Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

İlim ehline ve devlet ricaline arz olunur (1)

 

 

 


İslam âleminde, "Kur"an-ı Kerim Üniversitesi" olarak hizmet veren tek ülke Sudan"ın başşehri Khartoum"da bulunmaktadır. Geçtiğimiz 10-17 Aralık 2011 tarihleri arasında Sudan Cumhurbaşkanlığı ve Afrika Üniversitesi"nin ortaklaşa yaptığı "Uluslararası Kur"an-ı Kerim"in İnsan Uygarlığının Kurulmasında Rolü" konferansına katıldık. Yaklaşık yüz ilim ehlinin katıldığı konferansa Türkiye"den 10 kişi iştirak etti.
 
Üç gün boyunca devam eden program ve konferansın sonunda tavsiye niteliğinde alınan 23 maddelik açıklamayı Akit okuyucularımıza, hassaten ilim ehline arz etmeyi bir vazife gördüm. Umarım faydalı olur da hayırlara vesile olur.
 
Yaklaşık 41 yıllık Konya hizmet hayatımızda, sürekli 163 ve benzeri maddelerin baskısı altında yaşadık. Son 9-10 seneyi çıkaracak olursak geriye kalan zaman diliminde devletin güleç yüzünü, tatlı dilini, halkına karşı garson devlet yapısını tatmadım. Sürekli takip edilen, gece yarısı baskınlarla evi aranan, gözetim altında tutulan, tutuklanan ve cezaevine konan bir hayatı yaşadım.

 Belki ülkemizin 30-40 sene gerisinde olan Sudan Devleti, ömrümde ilk defa yaşadığım güzellikleri tattırdı. Uçaktan indiğimiz andan, uçağa bineceğimiz zamana kadar bir insana yapılması gereken ilgi, saygı, değer vermek, önem vermek vs, ne varsa gırtlağımıza kadar yaşadık.

 Yaşadığımız ülkemizde bizler, gerici, yobaz, irticacı ve hatta insan yerine bile konulmazken, Sudan"da ihtiyaç duyulan, özellikleri fark edilen, değer verilen, saygı duyulan bir insan olduk. Cumhurbaşkanlığının sunduğu her çeşit hizmet, görmeye değerdi. Amerika"dan, Malezya"ya kadar davet edilen yüz ilim ehlinin her birine ayrı bir hizmet, ayrı bir değer verildi. 4-5 günlük yaşadığımız hatıraları gazete sütunlarına taşımak çok zordur. Biz sadece şunu bekliyoruz: Devletler, Şeyh Edebâlî"nin, söylediği şu söze odaklanmaları ile devlet olurlar: Ey Osman. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın." Gelelim asıl konumuza:
 
Konferanstan Çıkan Tavsiyeler

Uluslararası, Kur"an-ı Kerim"in İnsan Uygarlığının Kurulmasında Rolü Konferansı. Uluslararası Afrika Üniversitesi girişimi ve Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleştirildi. Konferans 15-17 2011 Aralık tarihleri arasında üç gün sürdü. Konferansın amacı, Kur"an-ı Kerim"in indirilişinin üzerinden 14 asır geçmesi vesilesiyle âlim ve mütefekkirleri Kur"an-ı Kerim"in sofrasında etrafında bir araya getirmekti. Bu doğrultuda Kur"an-ı Kerim"in etrafında geniş kapsamlı oturumlar gerçekleştirilip makaleler tartışıldı. Konferansa dünyanın farklı bölgelerinden 20"den fazla ülkeden 100 üzerinde araştırmacı katıldı. Üniversitenin altı farklı konferans salonlarında otuz saatten fazla süren 17 farklı oturumda gerçekleşen bilimsel tartışma ve değerlendirmelerin sonucunda konferanstan şu tavsiyeler çıkmıştır:
 
İlki: Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Sayın Ali Osman Tâhâ"nın da işaret ettiği gibi, Konferans, İslam Ümmetinin Kur"an"ın hidayetini hayatın tüm alanlarında yaşamaya ve uygulamaya geçilebileceği önemli politika ve tavsiyelere ulaşmasını sağlamalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı, İslam Âlemindeki İslamî yönetimler tüm dünyaya iyi yönetim için örnek olmaları gerekmektedir. Bu da ancak Kur"an"ın hidayetinin ve rehberliğinin bütün yönleriyle yaşamaya ve uygulamaya sokulmasıyla gerçekleştirilebilir.
 
İkincisi: Dünyanın dört bir yanında yaşayan tüm Müslüman halklar tarafından, Kur"an"ın indirilişinin üzerinden 14 asır geçmesi kutlu bir vesile olarak kabul edilmektedir. Tüm dünya Müslümanlarının güçlerine, imkânlarına ve içinde bulundukları şartlara uygun olarak bu kutlu vesileyi ihya etmeye, bu ilmî konferansa katılan bütün grupları ülkelerinde bu düşünceyi gündemde tutmaya davet etmektedir.

Üçüncüsü: Bu ilmî konferansta sunulan araştırmalar, Kur"an-ı Kerim sergisi ve gösterisi konferansın belirtilen hedefler doğrultusunda gerçekleşmesinin önemini güçlendirmiştir. Konferanstan çıkan tavsiyeler şunlardır:
 
devamı gelecek haftaya.

yeniakit

Bu yazı toplam 1739 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar