Mayınlı arazide sevindiren gelişme!

Mayınlı arazide sevindiren gelişme!

Türkiye, çıkartılan Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesi ile ilgili yasayı tartışırken Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), bölgede petrol arama çalışmalarını sürdürüyor.

Yasanın iptali için yapılan başvuruyu Anayasa Mahkemesi bu hafta değerlendirecek. Tartışma konusu olan mayınlı arazide ciddi anlamda petrol rezervlerinin olduğunu belirtilmesi ise tansiyonu yükseltiyor.

TPAO ise, tartışmalardan uzak bölgede petrol çıkartmaya başladı. Mayınlı arazinin içinden mayınlara aldırış etmeden yapılan çalışmalarda günlük 2 bin 500 varil petrol çıkartılarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bizzat mayınlı arazinin içerisinden, servis yolları üzerinde açılan kuyulardan petrol çıkartıldığını açıkladı.

Kayseri'de bazı programlara katılmak için bulunan Bakan Taner Yıldız, elektrik zammı, mayınlı arazi, akaryakıt fiyatlarındaki artış ile ilgili birçok konuda değerlendirme yaptı.

Bakan Yıldız, CHP tarafından iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürülen Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi düşünülen arazide ciddi anlamda petrol rezervi olduğunu ve bunun çıkartılmaya başlandığını duyurdu.

Mayınlı arazide hem özel sektör kanalı ile hem de kamu kanalı ile verilmiş ruhsatlar olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, bu ruhsatların belli süreleri olduğuna işaret ederek, "Bu sürede arama ve tespit çalışmalarını yapanlar faaliyetlerine başlıyor. Bunlardan TPAO ile şuanda günlük 2 bin 500 varille petrol çıkartıyor. Servis yollarından, mayınlı arazilerin bizzat içerisinden petrol çıkartılıyor. Biz tabiî ki inanmasak, değerlendirmesek o araziye girmezdik. Şuana kadar iyi bir sonuç elde ettik. Bu miktar önümüzde günlerde artacaktır. Suriye tarafında çıkan aynı petrol bizim burada da çıkacaktır." diye konuştu.

PETROL FİYATLARINDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Petrol ürünlerinde yeni bir düzenlemeye gidilmesine karşın fiyat indirimin ardından fiyat artışı yaşandığının sorulması üzerine Bakan Taner Yıldız, bu artışın Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi tarafından yapıldığını anlattı.

Yıldız, yaşanan bu süreci şöyle anlattı: "Şimdi akaryakıtın iki tane bileşeni vardır. Bir maliyetidir. Vergi ve ÖTV ile ilgilidir. İkincisi teknik bileşenleri var. Biz teknik konumuna bakıyoruz. Hem yakıtın uluslar arası piyasalarda hem de ilişkili ve bağımsız kurum olan EPKD ile beraber. Bu ayın başında özellikle akaryakıttaki dağıtım şirketleri bağlı kar marjlarıyla alakalı bir düzenleme yapıldı. Denetleme ve düzenleme yetkisini kullanan EPKD, bununla alakalı makul fiyat arayışına girdi. Bir tarafta halkımız var. Bir tarafta bu sektörlerin vazgeçilmez aktörleri olan dağıtım şirketleri ve bayilerimiz var. Bununla alakalı piyasada tartışılabilir bir durum var. Ama iki aylık bir düzenleme. Onun içerisinde zaman zaman fiyatlar dalgalanabilir. Fiyatlar bir miktar aşağı çekildi. Vergi ve ÖTV ile ilgili kısımda ise Maliye Bakanlığımız ve Gelir İdaresi bir düzenleme yaptı. Enflasyon karşısında değer kaybedilen maktu oranı bir oransal hale çekti. Bu düzenleme fiyatları yukarı çekti. Konu bundan ibarettir. Maliye Bakanlığının rakamları biraz daha üzerinde olduğuna dair bu artışın görüş var. Onunla ilgili tasarrufta Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresine aittir."

TÜRKİYE'DE ÇIKARTILAN DOĞALGAZ, KULLANILANIN 40'TA BİRİ

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaz aylarında indirime gidilen doğalgaz da kış aylarında fiyat artışı yaşandığı şeklindeki soruya, bu artışların uluslar arası piyasalardan kaynaklandığına dikkat çekti.

Doğalgazla ilgili fiyatların hep otomatik ayarlama şeklinde yapıldığını anlatan Yıldız, "Biz bunu periyotlara bağladık. 3'er aylık periyotlara bağlı uluslar arası piyasalarda değişin artışlar buraya yansıtılıyor. Şuan zam görünmüyor. Ama bildiğimiz gibi ithalat ülkesiyiz. Şuanda yüzde 4-5 civarında çıkarttığımız doğalgaz var. Bu oran geçen yıl yüzde 2.5 idi. Yani kullanılan doğalgazın 40'da biri. Bu oranı artırmak zorundayız. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Ümit ederiz ki çalışmalarımız sonucu ithalat oranlarımız azalır diye düşünüyoruz. İthalat azalınca rahatlarız." diye konuştu.

