Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

MAYIS GÜNDEMİ

Nisan’ın ortasındayız.. Nisan ayı içinde bir 23 Nisan var, bir de Amerikan Kongresi’ndeki Ermeni tasarısı.. Ardından Mayıs geliyor.. 1 Mayıs’la başlayacak, 19 Mayıs’la devam edeceğiz.. 16 Mayıs’ta İstanbul’dan başlayan yolculuk 19 Mayıs’ta (!?) Samsun’da son buldu! Bu arada ben hâlâ Bandırma vapurunu kim, niçin ortadan kaldırdı, bu suikastın failini bulamadım! 27 Mayıs, ardından 29 Mayıs Fethin yıldönümü ile Mayıs’a veda edeceğiz.. 3 Mayıs 1481 Fatih Sultan Mehmed’in vefatı. (D. 1432) 3 Mayıs’ı bilmem ama, 29 Mayıs’ta “Ayasofya ibadete açılsın” diye gösteriler olabilir. En azından bu konu yoğun bir şekilde gündeme gelecektir..

Mayıs ayında sanırım Cumhurbaşkanlığı için adaylıklar da netleşir.. Üniversite Lisans yerleştirme sınavları 14-22 Haziran arası. O zamana kadar sanırım böyle bir şey öğrenciler için moral bozucu olur düşüncesiyle Paralel yapının okul, kursa, dersanelerine bir operasyon yapılmaz.. 

Okullar zaten Haziran ortasında ancak tatil olur. Herkes yaz tatili için bir yerlere gider.. Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanacakları yere dönerler mi bilmem.

Mayıs ayı sonuna kadar adaylıklar belli olsa da, adaylar Haziran’da sahaya çıkmaya başlarlar herhalde.. Haziran, Temmuz.. Zaten Ağustos başında seçim var!.. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 28 Ağustos’ta görev süresi doluyor. İlk tur 10 Ağustos’ta, ikinci turu ise 24 Ağustos’ta yapılacak..

Herhalde Erdoğan aday olacaksa daha önce istifa etmesi gerekecek.. Dolayısı ile yeni bir başbakan atanacak.. Yeni kabine, yeni program, yeni bir güvenoylaması sözkonusu olacak mı bilmiyorum. Ama zaten 10 Ağustos’ta ilk turda muhtemelen yeni bir Cumhurbaşkanı seçilecek ve yeni bir süreç başlayacak..

Bu arada, yurt dışında yaşayan vatandaşlar ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak. Bu nedenle 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurulacak. Bu vatandaşlarımız muhtemelen 31 Temmuz, 1-2-3 Ağustos tarihlerinde oy kullanacak. Yurt dışında 2 milyon 750 bin 820 vatandaşımız oy kullanacak. 

Ağustos başında askeri şura var.. Askeri şura 10 Ağustos’tan önce gerçekleşecek olursa yeni başbakan şuraya başkanlık edecek demektir..

Bu arada 3 Mayıs Türkçülük Günü.. Bahçeli o gün bir şeyler söyleyecektir herhalde.. 1 Mayıs’ta DİSK, 1 Mayıs için meydanlara çıkacak..

Bu arada BM, 20 Aralık 1993’te her yıl 3 Mayıs’ın, “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Sanırım yine Twitter, Facebook filan yine gündem olur..

Salamworld’ün sosyal media projesinin beta versiyonu da o günlerde servise konulabilir..

Basın özgürlüğü konusunda herkes çok hassas da, sahi A Haber’e verilen yayın yasağı konusunda sahi neden kimse sesini çıkartmadı? Evin hanımı kırınca “hayırdır inşallah” diyenler, hizmetçi, kırınca “kör müsün?” dermiş ya, Twitter, Facebook olunca ayağa kalkanlar, sözkonusu olan A Haber olunca sus pus oldular..

