Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Hasan Aksay"ın HAS Parti ile ilgili bir teklifi var!

Hasan Aksay bel fıtığından ameliyat oldu yatıyor. Hastaneden çıktı ama evinde daha bir süre yatacak..
Bu arada düşünmeye ve yazmaya devam ediyor..
Endişesi şu: AK Parti"ye zarar vermeden nasıl olur da, HAS Parti Meclis"te grup kurabilir..
Bulduğu bir çözüm var aslında..
Ben daha önce de yazmıştım. HAS Parti, BBP ve Süleyman Soylu"nun oluşturacağı bir sac ayağı ile seçim ittifakı yapacaktı.. Hasan Celal Güzel gibi birkaç ismin de dışarıdan destek vereceği bir ittifak barajı aşabilirdi. Eğer bu ittifak barajı aşarsa, MHP barajı aşamazdı. Böylece MHP"nin yerini yeni ittifak alacağından, AK Parti açısından kayıp olmayacağı gibi, bazı konularda saygın bir muhalefet, stratejik konularda iyi bir müttefik olarak yollarına devam edebilirlerdi.
Hasan Aksay"ın çözümü, benim bu önerimi de kapsayan, daha iyi bir proje gibi gözüküyor.. Kendi sağlığına kavuşunca, herhalde fikrinin lobisini de yapacaktır..
Aksay"ın projesi seçim finansmanı için de bir öneri getiriyor aslında.. Aynı zamanda demokratik katılım, çoğulculuk, parti içi demokrasi tartışmalarına da adil bir çözüm getiriyor..
Aslında proje çok basit.. HAS Parti bir üye kampanyası başlatıyor.. Her aileden en az bir kişi partiye üye oluyor ve yıllık aidat miktarı olan 12 lirayı da peşin yatırıyor. Tabii isteyen daha fazla yatırabilir, ya da her aileden daha fazla kişi üye olabilir.. (Bu 6 aylık da olabilir). Bu para seçimlerin finansmanında kullanılacaktır.. Üye olurken, aileden oy kullanma hakkına sahip kaç kişi olduğunu ve bunlardan kaçının bu projeye destek vereceğini ve seçim bölgesini deklare ediyor..
Türkiye"de 85 seçim bölgesi var. HAS Parti, BBP ve Soylu yine bu sistemde bir ittifak kurabilir.. İşin güzel yanı, seçimde kimin ne kadar aday göstereceği gibi bir tartışmanın da olmayacak olması. Herkes çalışsın ve üye yapsın. Sonuçta, aday olmak isteyenler ve kim kimi aday göstermek istiyorsa göstersin.. Bu konuda bir sınır yok.. Mesela Mart sonunda, Nisan sonunda üyeler toplanıp, kendi adaylarına oy versinler. Herkes iki adaya oy versin. En çok oy alan gerçek aday olsun. Aday adayları aşamasında da bu veto işlemi gerçekleştirilebilir aslında. O liste gözden geçirilip merkez yönetim tarafından veto edilmesi gerekenler veto edilsin. Ayrıca partilere, istenirse, üye sayısına göre belli sayıda kontenjan da verilebilir..
Üye sayısı ve adaylar belli olduktan sonra, bu kişiler, seçim bölgelerinden bağımsız aday olurlar..
Hangi bölgelerden kimin aday gösterileceği iki şekilde belirlenir.. Hangi bölgeden kimin aday olacağı ön seçimle belli olduktan sonra, o kişiler bağımsız olarak aday olurlar.. Bu defa sisteme katılan herkes, seçim, istişare ve şûra sonucu seçilen adaya oy verir ve başkalarını da bu kişiye oy vermeye çağırır..
Üye sayısı, o bölgede, geçen seçimde bir milletvekilliği kazanacak oy sayısının % 75"ine ulaşması durumunda o bölgeden aday gösterilir.. Eğer o sayıya ulaşılmıyorsa, oradan aday gösterilip başka partilerin oyu bölünmez..
Bu sistemde pahalı seçim kampanyalarına da gerek yok.. BBP"lilerin yoğun olduğu bölgede BBP"lilerin adayı zaten öne çıkacak, sağ oylar yüksekse sağdan namuslu, akıllı biri, HAS Parti tabanının yoğun olduğu bölgelerde HAS Parti adayı öne çıkacak.. Eğer o bölgede iki milletvekili çıkartacak kadar üyeye ulaşılmışsa, 2 aday gösterilecek.. Yani hiçbir oyun boşa gitmemesine çalışılacak..
Seçim kampanyası pahalı mitingler ve tanıtım kampanyaları ile değil, ev ziyaretleri ve üye kaydı şeklinde olacak. Seçimden sonra da birlikte devam etmek isteyenler ya da başka bir siyasi tercihte bulunmak isteyenler kararlarını verecek ama sürekli olarak istişari bir grup şeklinde Türkiye, İslam dünyası ve dünya sorunları karşısında karşılıklı temas halinde olacaklar..
Böyle bir proje aynı zamanda güçlü bir barış hareketine dönüşebilir.. Güneydoğu"da Diyarbakırlılar kendi adaylarına, Mardinliler kendi adaylarına, Karadenizliler kendi bölgelerinde kendi adaylarına, Konyalılar kendi bölgelerinde kendi adaylarına, Çanakkaleliler, Manisa, Antalya, Kayseri, Adana için de durum benzer olacağından bölgesel ve etnik farklılıklar da sorun olmayacak..
Bütün bu kampanyanın baştan sona bir internet portalı üzerinden harekete geçirilmesi, sürdürülmesi, takip edilmesi de mümkün.. Belki de bu uygulama ile e-demokrasi için model oluşturacak bir süreç başlatılmış olur.. Katılımcı, çoğulcu ve şeffaf bir seçim!
Ben Kurtulmuş, Topçu ve Soylu"yu bu konuyu müzakereye davet ediyorum. Hasan Celal Güzel ne der böyle bir projeye bilmiyorum.. Selam ve dua ile..

 

 
yeniakit

Bu yazı toplam 1779 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar