Nureddin Şirin

Nureddin Şirin

Ortadoğu'da Yeni Savaş Senaryoları

Genelde bütün dünyanın özelde de İslam aleminin kader zemini olan Ortadoğunun çok sıcak bir yaza girdiğini görüyoruz. Siyonist İsrail rejiminin beklenmedik bir şekilde Filistin İslami Direniş Hareketi Hamasın ateşkes şartlarını kabul etmesinin Türkiyenin aracılığıyla Suriye ile Golan Tepeleri üzerine  barış görüşmelerini hızlandırmasının ardında yatan asıl sebebin, İrana yönelik bir saldırı hazırlığı olduğunun ileri sürülmesi ve 100 kadar İsrail savaş uçağının Yunanistan adaları üzerinde hava tatbikatı yapması, diğer yandan da İran´ın Devrim Muhafızlarına ve ordusuna savaş için "hazır ol" emrini verdiğinin açıklanması, İsrail ile Amerikanın İrana yönelik yakın zamanda bir saldırı düzenleyeceği spekülasyonlarını güçlendirdi.

Bölgedeki sıcak gelişmeler bir açıdan "psikolojik bir savaş" olarak görülse de, İran tarafından verilen tepkilerin ve yapılan hazırlıkların, ABD ve İsrail askeri makamlarının sıklıkla düzenlediği görüşmeler, Siyonist rejim başbakanı ve bakanlarının daha önce imalı olarak dile getirdikleri "İrana askeri saldırı" tehditlerini artık doğrudan dile getirmeye başlamaları, Ortadoğuda bölgesel bir savaş rüzgarlarının şiddetli olarak esmeye başladığının işaretleri olarak kendini hissettiriyor.

Bu bağlamda birbiriyle bağlantılı bir dizi gelişmeyi sıralayacak olursak, yakın zamanda Ortadoğunun nasıl bir sıcak döneme girdiğini kolaylıkla anlayabiliriz:

1- İsrail ajanlarının 12 şubat tarihinde Suriyenin başkenti Şamda Hizbullahın efsanevi direniş komutanı İmad Muğniyeyi bombalı bir saldırıda şehid etmesi sonrasında, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah´ın "İsrail açık bir savaş istedi, biz de bu savaşa hazırız, uygun zamanda İsraile karşılık vereceğiz." demesinin ardından ABD ve Kanada istihbarat servislerinin, Hizbullahın operasyon timlerinin harekete geçtiğini, uyuyan hücrelerinin uyandırıldığı ve yakın zamanda dünya çapında İsrail hedeflerine büyük saldırılar düzenleyecekleri yönünde açıklamalarda bulunması.

2-Filistinli mücahidlerin İsrailin saldırı ve katliamlarına karşılık Yahudi işgali altındaki yerleşim bölgelerine sürdürdükleri füze operasyonlarına karşılık Siyonist İsrail rejiminin Gazzeye yönelik büyük çaplı bir kara saldırısının beklendiği sırada, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas karşısında geri adım atarak, Hamasa büyük bir inisiyatif, avantaj ve manevra fırsatı tanıyan ateşkeş anlaşmasını kabul etmek zorunda kalması.

3-ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Ricenin tekrar bölgeye gelerek İsrail yöneticileriyle yaptığı görüşmelerin yanı sıra Lübnan hükümetiyle de görüşmelerde bulunması.

4-ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen ile Siyonist Rejim Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi arasında İran konusunda sürpriz bir görüşmenin gerçekleşmesi ve ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı Gary Roughead ile İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı arasında askeri işbirliği seçeneklerinin ele alınması.

5-Eski CIA subaylarından Ray McGovernin Amerika ve bölgedeki müttefiki İsrailin İran İslam Cumhuriyetine yönelik saldırısının bu yazın sonlarında ya da sonbaharın başlarında gerçekleşeceği, İrana saldırı konusunda ABD ve İsrail arasında anlaşmaya vardığını, saldırı için uçakların hazırlandığını, pilotların ise çalışmalarına başladığı yönünde yaptığı açıklama.

6-İsrailin kritik askeri operasyonlarının kilit ismi MOSSADın Şefi Meir Daganın görev süresinin Başbakan Ehud Olmert tarafından İrana saldırı için bir yıl daha uzatılması.

7-ABDnin eski BM temsilcisi John Boltonun, FOX Newse yaptığı açıklamada ABD seçimlerinin yapılmasının hemen ardından, ABD başkanı Bushun koltuğunu henüz devretmeden İsrailin İrana saldıracağını söylemesi.
8-Nükleer Enerji programını sürdürmekteki kararlılığından dolayı Avrupa Birliğinin İrana yönelik yaptırımları sertleştirmesi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozynin Tel Avive yaptığı resmi ziyarette İrana karşı İsrailin yanında yer aldıklarını, Nükleer bir İrana izin verilmeyeceği yönünde açıklamada bulunup İrana karşı uluslar arası birleşik bir cephe kurulması çağrısında bulunması.

