Güler: Petrol fiyatları düşmez

Güler: Petrol fiyatları düşmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Enerji konusunda elimizden geldiği kadar dışa bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz” dedi. Güler, petrol fiyatları ile ilgili beklentisini açıkladı.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ordu'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Gülyalı ilçesi Turnasuyu yöresinde kurulan bir kamp alanında kahvaltıya katıldı.

Daha sonra çevrede incelemelerde bulunan Bakan Güler, temasları sırasında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir soru üzerine Türkiye'nin enerji açısından dışa bağımlılığını azaltmak için çeşitli projeler üzerinde çalışıldığını anlatan Güler, şunları kaydetti:

"Enerji konusunda elimizden geldiği kadar dışa bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz. Yerli kaynaklara yöneliyoruz. Burada da yenilenebilir enerji üzerinde duruyoruz. Bundan kastımız boşa akan dereler, hidroelektrik santraller. Bunun dışında rüzgar santralleri. Yine bunun dışında güneş enerjisinden elektrik elde edebilecek kaynaklarımızı ortaya çıkarmak. Bunları ihmal etmişiz. Bunu kullanmak gerekir. Bu noktada da yoğun bir çalışma başlattık. Eskiden doğal gaz ağırlıklı bir yatırım modelimiz vardı. Şimdi doğal gaz yatırımları da devam ediyor, ancak yenilenebilir enerjiyi buna dahil ettik. Rüzgardan hiç bahsedilmiyordu. Rüzgar haritalarını hazırladık. Şimdi herkes köyünde, kasabasında rüzgarın hangi hızda estiğini biliyor. Bu rüzgar haritalarını il valiliklerini dağıttık ve valililerimiz de yatırımcılara sunuyor. Dolayısıyla rüzgar enerjisinde çok büyük bir artış meydana geldi. Türkiye'nin kurulu gücü 17 megavat. Biz bu yılın sonunda 475 megavata çıkarıyoruz. Dün Bergamada başladık, ondan önce Manisa'da başladık. Yine ondan önce Antakya'da başladık. Şimdi dünkü açtığımız 42.5 megavat rüzgar tribünü tam 56 bin evin elektriğini oluşturuyor. Bulunduğumuz yerde bile rüzgar esiyor ama görün ki biz bu rüzgarları es geçiyoruz. Ama bu rüzgarlardan enerji üretmek mümkün. Sonuç olarak rüzgar enerjisinden önemli girdi sağlıyoruz."

Jeotermal enerji konusunda da önemli çalışmalar yapıldığını bildiren Bakan Güler, "Bunun da yasasını çıkardık. Oradan da elektrik üretmek mümkün. 17 yıl boyunca da alım garantisi verdik. Herkese sormak isterim hangi malın bu kadar garantisi var. Dolayısıyla bu tür kaynaklardan elektrik üretenlere biz bu kadar süre alım garantisi veriyoruz" diye konuştu.

Yapılan çalışmalar ve sürdürülen projelerin çevre dostu ve küresel ısınmaya yol açmayacak türde projeler olduğunu vurgulan Bakan Güler, "Çocuklarımıza tertemiz çevre ve dünya bırakacağız. Bu bakımdan bizim yaptığımız yeni bir çalışma" dedi.

Enerji verimliliği konusundaki çalışmalara da değinen Bakan Güler, "O da ayrı bir kaynak. Burada klasik lambaları söküyoruz yerine aynı aydınlatmayı yapabilen lambaları takıyoruz. Bunu değiştirdiğimiz zaman 80 vat karımız oluyor. Bunu Türkiye'de tam yaptığımız zaman ise 2 adet Keban barajımız oluyor. Sonuç olarak ta her bir lambanın değişmesinde de iki adet ağaç dikmiş oluyoruz" diye konuştu.

Enerji verimliliği kapsamında daha az enerji tüketen elektrikli aletlerin üretimi ve binalardaki ısı yalıtımı konusunda da çalışmalar yapıldığını bildiren Bakan Güler, bu çalışmaların enerjinin verimli kullanımı konusunda hem toplumda bir bilinçlenme yaratacağını, hem de verimliliği artıracağını söyledi.

-PETROL FİYATLARI-

Artan petrol fiyatlarıyla ilgili bir soru üzerine ise göreve geldiklerinde petrolün varilinin 22 dolar düzeyinde olduğunu, şu günlerde ise 140 doları geçtiğini belirten Bakan Güler, "Artan petrol fiyatları kolay kolay düşeceğe benzemiyor. Petrol bakanları ile görüşmeler yapıyoruz. Yaptığımız görüşmelerde bu artışların belirsizlikten kaynakladığını belirtiyorlar. Onlar da artıştan memnun değiller. Bu fiyatların üzerinde yüzde 40'lık bir köpük var. Bunun için yapmamız gereken enerji verimliliğine ağırlık vermektir" şeklinde konuştu.

-ENERJİ TARIMI-

Bakan Güler, enerji tarımı konusundaki çalışmalar hakkında da bilgi vererek, buradaki amacın bitki atıklarından yararlanmak olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
"Mesela Karadeniz Bölgesi fındık üretiminin yüzde 70'ini oluşturuyor. Bu fındığın kapsülünden elektrik üretmek mümkün. Bunlarla ilgili projeler geliştirdik. İş adamlarımızla birlikte bir araya geldik. Bu projeyi Almanya uyguluyor. Şimdi biz de bunu uygularsak Karadeniz Bölgesi enerji tarımında önemli bir bölge olabilir. Trabzon'dan sonra zaten çay bahçeleri başlıyor. Bunların atıkları da önemli. Bu yatırımları ben istiyorum ki yaygınlaştıralım. Trabzon ile Samsun bu noktada iyi gidiyor. Şu anda hala sahibini bekleyen 200'e yakın proje var. Bu projeler ile ilgilenilmesi lazım."

Türkiye'nin maden bakımından da zengin bir ülke olduğunu ifade eden Bakan Güler, bu konudaki çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
"Madencilikte yeni bir boyuta, kimyasallara geçtik. Yani madeni ham olarak satmak yerine katma değeri yüksek uç ürünlere gitmek. Bu ürünler için de fabrikalar kurulmasını istiyoruz. Türkiye'nin taşı toprağı altın. İstikbal artık göklerde değil, derinlerde diyoruz. Maden gelirlerimiz katlanarak artıyor. Sondajlarımızda 200 bin metreye ulaştık. Şimdi ise 1 milyon metre sondaj hedefine ulaşıyoruz."
Bakan Güler daha sonra Ordu'da çeşitli ziyaretlerde bulundu, kent merkezinde yürüyüş yaparak vatandaşlarla sohbet etti.

ajanslar