Kredi kartında faiz kavgası!
Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulunun gündemine, kredi kartlarına getirilmesi düşünülen faiz sınırı damgasını vurdu.
Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu'nun gündemine, kredi kartlarına getirilmesi düşünülen faiz sınırı damgasını vurdu. Bankacılar 'serbest piyasa ekonomisine müdahale edilmesin' gerekçesiyle hükümeti sıkıştırırken, bazı bakanlardan da destek buldular.
AKParti Ankara Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın kredi kartı faizine sınır getirilmesini öngören yasa teklifi, tüketici dernekleri ve ticaret odalarıyla sivil toplum kuruluşlarından büyük destek görürken, bankacılar "serbest piyasa ekonomisine müdahale olur" gerekçesi ile karşı çıkıyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin 51. Olağan Genel Kurul toplantısında da gündemin ağırlıklı konusu "kredi kartına getirilmesi planlanan faiz sınırlaması" oldu. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, "Kredi kartları faiz oranlarına sınır getirilmesi çalışması dünyanın sonu olmaz" sözleriyle başladığı konuşmasını, "Ama şu önemli bir problem olur, Türkiye Cumhuriyeti'nde serbest piyasa ekonomisiyle ilgili gerekli olmayan bir düzenleme yapılmış olur kaygısındayım" diyerek tamamladı.
ÇÖZÜM REKABETTE
Bu işlerin çaresinin rekabet olduğunu ve bu nedenle rekabete imkan tanınması ve rekabette de en kaliteli hizmeti en ucuza almaya gayret edilmesi gerektiğini ifade eden Özince, bankacılık alanındaki ve ticaretle ilgili düzenlemelerin serbest piyasa ekonomisine uygun olmasını istediklerini söyledi. Özince, "Bu arada faiz oranlarının ülkemizde düşmesi yani reel faizin azalması iyi olacaktır. Kredi kartı faizleri de bu kapsamda düşerse iyi olur ama bu iyilik mutlaka serbest piyasada olan gelişmelerle ortaya çıkmalıdır" dedi.
İŞPORTACI GİBİ KART VERİLMEZ
Konuyla ilgili soruları cevaplandıran Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Tabii ki burada bir sınır koymak ya da 'bu sınırın üzerine çıkamazsınız' demek serbest piyasa kuralları ve rekabetçi bir yapıyla direkt bağdaşmaz. Ancak banka kredi kartları işportada, sokakta satılır gibi insanlara verilmemeli" dedi. 70 milyon insanın Türkiye'de tüketici olduğunu kabul ederek, tüketicileri korumak durumunda olduklarını ifade eden Çağlayan, hem bankalara hem de kredi kartı kullanan tüketicilere uyarılarda bulundu. Çağlayan, şunları söyledi: "Kredi kartı kullananlar zamanı geldiğinde bu parayı ödeyeceklerinin bilincinde olmalı. Bankalarımız da kredi kartı verirken daha seçici davranmalı. Bankalar bir sanayiciye, tüccara nasıl kredi veriyorsa, tüketiciye de benzer kriterleri uygulamalı." Öte yandan; yapılan seçimle, Bankalar Birliği Genel Kurulu'nun yeni yönetim kurulu ve denetçileri belirlendi.
-------------
Ekren: İyimaya ile görüşeceğim!
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın hazırladığı kredi kartı faiz oranlarının tespitine ilişkin kanun teklifiyle ilgili olarak, "Ahmet İyimaya ile döndüğümde görüşeceğim. O konudaki tercih önceliklerimizi belirlemiş olacağız" dedi. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 51. Genel Kurul'undaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Ekren, şunları söyledi: "Önümüzdeki günlerde değişik sektör temsilcileriyle görüşüp İstanbul'u bir finans merkezi yapmak için ne düşündükleri, neyi arzu ettiklerini, tercihlerinin neler olduğunu birlikte belirleyeceğiz. Küresel sermayenin Türkiye'ye gelişini hızlandırmak için çalışacağız."