9-Ürdün Kralı 2. Abdullahın İrana yönelik bir savaşın pandoranın kutusunu açacağı ve bölgesel büyük felaketlere sebep olacağı uyarısında bulunması.

10-Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Baradeyin İrana askeri bir saldırı olması durumunda görevinden istifa edeceğini açıklaması.

11-Irak işgalcisi Amerika ile Irak yönetimi arasında Amerikanın Irakta kalıcı 50 kadar askeri üs kurmasına imkan tanıyan güvenlik anlaşması yapılmasının planlanması.

Son hafta içinde peş peşe gelen bu açıklamalar, savaş rüzgarlarının bölgede ne denli şiddetli esmeye başladığına birkaç örnek. Siyasal gözlemcilerin yaptığı diğer bir değerlendirme, Afganistan ve Irakta çok zor durumda kalan ve her geçen zaman büyük kayıplar vermekte olan Amerikanın bir üçüncü cephe açacak durumda olmadığı yönünde.

1-İranı "nükleer silah" üretmeye çalışmakla suçlayan ve İranın nükleer enerji programını kendi varlığı için ölümcül bir tehdit olarak algılayan Siyonist İsrail rejimi bir taraftan Amerikayı İrana karşı saldırtmaya çalışırken diğer yandan da, İrana karşı bir hava saldırısı hazırlığı yapması. Bu durumda, İsrailin Amerikanın desteği ve korumasında İranın nükleer tesislerine saldırı düzenlemesi bekleniyor.

2-Irak ve Afganistandaki direnişçilere silah ve eğitim desteği sağlayarak Amerikan askerlerinin ölümüne yol açtığı iddiasıyla, İran Devrim Muhafızları Karargahlarına karşılık "misilleme" saldırısı düzenlemesi bekleniyor.

3-İranın olası bir saldırı karşısında uzun menzilli füzelerle doğrudan İsraili hedef alması, bölgedeki Amerikan üslerini vurması, dünya çapında Amerikan ve İsrail hedeflerine saldırılar düzenlemesi bekleniyor.

4-İranın vereceği şiddetli karşılıkta, ağır darbe alan Amerika ve İsrailin İranın bütün askeri güçlerine ve yönetim merkezlerine saldırı düzenlemesi ve nükleer silah kullanması bekleniyor.

5-İrana yönelik saldırı durumunda Lübnandaki Hizbullah savaşçılarının da Tel Avive karşı uzun menzilli füze kullanması, Filistin İslami direniş güçlerinin de Gazze ve Batı Şeria üzerinden İsrail hedeflerine karşı füze operasyonlarına başlaması bekleniyor.

6-İrana saldırının bölgesel bir savaşa dönüşmesiyle birlikte, İslam dünyasında büyük dalgalanmaların olması, özellikle Ortadoğudaki halkların İranın yanında yer alması için yönetimlerini zorlaması bekleniyor.

7-Jeo-stratejik konumu dolayısıyla, ABDnin başta İncirlik hava üssü olmak üzere, Türkiyenin hava ve kara sahasını kullanması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden istediği desteği alamaması durumunda, Türkiyede bir "ara rejim" provokasyonuna girişerek kendisi için daha elverişli bir hükümet kurdurmaya çalışması bekleniyor.

8-Iraktaki başta Mehdi Ordusu olmak üzere, direniş güçlerinin Irak içinde Amerikan üslerine karşı büyük çaplı saldırılar düzenlemesi bekleniyor.

9-İranın Fars körfezi ve Hürmüz boğazını petrol trafiğine kapatarak bütün dünyada büyük bir petrol krizinin patlaması ve petrol fiyatlarının görülmemiş oranda artmasıyla başta Batı ülkeleri olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde ekonomik çöküşlerin yaşanması bekleniyor.

10-Fars körfezi ülkelerindeki Amerikan üslerinin vurulması ve bu ülkelerde Amerikan güçlerine karşı istişhad operasyonlarının düzenlenmesi bekleniyor"

Her ne olursa olsun, sonuçta çok sıcak bir yaza giriyoruz. Rabbimizden niyazımız bu sıcak yazın haçlı emperyalistleri ve siyonistleri iyice yakması. Düşmanların planları ve hesapları ne olursa olsun, Allahın hesabı her hesabın üstündedir ve zafer İslamındır"

Anadolu Gençlik Dergisi Temmuz 2008

Bu yazı toplam 6472 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar