İsteğe bağlı sigortalılara pirim affı

İsteğe bağlı sigortalılara pirim affı

İstihdam Paketi ile sosyal güvenlik prim borçları için yeni bir af getirildi. Borçluların, özellikle de isteğe bağlı sigortalıların bu haberi iyi okumalarını tavsiye ediyoruz.

Kazım Yılmaz'ın yazısı

Prim affı tamam şimdi sıra borçluda

İstihdam Paketi ile sosyal güvenlik prim borçları için yeni bir af getirildi. Borçluların bu yazıyı dikkatle okumasını öneriyorum

Daha önce indirim yapılmış, takside bağlanmış belediye prim borçlarının dışındaki sosyal güvenlik prim borçları için yeni bir af getirildi. Af kapsamında olan borçlar şöyle:

* Mart 2008 ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve sosyal yardım zamları.

* 30 Haziran 2008'e dek başvuru yapılması koşulu ile 31 Mart 2008'e kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunulmadığı anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları.

BAŞVURUYU KAÇIRMAYIN

* İsteğe bağlı sigortalıların Mayıs 2003 ila Mart 2008 dönemleri arasında isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borçları.

* Topluluk sigortasına tabi olanların Mart 2008 ve önceki dönemlere ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları.

* Mart 2008 ve önceki dönemlere ait Bağ-Kur ve tarım Bağ-Kur prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları.

2006'daki aftan yararlananların söz konusu af dışında kalan borçları da bu kapsamda indirime konu olabiliyor. Aftan yararlanmak için başvuruların 26 Temmuz 2008'e kadar yapılması gerekiyor. Ancak kanun maddesi içinde asgari işçilik prim borçları için farklı bir düzenleme var. Özel inşaat yapmış olanların asgari işçilik borçları ile ihale konusu işlere ait asgari işçilik prim borçları için başvurunun Haziran 2008 sonuna dek yapılması gerekiyor.

Peşin ödemede büyük indirim

Eğer borcunuzu peşin ödemek isterseniz, borç aslını ödeyeceksiniz, gecikme cezası ve gecikme zamlarının yüzde 15'ini ödeyeceksiniz. Kalan yüzde 85 silinecek. Bu ödemeyi başvuru tarihinden itibaren 1 ay içinde yapmak gerekiyor. 1982'de serbest çalışmaya başladığı için Bağ-Kur'lu olan bir okuyucumuz şimdiye dek hiç prim ödememiş, borcu 45 bin YTL olmuş.

Şimdi 1982'ye ait primlerini dahi o gündeki tutarları ile ödeyecek. O günden bugüne kadar hesaplanan faizin de yüzde 15'ini. Kendisine ödemesi gereken tutarı hesaplattırdıktan sonra bana da haber vermesini söyledim. Haber verirse sizlere duyuracağım ama borca göre çok az bir tutar ödeyeceğinden eminiz.

Taksit atlanırsa ne olacak?

12 aya kadar olan taksitlendirmelerde gecikme cezası ve faizinin yüzde 55'i siliniyor. 12 ayı aşan taksitlendirmelerde ise yüzde 30'u. Taksitlendirmede sınır 24 ay. Taksitlendirmelerde ilk taksitin, başvurunun yapıldığı ayı izleyen ayda ödenmesi gerekiyor.

Kanunda açık olarak bir belirleme bulunmuyor ama izleyen ayda ödenmesi, izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi olarak anlaşılıyor. Bir kere taksitlendirme için başvurulursa, daha sonra peşin ödeme yapılarak borç kapatılmak istenirse yeni bir indirim yapılmayacak. Taksitlerin bir takvim yılında 3 defadan fazla aksatılmaması gerekiyor. Taksitler bir takvim yılında 3 defadan fazla ödenmez veya eksik ödenirse af yanar, indirim gider eski duruma dönülür.

Ödenen tutarlar da eski duruma göre borçlarına mahsup edilir. Taksitler bir takvim yılında en fazla 3 defa ödenmez veya eksik ödenirse, ödenmeyen bu taksitlerin en geç son taksit tarihine dek ödenmesi gerekiyor. Bu ödeme de, bileşik şekilde ve devletin borçlarına ödediği faizlerden daha yüksek oranda bir faizle yapılacak.

Bu ödemeler bu şekilde yapılmazsa yine af bozulacak ve eski duruma dönülecek. Borçlar için hesaplanan faizler oldukça yüksek. Bankalardan kredi kullanma olanağı olanlar, kredi kullanarak borçlarını peşin öderlerse daha kârlı olurlar. Özellikle borçları eski olanlar için kredi kullanarak borçları peşin ödemek çok daha kârlı.

Takvim