Hz. Peygamberin mektubu satışa çıkarıldı
Yemenli bir koleksiyoncu, Hz. Peygamber (sav)in Herakliyusa gönderdiği mektubun orijinalini 41 milyon dolara satışa çıkardı
Katar'ın Başkenti Doha'da bulunan Hasan el-Kaşam Yemenli bir koleksiyoner Peygamber efendimizin (sav) Rum Kralı Herakliyus'a yazdığı mektubun orijinal kapoyası olduğunu iddia ettiği bir mektubu satışa çıkardı. 1400 yıl önce yazıldığı iddia ettiği orijinal olduğunu vurguladığı mektubun Peygamberimizin mührünü taşıdığını söyleyen Yemenli koleksiyoner Almanya'daki labaratuvarlarda yapılan testlerle bu iddiasının kanıtlandığını ileri sürdü.
Konuyla ilgili Timeturk'e konuşan Hasan el-Kaşam "Almanya'da konusunda uzman labaratuvarlarda test ettikten ve Almanya ve Mısır'daki tarihi el yazması eser uzmanlarına gösterdikten sonra bu mektubun orijinal olduğuna yüzde yüz inandım" dedi.
Orijinal mektubun gerçek sahibinin kendisi olduğunu vurgulayan Yemenli eserin atalarından aileye miras kaldığını ve ailenin İslam'ın hazinelerinden biri olması nedeniyle esere gözleri gibi baktıklarını kaydetti.
El-Kaşam "Bu eseri koruma altına alacak, esere hakettiği değeri verecek ve Peygamberimiz (sav)'in zamanın devlet başkanlarıyla krallarını bu mektupla İslam'a davet ederken sergilemiş olduğu hoşgörüyü şimdiki ve gelecek kuşaklara aktaracak bir makam arıyorum" dedi.
Mektubun değerini verecek, onu koruyacak ve daha fazla insanın görebileceği bir yerde sergileyecek İslami uzman bir kuruma satmak istediğini belirten el-Kaşam, Müslüman bir kuruma satma girişimlerim sonuçsuz kalırsa, Londra'da el yazması, koleksiyon ve değerli eserlerin satıldığı bir müzayedede satışa çıkarmak zorunda kalacağını söyledi.
41 milyon dolardan aşağı bir fiyat kabul etmeyeceğini söyleyen el-Kaşam, Katarlı ve Ürdünlü koleksiyonculardan kendisine gelen alım tekliflerini değerlendirdiğini ifade etti.
MEKTUBUN İÇERİĞİ
Sahihi Buhari ve Müslim ile İbn-i Hişam'ın Siret-i Nebevi adlı kitabına istinaden Peygamber efendimiz (sav) Rum Kralı Herakliyus'a gönderdiği mektubun içeri şöyle:
"Bismillahirrahmanirrahim.
Allah'ın elçisi Muhammed'den Rum'un büyüğü Herakliyus'a,
Selam hidayete tabi olanlara olsun.
Emmâ ba'd! Seni İslâm'a çağırıyorum. İslâm'a gir, selâmeti bul! Allah da ecrini iki kat versin. Yüz çevirirsen, bütün tebeanın günahı üzerine olsun. "Ey Ehl-i Kitap! Sizinle bizim aramızda müşterek olan bir söze gelin: Allah'tan başkasına ibadet etmeyelim. Ona hiçbir şeyi ortak koşmayalım, Allah'ı bırakıp da birbirimizi Rabb edinmeyelim.! Eğer onlar yüz çevirirse siz deyin ki: "Şâhit olun, biz Müslümanlarız" (Âl-i İmran 64)."
Timeturk'un incelediği koleksiyoncunun mektubuyla bu mektubun içeriği aynı.
Ailesiyle de ilgili bilgi veren Yemenli şunları söyledi:
"Ben çok köklü bir aileden geliyorum. Ailem Arap Yarımadası'nda yaşayan tanınmış bir Arap kabilesine mensuptur. Ailem ilim ve fıkıh ehlidir. Dedemin hayatın birçok alanında eserleri bulunmaktadır. Sıfatu Cezireti Arap ve el-İklil (onuncu cilt) gibi Arapların neseplerini anlatan kitaplarda bulabilirsiniz. Peygamber efendimizin (sav) mektubu gibi değerli eser ve eski el yazması kitapları nesilden nesile hiçbir zarar vermeden korumamız şeref ve nesep olarak bize yeter."
El Kaşam, mektubu neden Katar'da ve şimdi satmak istediği şeklindeki bir soruya şöyle cevap verdi; "Tüm dünyaya mektubun asıl sahibinin ben olduğumu ispatlamak ve hakaretlere uğradığı bu günlerde peygamberimize bir nebze yardım etmek ve Peygamberimizin insanlara hitap ederken sergilemiş olduğu rahmet ve güzel ahlakın boyutunu göstermek istedim."