'YABANCILAR TÜRKİYE'YE GÜVENİYOR'
Bankalar Birliği'nin toplantısından sonra İMKB Olağan Genel Kurulu'na katılan Bakan Ekren, "Uluslararası tutsat krizine karşın İMKB'deki yabancı payının yüzde 70-71'ler düzeyinde kalması, yabancıların Türkiye'ye bakış tarzında orta vadede bir perspektif değişikliği olmadığını gösteriyor" dedi.
--------------
İyimaya: Teklif geri çekilmeyecek
Kredi kartı faizine sınır getirilmesini öngören yasa teklifini hazırlayan AKParti Ankara Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, teklifi geri çekmeyi düşünmediğini belirterek, yasa teklifinin, Haziran ayında olmasa bile Eylül ayında meclis gündeminde tartışılabileceğini söyledi. İyimaya, Hesap Uzmanları Kurulunun 63. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Hilton Oteli'nde düzenlenen "Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ve Denetim'' konulu sempozyumdan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. İyimaya, finans kesiminin yasa teklifine yönelik tepkilerinin hatırlatılması üzerine, tüketicilerin sorunları ve talepleri, finans kesiminin beklentileri doğrultusunda konunun ele alındığını kaydederek, "Bu bir tekliftir, tartışma sürecini başlatmıştır'' dedi.
PARTİLER KARAR VERECEK
Meclis gündeminin Haziran ayında yoğun olduğunu söyleyen İyimaya, ilgili kesimlerce konuya ilişkin tartışma yürütüldüğüne işaret ederek, "Tartışmalara göre, muhtemelen Haziran ayında olmasa bile Eylül'de tartışılabilir'' dedi. İyimaya, bir soru üzerine, teklifi "geri çekmek'' diye bir durumun söz konusu olmadığını, ancak partilerin "bu teklif sürdürülmesin'' diyebileceğini kaydetti. İyimaya, ''Ben sadece toplumda var olan talepleri, ekonomide ve kredi kartı sahiplerinde olan sorunları inceleyerek teklifleştirdim' dedi.
------------
AYGÜN: SOYGUN DEVAM ETSİN İSTİYORLAR
Ankara TicaretOdası Başkanı Sinan Aygün, yüksek kredi kartı faizi sorununun serbest piyasa koşulları içerisinde rekabetle çözülebileceğini beklemenin hayal olduğunu belirterek, " 'Sorunun çözümünü piyasaya bırakın, rekabet içinde düşsün' demek, 'Bırakın bu soygun devam etsin' demektir. Kredi kartı faizlerinin indirilmesi kart kullanımını azaltmaz, aksine artırır" diye konuştu.Kredi kartı pazarındaki 21 bankadan 16'sının çok büyük bir uyumla aynı faiz oranını uyguladığını belirten Aygün, şunları söyledi: "Piyasa şartlarıyla yıllardır sorun çözülemiyor. Serbest piyasa ekonomisi diye tutturdukları, gerçekte serbest pırasa ekonomisi. Tüketiciyi pırasa gibi doğra at, al sana serbest piyasa."
------------
TÜKETİCİ KREDİLERİ 74 MİLYAR YTL'YE YÜKSELDİ
Tüketici kredileri, 23 Mayıs itibarıyla 404,5 milyon YTL artarak, 74 milyar 42,7 milyon YTL'ye çıktı. Söz konusu krediler, 16 Mayıs tarihi itibarıyla 73 milyar 638,1 milyon YTL düzeyinde idi. Merkez Bankası verilerine göre, tüketici kredileri kapsamında, konut kredileri 35 milyar 123 milyon YTL, taşıt kredileri 5 milyar 762,3 milyon YTL, diğer krediler 33 milyar 157,2 milyon YTL olarak hesaplandı. Tüketici kredilerinin yaklaşık 22,4 milyar YTL'si kamu bankaları, 34,2 milyar YTL'si özel bankalar, 17,3 milyar YTL'si de yabancı bankaları içeriyor. Bireysel kredi kartı borçları ise 23 Mayıs itibarıyla 28 milyar 533,8 milyon YTL'den 28 milyar 330,3 milyon YTL'ye geriledi. YTL cinsinden bireysel kredi kartı borçlarının 10 milyar 980,7 milyon YTL'si taksitli, 17 milyar 349,6 milyon YTL'si taksitsiz borçtan oluştu.