Milyonlarca SSK'lıya kötü haber

Milyonlarca SSK'lıya kötü haber

SGK ile Eczacıları Birliği arasında 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi gereken ve vatandaşların yüzde 90’ının ilaç alma koşullarını belirleyen protokol imzalanamadı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği arasında 1 Temmuz 2008'de yürürlüğe girmesi gereken ve vatandaşların yüzde 90'ının eczanelerden ilaç alma koşullarını belirleyen 2008 Yılı "İlaç Alım Protokolü" görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı, görüşmelerin tıkandığı bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasındaki 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı ve görüşmeler tıkandı. 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi gereken ve kamu çalışanlarının ilaç alım koşullarını belirleyen protokolde anlaşma sağlanamaması üzerine 51 eczacı odası yarın Ankara'da olağanüstü toplanacak. Yapılan toplantı sonucunda eczanelerin kepenk kapatma eylemi yapabileceği öğrenilirken, 1 Temmuz'a kadar SGK ile anlaşmaya varılmadığı takdirde ise, kamu çalışanlarının ilaç ihtiyaçlarının karşılanamaması tehlikesi doğacak.

KURUM İSKONTOSU KALKMALI

SGK ile anlaşamayan eczacıların talepleri ise şu şekilde sıralandı:

"-Kurum ıskontosu kesinlikle protokolde yer almamalıdır. Ayrıca, bilinmelidir ki, bizler eczacıyı potansiyel suçlu olarak gösteren cezai hükümlerin ağırlıklı olarak bulunduğu bir Protokolü mesleki saygınlığımızı zedeleyici bir unsur olarak değerlendiriyor ve eczacıya yönelik böylesi bir yaklaşımı kabul edilemez buluyoruz.

-Diğer yandan, ilaç firması ve sosyal güvenlik kurumu arasındaki maddi ilişkinin bedelini eczacılar ödemekte, son üç yıldır kamu kurum ıskontolarının perakende satış fiyatı üzerinden yapılması nedeniyle, eczacılar yüzde 3'lere varan bir haksız ekonomik kayba uğramaktadır. İlaç şirketlerinin kamu kurum ıskontosunun eczane üzerinden yapılması uygulaması derhal sonlandırılmalıdır.

-Buna ek olarak, hem kamuyu koruyan, hem de eczaneler arasında adil dağıtımı gerçekleştirerek düşük sermayeli eczanelerin ayakta kalmasını ve sağlık hizmeti vermeye devam etmesini sağlayan mevcut reçete dağıtım sistemlerinin korunması ve geliştirilmesi, olmazsa olmazlarımızdandır."