İslam Kalkınma Bankası, yeniden yapılanıyor
Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, İslam Kalkınma Bankasının (İKB) yeniden bir yapılanma içine girdiğini belirttti.
İKB'nin 33. yıllık Guvernörler Kurulu toplantısı için Cidde'de bulunan Merkez Bankası ve Eximbank yetkililerinden oluşan heyete başkanlık eden Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Anadolu Ajansı muhabirinin, İKB ile Türkiye ilişkileri ve kurumun bundan sonra yapacaklarıyla ilgili sorularını yanıtladı.
Çanakcı, Türkiye'nin, İKB'nin kurucu üyesi ve önemli ortaklarından biri olduğunu belirtti. Türkiye'nin, taahhüt edilmiş sermaye payı itibariyle bankada beşinci büyük hissedar konumunda bulunduğuna ve banka yönetim kurulunda tek başına icra direktörü atama yetkisine sahip olduğuna işaret eden Çanakcı, ''Bankada 14 icra direktöründen birini de Türkiye atıyor. İKB ile kredi ilişkileri bakımından da Türkiye önemli bir yere sahip. İKB'nin bugüne kadar kullandırmış olduğu finansman payı itibariyle Türkiye, üçüncü sırada yer alıyor" dedi.
Çanakcı, Türkiye'nin İKB'den bugüne kadar toplam, özel sektörün finansmanı amacıyla 3,8 milyar dolar civarında destek aldığını belirterek, "Ağırlıklı olarak ticaret ve proje desteği olarak geçiyor. Bunu özel sektör yoğun olarak kullanıyor. Arzumuz, bunun proje finansmanına yönelmesi. Bu konuda bir takım olumlu gelişmeler söz konusu son dönemlerde" diye konuştu.
-"İKB'NİN FİNANSMAN MALİ KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLDİ"-
Hazine Müsteşarı Çanakcı, İKB'nin proje finansmanı mali koşullarının diğer uluslararası bankalarla mukayese edildiğinde bugüne kadar rekabetçi olmadığını, benzer uluslararası finansman kuruluşlarından sağlanan finansmanın hem vadesi hem maliyetinin daha elverişli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bizim hem kamuda hem özel sektörde İKB kaynaklarından yararlanmamızı biraz engelliyordu. Ama son dönemlerde bizim de yıllar boyunca vurguladığımız şekilde, maliyetlerin azaltılması ve finansman koşullarının daha rekabetçi hale getirilmesi, iyileştirilmesi yönündeki kararlı hatırlatmalarımız üzerine, bu konuda da bazı adımlar atıldı ve bugün geldiğimiz noktada, İKB'nin finansman koşulları da diğer bankalarla mukayese edilebilir, rekabet edilebilir düzeye geldi."
-"1 MİLYAR DOLARLIK KAMU PROJE DESTEK KREDİSİ"-
Türkiye'nin İKB kaynaklarından daha fazla yararlanmayı ümit ettiğini belirten Çanakcı, önümüzdeki 3 yıllık dönemde İKB ile 1 milyar dolarlık bir kamu projesi paketi üzerinde çalışıldığını belirterek, "Bu rakam asgari 1 milyar dolar. Bunun miktar yukarı gitmesi söz konusu olacak. Özellikle karayolları, demiryolları ve enerji alanında şu anda devam etmekte olan projelerimize, İKB kaynaklarından finansman sağlamayı hedefliyoruz. Bu önümüzdeki 3 yıllık dönemde Türkiye'nin, diğer kuruluşlarından sağlamış olduğu finansmana ek olarak finansman imkanı ve bir anlamda, finansman havuzunun daha da genişlemesi anlamına geliyor" dedi.
-"İKB YENİDEN YAPILANIYOR"-
İKB'nin bütün uluslararası bankalar gibi belli sıkıntılar yaşadığını ve bunu aşmak için geçen yıl bir çalışma başlattığını belirten Çanakcı, Türkiye'nin de bu konuda önemli gördüğü noktalara vurgu yaptığını, özellikle İKB grubunun yapısının daha sade ve ihtisaslaşmış bir şekle kavuşturulmasını istediğini kaydetti.
Çanakcı, İKB'nin 3 uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu tarafından, en üst düzeyde kredi notu olan 3A üzerinde kredi notuna sahip olduğunu ve bunun, İKB'nin uluslararası mali piyasalardan, çok uygun, elverişli koşullarda borçlanabilir anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Biz İKB'nin uluslararası finansman imkanlarını kullanmasını söyledik. Uluslararası piyasalardan uygun koşullarda borçlanmasını ve üye ülkelere daha uygun koşullarda kredi kullandırmasını önerdik. İKB, sürekli sermaye artırmak, ortaklarından sermaye desteği almak suretiyle faaliyetlerine devam etmek yerine, uluslararası piyasalardan finansman imkanını daha fazla kullanmalı."
İKB'nin maliyetlerini düşürmeye devam etmesini de, yaptığı konuşmada dile getirdiğini anlatan İbrahim Çanakcı, bunun için de idari harcamaları, bankanın olağan giderlerini kısması, bunları rasyonalize etmesini istediklerini söyledi.
-İKB'DEN GIDA KRİZİNDE DESTEK-
İslam Kalkınma Bankası'nın elindeki imkanların, gıda kriziyle baş etme konusunda önemli olduğunu, bunların, gerçekten iyi tanımlanmış, iyi hedeflenmiş,zamanında hayata geçirilmiş projeleri desteklemek amacıyla kullanılmasının çok önemli olduğunu belirten Çanakcı, şöyle devam etti:
"Bu konuda banka yönetimine önemli görev düşüyor. Üye ülkelerin ciddi potansiyelleri var. Bazı ülkelerin gıda anlamında, gerek tarım gerek tarıma dayalı sanayi anlamında çok yüksek potansiyelleri var. İKB bu potansiyeli harekete geçirmekte çok etkin bir rol oynayabilir. Gerek doğru projelerin tanımlanması ve geliştirilmesi ve gerekse de bu geliştirilmiş olan projelere finansman desteği sağlanması yoluyla bu krizi aslında üye ülkeler için fırsata da dönüştürebilir."
-İSTANBUL'DA OFİS AÇMA GİRİŞİMİ-
Türkiye'nin, İKB bünyesindeki ticaretin finansmanıyla ilgili fonksiyonların tek bir çatı altında birleştirilmesini uzun zamandır önerdiğini de belirten İbrahim Çanakcı, bu yılın başında faaliyete geçen ve 1 milyar dolara yakın finansman gerçekleştiren Ticaretin Finansmanını Destekleme Kurumu'nun İstanbul'da da bir ofis açması için girişimlerde bulunduklarını bildirdi. Çanakcı, ''Özellikle, merkezi Asya ekonomilerine yönelik faaliyetlerin İstanbul ofisinden yönlendirilmesini hedefliyoruz'' dedi.
Çanakcı, İKB grubu içinde yer alan, Yatırımın ve İhracatın Sigortalanması Kurumu'nun da, Türk Eximbank'ın başkanlık ettiği bir danışmanlar kurulu oluşturulduktan sonra doğru yönlendirmeyle ilk defa kar elde ettiğini de sözlerine ekledi.
ajanslar