Irak petrolü resmen dört devin elinde
Dünyanın 4 büyük petrol şirketi, önceki gün vardıkları anlaşma sayesinde yeraltı kaynaklarını paylaşma hakkını resmen elde etti
Irak petrolü resmen dört devin elinde
Irak'ta işgalden bu yana illegal olarak çalışan dünyanın 4 büyük petrol şirketi, Saddam Hüseyin dönemindeki yasaktan 36 yıl sonra, Irak hükümetiyle önceki gün vardıkları anlaşma sayesinde yeraltı kaynaklarını paylaşma hakkını resmen elde etti.
Irak'ın 2003 yılında Amerikan ve İngiliz güçleri tarafından işgal edilişinin ardından, ülkeye gözünü diken dünyanın en büyük petrol şirketleri ülkede iş yapmak için gerekli yasal düzenlemede Irak hükümetiyle anlaşmaya vardı. Saddam Hüseyin döneminde millileştirme politikasından dolayı 1972 yılında ülkeden çıkartılan 4 dünya devi petrol şirketi böylece 36 yıl aradan sonra Irak'a dönüş yaparak yeraltı kaynaklarını paylaşma hakkını resmen elde etmiş oldu. Irak hükümeti 2007'nin Ocak ayında Exxon Mobil (ABD), Shell (Hollanda), Total (Fransa) ve BP (İngiltere) şirketlerine Irak'ta çalışma hakkı tanımak için meclise bir yasa tasarısı sunmuştu. Bir yıldan fazla süredir devam eden yasal düzenlemeler ve hükümetin bu şirketlerle olan görüşmeleri son aşamaya geldi ve bu ayın sonunda petrol devleri artık resmi olarak da Irak petrolünün en büyük sahipleri olacak. İşgalden bu yana yasal olmayan yollarla zaten Irak'ta iş yapan devlerin önünden tüm engeller kaldırılmış oldu.
EN BÜYÜK YATAKLARI İŞLEME HAKKI
Sözkonusu şirketler, Chevron ve diğer bazı küçük çaplı firmalarla birlikte, 1925'ten 1961'e kadar Irak'ta faaliyet gösteren Irak Petroleum Company (Irak Petrol Şirketi)'nin ortaklarıydı. Irak Petrol Bakanlığı ve ve petrol şirketleri yetkililerinden yapılan açılamaya göre Irak hükümeti, ülkenin en büyük petrol yataklarınının işletme hakkını, ihalesiz, sözkonusu şirketlere devretme konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma 30 Haziran'da ilan edilecek. Öte yandan Amerikan ve İngiliz şirkerlerine ihalesiz devredilen bu hakkın Irak'ta, Rus, Çin, ve Hindistan şirketlerinin de zarar etmesine yol açacağı belirtiliyor.
İşgalden bu yana İngiltere ve ABD milyarlar kazandı
Irak'a müdahalenin başlama tarihinden bu yana İngiliz şirketleri Irak'taki ihalelerden 2 milyar doların üstünde para kazandı. Irak'ta iş yapan özel güvenlik, danışmanlık, petrol ve şehir planlama gibi özel şirketlerin yönetim kurullarında eski askerler ve savunma bakanlarının yer aldığı da daha önce ortaya çıkmıştı.
Ayrıca İngiliz şirketlerinin Irak'ta kazandığı ihalelerin gerçekte bu rakamın kat ve kat üstünde olduğu tahmin ediliyor. Çünkü birçok İngiliz şirketin, Irak'la ilişkileri hâlâ bilinmiyor ve gizli tutuluyor. Amerikan şirketlerinin kazancının ise İngiliz firmalarından çok daha yüksek olduğu biliniyor.
Amerika'dan nefret etmek için 8 neden
ABD hükümetine bağlı Uluslararası Organizasyonlar, İnsan Hakları ve Dış İlişkiler Komitesi Gözetim Alt Komisyonu hazırladığı raporla ABD'nin dünyadaki itibarının niçin düştüğüne dair 8 neden sıraladı. İşte nedenler: Sorun 1 Gerçek: ABD'ye destek rekor derecede düştü. Sorun 2 Politikalar: Irak'ın işgali. İsrail-Filistin sorununda tarafsızlık eksikliği. İşkenceler ve tacizler. Sorun 3 İkiyüzlülük algısı: Demokrasi, hukukun üstünlüğünde hayal kırıklığı. Sorun 4 Başına Buyrukluk: Ölçüsüz askeri gücün uygulanması. Sorun 5 Tarihsel Hafıza: Uzun süredir var olan erk imajı. Sorun 6 İletişim eksikliği. Sorun 7 Vizeler: Müslüman başvurularında sorunlar. Sorun 8 İslam'a karşı savaş: "terörle savaşı" İslam'ı yok etmek için kullandığı inancı.