Bakan, ücretsiz kömür dağıtımı yerine doğalgazda indirim yapılması yönündeki taleplere de cevap verdi.

Bakan, "Bunun içerisinde iki tane temel unsur var. Yerli kaynak. Kömür. İthal kaynak. Doğalgaz. Bizim şuan doğalgaz böyle bir uygulama ve hedefimiz yok. Ama ne zaman yerli kaynak olur doğalgaz o zaman seve seve bunu yaparız. Uygularız. İndirimlere gideriz." dedi.

KAÇAK ELEKTRİK ORANLARINDA HEDEF YÜZDE 10

Bakan Taner Yıldız, Türkiye genelinde kaçak elektrik kullanım oranlarının düşünülmesi amacıyla kayseri modeli çalışma yapacaklarını anlattı. Yapılan görüşmelerde ortaya çıkan değerlendirme sonucu kaçak oranlarının düşünülmesi ile ilgili hedefler koyduklarını aktaran Yıldız, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra yüzde 26'larda ve gayri resmi rakam olarak yüzde 30'larda olan kayıp kaçak oranının şuan yüzde 14'lere indiğini ifade etti.

Bu rakamın çok iyi olduğunu hatırlatan Yıldız, "Ama 'yeterli mi?' diye sorarsanız. Yeterli değil. Daha da aşağı çekilmesi gerekir. Bunu AB ortalamasının altına yada Kayseri ortalamasının yakınlarına çekmeliyiz. Mutlaka yüzde 10'lara düşmelidir." diye konuştu.

Kaçakların önlenmesi ile ilgili öncelikli olarak iyi niyetlerini de ortaya koyacaklarını ifade eden Bakan Taner Yıldız, bu süreçten sonra tavizin de söz konusu olmayacağına işaret etti.

Kaçak elektriğin önlenmesi için bütün teknik çalışmaları ortaya koyacaklarına işaret eden Bakan, "İnsanlarımıza kaçakların sonlandırılması için kolaylıklar göstereceğiz. Ama halen buna rağmen bu yola devam edenlere kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Kesinlikle izin verilmeyecek ve bir başka vatandaşımızın hakkını bir başkasına da müsaade ederek kullandırtmayacağız." ifadesini kullandı.

Yıldız, kaçak elektrik kullanmayan ve oranı az olan bölgelerdeki insanların, artık kaçak elektrik kullanan bölgelerdeki insanların elektrik parasını ödemeyeceğini kaydetti.

2012 yılına kadar kanunla bölgesel tarife sınırlandırılmış durumda olduğunu anlatan Yıldız, "Bunu 2011 yılında tekrar gözden geçireceğiz. Rakamları ve özelleştirmelere bakacağız. Ne tür sonuçlar elde edildi ona bakacağız. Ona göre kararımızı vereceğiz. Bir grubun diğer bir gruba yük olması. Bir vatandaşımızın diğer vatandaşımızın cebine yük olmasını hiçbir zaman istemeyiz. Sistemi de bozmadan böyle bir yapılandırma olacaktır." diye konuştu.

MADENLER PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR SÖYLEMLERİ DOĞRU DEĞİL

Türkiye'nin maden sahalarının yabancılara peşkeş çekildiği yönündeki söylemlerin olduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Taner yıldız, bunların doğru olmadığını açıkladı.

Türkiye'de çok zengin maden sahaları olduğunu dile getiren Bakan, bunların her birini çıkartılabildiğini söylemenin de yanlış olduğunu ifade etti. Yıldız, madenlerin değerlendirilmesi noktasında çalışmaları olduğunu hatırlatarak, "Hem MTH dediğimiz hem TTK dediğimiz hem de Maden Genel Müdürlüğümüz dediğimiz üç tane temel genel müdürlüğümüz, bunlarla ilgili bir mülakat başlatmak zorundadır. Talimatı da verdim." şeklinde konuştu.

Peşkeş çekilme ile ilgili bir durum söz konusu ise müdahale edeceklerinin altını çizen Yıldız, şu açıklamayı yaptı; "Türkiye'de çok kritik kaynaklar var. Bor gibi kaynak devletin elinde. Diğer kaynaklardan ruhsat almış şirketlerin disipline edilmesi ve sistematize getirilmesi ile ilgili çalışmalar var. Zamanında iş yapmayan olursa hem devleti hem de kendilerini oyalamamaları adına, özel sektörde farklı kişilere, farklı firmalara, farklı imkanlar bırakması açısından onları da geri alırız."