacımız var. Sonra kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılmalı. Filistin tecrübesinin bizden sonraki mazlum halklar için bir model oluşturması gerek, “bizim katlanmak zorunda kaldığımız acılar, güçlükler, bizden sonrakiler için baht kaynağı olsun” diye. Selâm ve dua ile..
yeniakit