Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Kürtler

Türk-Amerikan ilişkilerinin yaşadığı gerilimde en kritik başlığın “Kürtler” haline gelmesi, Müslüman toplumların birbiriyle ilişkisinin nasıl bir uluslararası oyun alanına dönüşebileceğinin tipik göstergesi.

Gelinen noktada Amerika adına “Türklerin Kürtleri öldürmesine mani olma misyonu” seslendiriliyor.

Biz de “Kürtleri öldürmek alçakça bir iftiradır, aksine onları bağrımıza basıyoruz, düşmanlığımız Kürtler adına hareket ettiğini söyleyen ama Kürtleri de katleden terör örgütlerinedir” karşılığını veriyoruz.

Aslında Amerika olsun, genelde Batı dünyası olsun (Buna Rusya’yı da eklemek lazım) Kürt toplumu zemininde oluşan silahlı bir örgütün terör icra ettiğini bilir. Sözde buna karşı oluğunu da ifade eder. Ancak bu silahlı yapının nerede terör örgütüne dönüştüğü noktasındaki tavrı ikirciklidir.

Bunun da sebebi, bölgede dört ülkeyi etkileyebilecek Kürt varlığının, Batı’nın bu dört ülke ile ilişkisinde operasyonel araç haline getirilebilme imkanıdır.

Osmanlı’nın çözülüş dönemi sonlarından bu yana Batılı ülkelerin çalıştığı alandır Kürt nüfus alanı.

Lozan’da Türklere karşı Araplığı ve Kürtlüğü savunma rolündedirler.

Türkiye orada “Türkiye’de Müslüman azınlık yoktur” teziyle “Türk-Kürt bütünülğü”nü savunmuştur.

Ama dört ülkede Kürt eksenli gerilim bitmemiştir.

Ak Parti hükümetleri, birçok alanla birlikte bu sancılı alanı tedavi etmek için “Devlet tavrı”nı restore etmeye yönelmiş, Irak Kürtlüğünü de kapsayan ciddi adımlar atmış, ama bir merhalede Suriye ayağı devreye sokularak bu süreç sabote edilmiş... adeta Sisifos’un tepeye taşıdığı kaya yeniden aşağıya yuvarlanmıştır.

Ak Parti hükümetlerinin bütün o iyileştirme hamleleri unutulup, dünya kamuoyuna “Kürtlerle savaşılıyor” propagandası pompalanmaya başlamıştır.

***

İçerdeki durum şudur:

PKK ile mücadele sürüyor. HDP bir yandan legal siyasi parti olarak varlığını sürdürüyor, bir yandan terör örgütünün siyasi temsilcisi olarak görünüyor-sunuluyor. Eski eş başkanları dahil bir çok HDP’li milletvekili içerde. HDP’den seçilen çok sayıda belediyeye kayyım atanmış durumda. FETÖ davalarında gerekçe olarak kullanılan “iltisaklı”lık burada da devreye sokulsa, HDP’ye oy veren milyonlarca insanın terör iltisaklısı haline gelmesi işten bile değil. Yerel seçim sürecinde HDP ile kurulacak her türlü iltisak, şeytanla işbirliği gibi sunuluyor. Tabii bu arada, HDP’ye karşı çıkan ve Ak Parti’yi destekleyen büyük bir Kürt nüfus da bulunuyor.

Dışardaki durum ise şöyle resmedilebilir:

Irak Kürtleriyle bir ara oluşan sıcak iklim bağımsızlık referandumu sürecinde dağıldı, henüz de toparlanma gerçekleşmedi. Suriye’de baskın Kürt görüntüsü PYD-YPG olarak öne çıkıyor, ancak önemli bir Kürt nüfusun da tıpkı Türkiye’de olduğu gibi bu yapıdan bizar olduğu ve Türkiye’den yardım beklediği biliniyor. İran Kürtleri ise, Türkiye’den çok İran’ın iç sorunu.

Sorun şu: Bu dört ülkedeki Kürt nüfuslar, o ülkelerin eşit vatandaşlık haklarından mı yararlanacaklar yoksa ayrı bir etnik topluluk olarak ayrı bir statüye mi sahip olacaklar? Aslında bu “Ayrı statü” ifadesi, bazan hakim devetler tarafından “Negatif” boyutta uygulamalar için de söz konusu edilebilir. Ama Kürt nüfusta, hangi ideolojik perspektifte olursa olsun “Statü”nün bağımsızlığa giden bir arayışı ifade ettiği de biliniyor.

İşte Amerika-İngiltere kampının başını çektiği Batı dünyası bu potansiyeli diri tutuyor ve açılmış yara olarak oradan çalışıyor. Oradan ülkelerin kimyasını etkiliyor.

Türkiye’de Ak Parti, devlete bu meseleyi “Yeniden düşünme” imkanını getirmişti.

Suriye ile zehirlendi o süreç.

Ve şimdi Amerika’daki güç odaklarının hamlesiyle “Kürtleri katletme” söylemi devreye sokulmuş bulunuyor. Bunun nasıl bir imaj katli olduğunu anlatmaya gerek yok. Hiç şüphesiz bu, Batı kamuoylarında birbiri içine giren diasporaların çalışması ile oluşturulmuş bir alt yapıya dayanıyor. Bu noktada Batı kamuoyunun satın alacağı pek çok malzeme kullanılıyor.

Batı kamuoyu nasıl tamir edilir sorusunun cevabı başka, bölgemizde Kürtlerle ilişkinin nasıl sağlıklı yürüyeceği sorusunun cevabı başkadır. Bence öncelikle bu alanda çok çaba göstermek gerekiyor.

Bu yazı toplam 934 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar