İ. Bozdağ'a Başörtüsü Cevabı

İ. Bozdağ'a Başörtüsü Cevabı

Bugün bir gazeteye demeç vererek, "İslam'da örtünmenin yeri yok" diyen İsmet Bozdağ'ın bu görüşünü, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Yusuf Şevki Yavuz'a soruldu.

Yusuf Şevki Yavuz, iyibilgi'den Kaan Kıymaç'ın sorularını yanıtladı:

Sayın Yavuz, bugün bir gazetede, İslam’da örtünme yoktur, Kur’an’da başınızı örtün denilmiyor diye bir yazı vardı. Nur suresinin 31. ayetine değinilerek kadının örtmesi gereken yerin ziyneti yani göğüs bölgesi olduğu yazıyordu. İslam’da örtünme gerçekten bununla mı sınırlı?

Aslında başörtüsü meselesi modernizmle birlikte ortaya çıkar. 1400 yıldır İslam aleminde böyle bir sorun yoktur. İslam âlimleri böyle bir mesele üzerine tartışmaz, hatta hepsi aynı görüştedirler.

Modern zamanlarda, batılılaşmanın getirdiği sekülerizmle birlikte Müslümanlar batılılar gibi olmaya çalıştılar. Başörtüsü ve örtünme sorunu da o zaman ortaya çıktı.

Konuyla ilgili iki keskin görüş var zaten. Birincisi aşırı uç, Afganistan’ın Taliban’ı gibi, “Kadının yüzü görülmemeli, kadın perde arkasından bakmalı” gibi görüşlere sahipler. Diğeri de modern uç, “örtünme yok” görüşünü getirenler…

Günümüz Türkiye’sinde ise alimler “mutedil” görüşü temsil ederler. Yani ılımlı, iki ucun arasındaki görüşü… Buna göre örtü, kadının cinselliğini örter ve cinselliğin tazeliğini korur. Tabii önemli olan, kadının toplumda eğitim alabilmesi, örtülü kızların sosyal faaliyetlerde yer alabilmesi.

Yaşlı kadınlarda örtünme durumu farklı. Hadiste izin veriliyor, “Örtünmeyebilir ama örtünmesi kendisi için hayırlıdır.” deniliyor. Yaşlı kadın cinsel cazibesini yitirmiştir çünkü. Cildi buruşmuştur, saçları ağarmıştır.

Örtünme cinsel cazibeyi örtmek manasındadır yani, çünkü cinselliğe asıl konu kadındır. Cinsel cazibe kadındadır. Erkekte değil. Masallar da bile böyledir.

Semavi dinlerin hepsinde kapanmanın olması da ayrı bir kanıttır aslında. Örneğin Hıristiyan rahibeler de saçlarını örterler.

Kuran’da başın örtülmesi yer almıyor. Kur’an dini açıklamak için herkesin referansı olabilir mi?

Bu yanlış İslam anlayışından ortaya çıkan bir sorun. Kur'an'da namazın nasıl kılınacağı da yer almıyor. Kuran’ın ayetleri müteşabih (anlamı kapalı olan ayetler) ve muhkem (anlamı açık olan ayetler) olarak ikiye ayrılır. Müteşabih ayetleri de örneğin, Peygamber Efendimiz (sav)’in sünneti olmadan açıklayamıyoruz.

Temel İslami bilgi içinde, peygamberin anlattıkları ve uygulamaları var, ki biz buna sünnet diyoruz zaten. Sünneti hiçe sayarak siz dini inşa edemezsiniz. İslam, Peygamber Efendimize (sav) dayanıyor.

Biz elimize bir tıp kitabı alsak, yarın ameliyata girebilir miyiz? İnsanlar Hz. Muhammed (sav)’in sünnetini öğrenmeden, sadece Kur’an’ın meal yüzünü okuyarak İslamiyeti anlayamazlar.

Sünneti dışlayan bir anlayışla, İslamiyet adına doğru bir hükme varılamaz.

iyibilgi