İptal kararı piyasayı vurdu

İptal kararı piyasayı vurdu

aliye Bakanı Unakıtan, İstanbul'da düzenlenen 'Türkiye İş ve Yatırım Zirvesi' öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı

Bakan Unakıtan, Anayasa Mahkemesi'nin 'türban' kararının yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışını ve hükümetin yol haritasını değiştirip değiştirmeyeceği şeklindeki soruyu, "Daha önce nasılsa aynı şekilde yol haritası devam edecek" şeklinde yanıtladı.

RİSK OLUŞTU

Kemal Unakıtan, "Bu karar toplumda kutuplaşma yaratabilir mi?" sorusu üzerine ise şöyle konuştu: "Türkiye'de OECD raporunda da yayınlandı; Türkiye'de kapatma davası ile ilgili belirsizlik ekonomik bir risk oluyor. Uluslararası bir kural var; ekonomideki belirsizlikler her zaman bir risk payıdır. Mesela seçim öncesi belirsizlik bir risktir. Şu anda piyasalar ona göre hareket ediyor. Zaten şu anda global dalgalanmalar var."

İSVİÇRELİ YATIRIMCI

Unakıtan, zirvedeki konuşmasında ise iç ve dış gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin yüzde 4- 4.5 büyüyeceğini, birkaç yıl yüzde 7-9 gibi rakamların olmayacağını söyledi. Bunlara rağmen, Türkiye'nin reformlara devam edeceğini, reformlara devam etmeden kalıcı başarılar etme etmenin imkanının olmadığını belirten Unakıtan, "Özelleştirmeleri boşuna yapmıyoruz. Para bulmak için değil... Bu bir yapısal reformdur" dedi. Kemal Unakıtan, ayrıca İsviçreli bir yatırımcının yatırım kararına ilişkin sorular üzerine de, bunun ihracata yönelik olacağını ve sıfırdan yatırım özelliği taşıdığını bildirdi.

iŞ DÜNYASI TEDiRGiN OLDU

İş dünyası, Anayasa Mahkemesi'nin kararına farklı tepkiler verdi:

Mustafa Koca (ASKON Başkanı): "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar, maalesef ülkemizin huzuruna, barışa ve kardeşliğin güçlenmesine katkı vermemiş, tam aksine milletin çok önemli bir bölümünün biraz daha devlete, yargıya muğber hale gelmesine sebep olmuştur. Sürekli itilip kakılan bir milletin devletine güvenini istemenin makul bir dayanağı olamaz."

HERKES İÇİN BAĞLAYICI

Ayça Dinçkök (TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi): "Anayasa Mahkemesi'nin kararı hepimiz için bağlayıcı bir nitelik taşıyor. Tabii ki bu hukuki bir süreç, buna müdahale etmememiz lazım. Ekonomik bir yansıması olup olmayacağı sorusuna gelince, ben zannetmiyorum. Karar din ve dinlerle ilişkili. Tamamen kişinin şahsı ile alakalı. Dolayısıyla ekonomik yansıması olmayacaktır."

YATIRIM UYARISI

MÜSİAD: "Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son kararla derinleştirilen kilitlenme, belirsizlik ve kaos ortamı Türk ekonomisine derin ve büyük zararlar vermektedir. İşadamları önünü göremez hale getirilmiş, kalkınma ve gelişmenin vazgeçilmez unsuru olan güven ve yatırım ortamı yerli ve yabancı yatırımcılar açısından kararmıştır."

Lütfü Küçük (TÜGİAD Başkanı): "Bu yeni siyasi süreçte toplumun tüm tarafları itidal içinde olmalı, siyasiler de ekonomik ve toplumsal istikrarı bozabilecek yaklaşımlardan kaçınmalıdır. Siyasetçileri ve toplumun tüm taraflarını itidal, akılcılık, diyalog ve uzlaşmaya davet ediyoruz.

BORSA YÜZDE 2 DÜŞTÜ FAiZ YÜZDE 20'Yi AŞTI

Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesini iptal etme kararı, dün hisse senedi piyasasında satışla karşılansa da, aşağı yönlü seyir yurtdışı piyasalardaki yükselişlerin desteğiyle hız kesti. Ancak, ilk seansta 40 binin hemen altında dengelenen borsa, günün ikinci yarısında ise ABD verileri ve yurtdışı düşüşlerin derinleşmesiyle tekrar geri çekildi. Borsa haftayı yüzde 2 kayıpla 39 bin 646 puandan kapadı.

DOLAR YÜKSELDİ

Faiz cephesinde de olumsuzluk görüldü. Günün ikinci yarısında satışlar artarken, gösterge faiz yüzde 20.84'e kadar çıktı. Günü yüzde 20.58 bileşik seviyesinden kapatan 13 Ocak 2010 vadeli gösterge kıymet, pazartesi gününe valörlü işlemlerde yüzde 20.79 oldu. Dolar serbest piyasada dünün altında işlem görürken, bankalararası işlemlerde 1.245'de işlem gördü. Dolar serbest piyasada günü 1.2420 YTL'den kapattı. Euro ise 1.943 YTL'ye yükseldi.