Kilci, Ofer"e dava açıyor

Kilci, Ofer"e dava açıyor

Satışa aracılık ettiği için Global Menkul’e dava açan ancak kaybeden Özelleştirme İdaresi temyize gidiyor. ÖİB Başkanı Metin Kilci, hisseleri geri almak için de İsrailli işadamı Sami Ofer’e dava açacaklarını söyledi.

Global Menkul Kıymetler'e açtığı Tüpraş davasını kaybeden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bu kez İsrailli işadamı Sami Ofer'e dava açmaya hazırlanıyor. ÖİB, 2005'te Tüpraş'ın yüzde 14.76'sını alan İsrailli işadamı Sami Ofer'den hisselerini geri almak için satışa aracılık eden Global Menkul'e dava açmıştı. Bu davanın reddedilmesi üzerine bir açıklama yapan ÖİB Başkanı Metin Kilci 'Başka bir süreçte dava açmamız gerekiyor' dedi.

TEMYİZE DE GİDECEĞİZ

KİLCİ
'Mutlaka yargı kararının uygulanması için bir yol olacaktır yani. Mahkeme husumet nedeniyle reddetti. Bir kere o kararı temyiz edeceğiz. Böyle bir red kararı olmaması gerekirdi. Siz davayı Global Yatırım kuruluşuna karşı açamazsınız, aracılık yaptığı yatırımcıların aleyhine açmanız gerekirdi gerekçesiyle reddetti mahkeme. Dolayısıyla biz mahkeme kararının gereğini yerine getireceğiz. Yani bire bir dört ya da beş yatırımcıya dava açacağız, hisseleri almış olanlara karşı. Fakat mahkemenin bu kararını da temyiz edeceğiz' diye konuştu.

HALKBANK BEKLEMEDE

GÖREVİNDE
beşinci yılını dolduran Kilci özelleştirmenin tüm hızıyla süreceği mesajını da verdi. Milli Piyango, otoyollar ve şeker fabrikalarında ihale sürecinin temmuzda başlayacağını kaydeden Kilci, Halk Bankası özelleştirmesinin dünya finans piyasalarındaki gelişmeler de gözönüne alınarak beklemede olduğunu ifade etti. Kilci, Milli Piyango ve otoyollarda özelleştirmeye başlanması için TBMM'den ilgili yasaların çıkmasının beklendiğini bildirdi. Piyango ile ilgili düzenlemenin alt komisyondan geçtiğini, otoyollar düzenlemesinin Genel Kurul'a indiğini belirten ÖİB Başkanı Kilci, kanunlar Resmi Gazete'de yayımlandıktan 1 hafta sonra, dolayısıyla temmuz ayı içerisinde süreçlerin başlayacağını kaydetti.

Fiziken değil ama yoruldum

'BAŞKANLIKTA beş yılı doldurdunuz. Bu süreçte yapılan büyük özelleştirmeler, tartışmalar, dava ve yargılanmaları da göz önüne alınarak, yoruldunuz mu?' sorusuna karşılık Metin Kilci 'Doğru ifadeyi bulmak lazım. Yorulmak doğru bir ifade olmaz. Ama tabii yerine daha doğrusunu bulamadığım için 'yoruldum' diyebilirdim. Yoruldum. Fiziki bir yorgunluğu kastetmiyorum' dedi. Tüpraş, Petkim, Tekel gibi kuruluşları özelleştirmek için iki-üç defa ihaleyle çıkmak gerektiğini, ayrıca Türk Telekom, Erdemir gibi büyük kuruluşların satıldığını anımsatan Kilci 'Çok ısrarlı, kararlı bir tutum sergiledik. Özelleştirme İdaresi'nin ne kadar güçlü bir idare olduğunu ispat etmiş olduğumu düşünüyorum. Biz çok fazla takdir beklentisi içerisinde hiç olmadık ama haksız eleştiriler de üzüyor tabii, yoruyor bizi. Davalar dediğiniz gibi. Manisa Sümer'le ilgili hakkımızda yeni bir dava açıldı örneğin' diye konuştu.

Ziraat için en doğru yöntem halka arz

ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın tarımsal bankacılık yapmanın verdiği sosyal sorumluluk nedeniyle, bankacılık sektöründe tarımsal kredi verilmesi yaygınlaşmadan Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesinin doğru olmadığı, özelleştirmenin de yüzde 10-15 gibi oranlarda halka arz ile yapılmasını önerisini değerlendiren Kilci, 'Ziraat Bankası'nın doğru özelleştirme stratejisinin halka arzla başlaması gerektiği konusunda ben de aynı fikirdeyim. Büyük bir banka, bir seferde bankanın tamamının özelleştirilmesini çok rasyonel görmüyorum. Ama bankanın ihtisas alanlarındaki özelliklerinin gerektirdiği bir sonuç değil bu' dedi.

Boğaziçi Köprüsü'nün satışı şimdilik yattı

Otoyollarda 0 ila 25 yıllık, muhtemelen de 25 yıllık bir imtiyaz dönemi öngördüklerini belirten Kilci, Rekabet Kurulu'nun koyduğu şart nedeniyle satışta Boğaziçi Köprüsü'nün dışarıda bırakılacağını açıkladı. Boğaziçi Köprüsü'nü hariç tutarak bütün otoyolları, Fatih Köprüsü dahil tek bir paket olarak özelleştireceklerini belirten Kilci 'Çünkü ülkemizdeki otoyol ağı 2 bin kilometreden fazla. Ölçek olarak çok küçük parçalara bölmek anlamlı olmaz. Zaten önemli bir kısmı da çok kısa bir alanda, 400-500 kilometrelik bir alanda yoğunlaşmış' dedi. Kilci, Boğaziçi Köprüsü'nün satılması için birinci ihalenin tamamlanması, devir işleminin gerçekleşmesi ve bir süre işletimin gözlenmesinin bekleneceğini anlattı.