IMF işi bilmiyor anlaşma yapmayın

IMF işi bilmiyor anlaşma yapmayın

Türkiye ile IMF arasında 20'nci anlaşma için görüşmeler devam ederken, dünyaca ünlü ekonomist Joseph Stiglitz'den ilginç açıklamalar geldi.

Nobel ödüllü ekonomist, Türk finans sektörünün, 2001 krizinin ardından aldığı önlemler ve oluşturduğu kurumlar nedeniyle, küresel kriz ortamında, ABD ve Avrupa ülkelerine göre çok daha az kırılgan bir durumda bulunduğunu söyledi. IMF'nin, en son stand-by yaptığı ülkelerin, zaten başka seçenekleri olmadığının altını çizen Stiglitz, "Ancak Türkiye bu ülkelerden daha farklı şartlara sahip bulunuyor." dedi. Eski Dünya Bankası Başekonomisti Stiglitz'e göre, birçok ülkede kamu borç stoku artmasına rağmen, Türkiye bu konuda daha iyi bir durumda. Türkiye'nin küresel şartlar ve kendi şartlarını değerlendirerek bir anlaşma yapmasının önemine dikkat çeken Stiglitz, mevcut küresel şartlara uygun bir IMF anlaşması konusunda uzlaşılamaması halinde, stand-by yapmamanın daha iyi bir seçenek olabileceğini vurguladı. Bill Clinton döneminde ABD Ekonomi Danışmanları Konseyi başkanlığı yapan Stiglitz, IMF'nin, iyi yönetişim sorunu olması nedeniyle, mevcut küresel krizi tahmin edemediği gibi bu krizden çıkılması yollarını da bilmediğini ifade etti.

Fonun stand-by anlaşma modellerinin yetersizliğini vurgulayan Columbia Üniversitesi Profesörü Stiglitz, şunları aktardı: "IMF'nin klasik stand-by'ları, küresel ekonominin bu krizden çıkmasında yeterli bir araç değil. İkincisi, stand-by anlaşmaları, öyle iddia edildiği gibi kredibiliteyi artırmıyor. Çünkü, mevcut küresel krizin sebeplerinden biri olan kontrolsüzlük ve denetimsizlik, IMF'nin stand-by anlaşmalarında, ülkelere ekonomideki kontrolü kaldırmaları yönündeki tavsiyelerinden kaynaklandı. Ayrıca, stand-by anlaşmasını kestiğiniz zaman, anlaşma öncesine göre çok daha fazla kredibilite kaybediyorsunuz."

Türkiye'nin, bankacılık sektöründe yaptığı düzenlemelerin faydasını şimdi gördüğünü belirten Stiglitz, Türk firmaları ve bankaların, diğer ülkelere göre daha az dış kredi kullandığı için finans sektöründeki krizden fazla etkilenmediğinin altını çizdi. Stiglitz, konut kredisinin yaygın olmamasının da, küresel kriz ortamında finans sektörünü olumsuz etkileyen bir unsur olmadığını söyledi. Türkiye'yi, en çok ticaret ve turizm yaptığı Avrupa ülkelerindeki durgunluğun, mutlaka olumsuz bir şekilde etkileyeceğini belirten Stiglitz, ancak Türkiye'nin, küresel krizde, yükselen Avrupa'da en az etkilenen ülkelerden biri olacağını ekledi.

IMF: Türkiye, gelir-gider dengesinde en iyiler arasında

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, Türkiye, G20'de, genel kamu dengesi (kamunun gelir ve giderleri) açısından en iyi konumda bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Fon tarafından, G20 için hazırlanan bilgi notuna göre, Türkiye, Avustralya ve Brezilya genel kamu dengesi 2009'da da en az değişecek ülkeler listesinde yer alacak. Türkiye'de, 2009 yılı enflasyonu yüzde 7,9 ve 2010 yılı enflasyonu da yüzde 6,9 oranında gerçekleşecek. Türk ekonomisi bu yıl, geçen yıla göre yüzde 1,5 oranında küçülme gösterecek. 2010'da ise tekrar büyüme dönemine girerek yüzde 3,5 büyüme oranı yakalanacak. G20 ülkeleri bu yıl, Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları'nın yüzde 1,5'i, gelecek yıl ise yüzde 1,25'i oranında mali teşvik önlemleri uygulamaya sokacak. Türkiye; Brezilya, Çin ve Meksika ile birlikte krize, para politikasıyla en çok tepki veren ülkeler arasında yer alıyor.