Kuraklık, Güneydoğu'da baklagilleri vurdu

Kuraklık, Güneydoğu'da baklagilleri vurdu

ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Melik, mercimek, buğday ve arpa üretiminde ciddi sorunlar olacağını ifade etti...

ŞANLIURFA - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl başgösteren kuraklığın, Türkiye'de, başta kırmızı mercimek olmak üzere, buğday ve arpa üretiminde ciddi sorunlar doğuracağını söyledi.

Melik, yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal kuraklık konusunda geçen yıl yetkilileri uyardıklarını belirterek, bu yıl hububat hasadında ortaya çıkabilecek üretim eksikliği ve fiyat artışlarının önlenmesi konusunda önlem alınması gerektiğini savundu. Yıllık yağış ve sıcaklık ortalamasının Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki birçok yerde normal seyrinde olduğuna işaret eden Melik, özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta bu yıl yağış ortalamalarında önceki yıllara göre yaklaşık yüzde 70 gerileme tespit edildiğini kaydetti.

Risk altındaki bu illerde ürün vermeyeceği kesinleşen arazilerde tarlalara hayvan salımına başlandığına dikkati çeken Melik, yöre üreticisinin gelir olanaklarını sınırlayan bu durumun Türkiye'nin kırmızı mercimek üretiminde ciddi tehlikelere yol açacağını belirtti.

Türkiye'nin son 20 yılda baklagil ürünleri ekim alanlarının neredeyse yarısını kaybettiğini aktaran Melik, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

"Baklagillerle kaplı alan 2 milyon hektardan, 1,2 milyon hektara gerilemiştir. Buna paralel olarak üretim miktarı da 2,2 milyon tondan, 1,6 milyon ton düzeyine düşmüştür. Geçen yıl ise bu rakam 1,3 milyon tona kadar gerilemiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu yıl başgösteren kuraklık, Türkiye'de başta kırmızı mercimek olmak üzere, buğday ve arpa üretiminde ciddi sorunlar doğuracak, üreticilerin yaşamını güçleştirecektir."

Arpa üretimindeki rekolte beklentisi 8,5 milyon ton

Abdullah Melik, kuraklık nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buğday ve arpa üretimi için öngörülen azalmanın, diğer bölgeler için söz konusu olmadığını belirtti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki bölgelerde geçen yıla göre daha iyi üretim koşullarının gerçekleştiğine işaret eden Melik, "Türkiye buğdayda kendine yeter noktası olan 18,5 milyon tonluk üretimi bu yıl gerçekleştirilebilir" dedi.

Arpa üretimindeki rekolte beklentisinin 8,5 milyon ton civarında olduğunu aktaran Melik, buna karşılık kırmızı mercimek üretiminin neredeyse yarı yarı azalarak 271 bin tona düşebileceğini kaydetti. Melik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklığın tazmini için uygun önlemler geliştirilmesi ve üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini ifade etti.


www.ziraibilgiler.com