ÖZEL BİR KÂĞIT
Mektubun kesinlikle orijinal olduğunu belirten el-Kaşam, hiç kimsenin bunun aksini kimse ispatlayamacağını belirtti. Bu mektubu aile olarak vasiyet yoluyla babadan oğula tevarüs ettiklerini söyleyen el-Kaşam, "mektubun orijinalliğinden yana bir şüphesi olan mektubu alsın baksın, incelesin, diğer el yazması eserlerle karşılaştırsın, mektubun gerçek yaşını görecektir" dedi.
El Kaşam, "Elimde mektubun eski olduğunu ve en az bin yıllık olduğunu gösteren Almanya ve Mısır'dan ilgili uzman kurumlardan aldığım resmi belgeler bulunmaktadır. Hicri ikinci yüzyıldan bu yana elimdeki mektubun kâğıdı gibi kâğıt kullanılarak bir el yazması eser yazılmadı" diye konuştu.
Atalarım eskiden beri ender ve değerli kitapları biriktirmek istediklerinden içinde bin yıllık geçmişi bulunan ender kitap ve el yazması eserin de bulunduğu ve hiçbir islam ülkesinde eşi olmayan bir kütüphane bıraktığını bu kütüphanede binden fazla kitap ve el yazması eserin olduğunu bazılarının sayfa sayısının bin beş yüzü bulduğunu söyledi.
ORİJİNAL KOPYA
Elindeki kopyanın orijinalliğinden nasıl bu kadar emin olduğu sorusuna Yemenli koleksiyoner Alman kurumların elindeki kopyanın orijinal olduğunu ve sahtesinin yapılmasının mümkün olmadığını kabul ettiklerini söyledi.
Doha'da kendisine eşlik eden bir arkadaşıyla birlikte Almanya'ya gittiği Erlangen Üniversitesi gibi ülkenin dünyaca meşhur labaratuvarlarında Karbon 41 metoduyla bu mektubu incelettiğini bu labaratuvarların bu mektubun orijinal olduğunu ve bin yıldan fazla bir geçmişi olduğunu teyit ettiklerini söyledi.
Alanının en büyük uzmanlarından Berlin Arapça El Yazması Eserler Kütüphanesi Müdürü Kurio'ya da göstermiş.
Berlin Müzesi Arap el yazması eserleri bölüm müdürü ve Köln Üniversitesi eğitmen Profesör Diem'e ve Mısır Kütüphanesi'nden Dogf Groghmann'a da göstermiş hepsinin mektubun orijinal olduğunu teyit ettiklerini sahtesinin yapılamayacağını ve 1200 yıldan fazla bir geçmişi olduğunu teyit ettiklerini söylemişler.
İstanbul'da Topkapı Müzesi'nde ve Al-i Beyt Cemiyeti gibi çevrelerin de mektubun orijinali elinde bulundurduklarına dair iddialar ne diyeceksiniz şeklindeki bir soruya yemenli koleksiyoncu "Benim elimdeki mektup orijinal bunun aksini iddia eden bilimsel yollarla bu iddiasını ispatlamak için uzmanlara göstermeli" dedi.
El Kaşam, mektubun eline nasıl geçtiği şeklindeki bir soruya ise şöyle cevap verdi: "Allah'a şükür ailemiz birbirine bağlı ayrıca atalarım kitap ve el yazması eserlerin kıymetini biliyor, bu açıdan mektubu da koruyarak günümüze kadar gelmesini sağladılar."
Mektubu babanızdan nasıl teslim aldınız şeklindeki soruya "babam ölmeden önce bana ud ağacından ahşap bir sandık verdi, sandığın içerisinde aralarında peygamber efendimizin Herakliyus'a gönderdiği mektup olmak üzere çok değerli bir hazine olduğunu ve bu emanetleri korumamı istedi. Ben de babamın vasiyeti üzerine bu sandığı ve mektubu halen koruyorum" diye cevap verdi.
ALTIN VARAKLI İKİ MUSHAF
Altın suyuyla yazılmış iki mushafın daha olduğunu söyleyen el-Kaşam bunların biri hicri 645 yılında diğeri ise hicri 983 yılında kaleme alınmış.
Ayrıca elinde İmam Şafiiye ait bir mektup, Abdullah Bin Miftah'ın el-Azhar şerhi, Fethü'l Bari Şerhu Sahihi'l Buhari, Kitabü'l Beyan, Mucamma'l Enhar Fi Şerhi Multakil Ebhar, ed-Dardir'in eş-Şerh el-Kebiri, eş-Şevkani'nin Fethü'l Kadiri, el-Bedai ve el-Ahkâm es-Sultaniye ve es-Suyuti'nin el-Camii es-Sağir gibi yazma eserler de var.
tımeturk