Bu arada önümüzdeki günler ve aylar, dini açıdan önemli günler. 30 Nisan Çarşamba Üç Ayların Başlangıcı, Regâib Kandili 01-02 Mayıs Perşembe-Cuma. Mi’râc Kandili 25-26 Mayıs Pazar-Pazartesi. Berât Kandili 12-13 Haziran Perşembe-Cuma. Ramazân’ı Şerif Başlangıcı 28 Haziran Cumartesi. Kadir Gecesi 23-24 Temmuz Çarşamba-Perşembe. Ramazan Bayramı 1. Gün 28 Temmuz Pazartesi. 2. Gün, 29 Temmuz Salı. 3. Gün, 30 Temmuz Çarşamba. Ağustos ayına bu manevi atmosferden çıkıp gireceğiz..

Mayıs ayının gündemi yoğun. Herkes için bir vesile bulmak mümkün.. Mesela, 9 Mayıs 1935 Cumhuriyet Halk Fırkası 4. Büyük Kurultayı toplandı. Kurultayda “fırka” yerine “parti” sözcüğü benimsendi. Altı Ok daha ayrıntılı şekilde ele alındı. “Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir” denilerek, Kemalizm ilk kez resmi olarak tanımlandı. Resmi ideoloji dayatması o günden sonra resmen uygulamaya geçildi. 

Mayıs ayının diğer önemli gündem maddeleri şöyle: 1907’de Philadelphia’da Anneler Günü kutlaması başladı, bizde de 10 Mayıs’ta Anneler Günü kutlaması olacak.. Tabi bizdeki artık bir tüketim şenliğine dönüştü, 

13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey, Konya şehrini Karamanoğulları topraklarına kattı ve Türkçe’yi resmi dil ilan etmişti, Türkçe konusu yine gündemde olacak.

14 Mayıs 1950’de Türkiye’de 27 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı son bulmuş, Demokrat Parti % 53’le tek başına iktidara gelmişti ve ülkede tek parti dönemi sona ermişti. 14 Mayıs Demokrasi Günü olarak kutlanıyor.. 

19 Mayıs 1925’de Malcolm X, ABD’li siyahi lider doğdu (ö. 1965) Hatırlamak, anmak isteyenler için hatırlatılır..

25 Mayıs 1944’de Nuri Demirağ’ın uçak fabrikasında yapılan ilk Türk yolcu uçağı İstanbul’dan Ankara’ya uçmuştu. 70 yıl önce biz yolcu uçağı yapıyorduk. İsmet Paşa bu fidanı tam meyve vermeye başladığında söktü.. Bakalım THY, THK, TAİ, TOBB kim hatırlayacak bu günü..

25 Mayıs 1983’de Necip Fazıl Kısakürek vefat etti.. (Doğumu; 26 Mayıs1904) Vefatından bir gün sonra da doğum günü. Doğumunun 110. yılı.

 Günümüzdeki adıyla İstanbul Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ertesi günü 30 Mayıs 1453’te kurulmuştu. Geçen gün ana giriş kapısının üzerindeki tuğranın üzerindeki utanç perdesi kaldırıldı..

30 Mayıs 1876’da bir suikasta kurban giden 32. Osmanlı padişahı Abdülaziz tahttan indirilmişti.

Bu arada, ilginç bir başka tarih daha, 14 Mayıs 1767’de İngiliz hükümetinin ithal çaya vergi koyması üzerine Amerikan Bağımsızlık Savaşı başladı. 247 yıl mı olmuş..

31 Mayıs tüm dünyada Dünya Sigara İçmeme Günü. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ydü.. Hadi artık siz de sigarayı bırakın.. Sadece öldürmüyor, süründürüyor be kardeşim. Siz sürünürken anne-babanız, çocuklarınız, eşiniz, kardeşleriniz, herkes acı çekiyor.. Tedavi olmak için her ay bir işçinin gelirinden daha fazla ilaç parası ödüyoruz yabancı memleketlere..

Seçim bitti ama, ben Anadolu’yu turlamaya devam ediyorum.. Memleketimin her yerinde bahar havası var. Erikler çiçek açmış. Güneyde portakal çiçeği kokuyor her taraf.. Nar çiçekler bir başka güzel.. Daha güzel günler göreceğiz inşallah. Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1324 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar