Otomotivciler bu indirimi bekliyor

Otomotivciler bu indirimi bekliyor

UTAYSİB Başkanı Ferit Sünneli, yaşlı ve eski model araçların hurdaya çıkarılmasının teşvik edilmesine istedi...

Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli, iç pazarın canlandırılması ve çevreyi kirleten araçların yerine yeni araç alımını teşvik etmek amacıyla, yaşlı ve eski model araçların hurdaya çıkarılmasının teşvik edilmesini istedi.

TÜİK verilerine göre, 2007 yılı itibariyle trafiğe kayıtlı 13 milyonun aracın 2,8 milyonu (yüzde 21,7) 20 yaş ve üzerinde. Toplam araç sayısının yüzde 12,3'üne karşılık gelen 1,6 milyon araç ise 27 yaş ve üzerinde. Sünneli, "Bunlar trafikten çekilip yeni araç alımı teşvik edilirse sektörümüz içinde önemli bir iç pazar oluşacaktır." dedi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) olağan genel kurulunda konuşan UTAYSİB Başkanı Sünneli, Türk otomotiv sanayinin öncelikle çözüm bekleyen sorunları, iç talebin yıllarca yüksek vergilerle baskı altında tutulması ve yerli üreticilerin ekonomik ölçekte üretim adetlerine ulaşmalarının engellenmiş olması olarak sıraladı.

Küresel krizin en büyük etkisinin otomotiv sektöründe yaşandığını kaydeden Ferit Sünneli, Türk otomotiv sanayinin öncelikle çözüm bekleyen sorunları arasında, iç talebin yıllarca yüksek vergilerle baskı altında tutulması ve yerli üreticilerin ekonomik ölçekte üretim adetlerine ulaşmalarının engellenmiş olmasının bulunduğunu ifade etti. UTAYSİB Başkanı, "Gümrük Birliği mevzuatına ters düşmeden oluşturulacak tarife dışı engellerin eşlik ettiği, yeni bir vergi politikası izleyerek hem bitmiş araç ithalatını azaltmalı, hem de iç piyasa canlandırılmalıdır. İç pazarı canlandırmak ve çevreyi kirleten araçların yerine yeni araç alımını teşvik etmek amacıyla, yaşlı ve eski model araçların hurdaya çıkarılmasının teşvik edilmesi şart." diye konuştu.

Sünneli, Türk otomotiv endüstrisinin geldiği noktayla ilgili bilgi de verdi: Otomotiv ihracatı 2008 yılında, 2007 yılına göre yüzde 16 oranında artış gösterdi ve 24 milyar 730 milyon 601 bin dolara ulaştı. İhracatta yaşanan bu artışta, ana sanayinde başlayan ve halen devam eden projeler etkili oldu. Türkiye'nin 2008'deki, 127 milyar 498 milyon 828 bin dolarlık ihracatında otomotivin payı yüzde 19 oldu. Otomotiv ve yan sanayide, 2008 yılı toplam ihracatında en yüksek payı, 2007 yılına göre yüzde 10 oranında artış ve 16 milyar 867 milyon 233 bin dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri aldı. AB, sektörün en büyük pazarı konumunda. Ülke bazında ise ihracatta ilk sırada 3 milyar 353 milyon 612 bin dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 8 artışla Almanya geliyor. İkinci sırada 3 milyar 50 milyon 369 bin dolar ve önceki yıla göre yüzde 13 artışla Fransa, üçüncü sırada ise 2 milyar 638 milyon 847 bin dolar ve yüzde 2 azalışla İtalya yer alıyor.

Ferit Sünneli, üretimi yükselterek ihracatın artırılması ve rekabetçi bir yapıya kavuşmak için enerji ve hammadde maliyetlerinin indirilmesi gerektiğini dile getirdi. Sektörün araştırma geliştirme ve sınıf atlama yapabilmesi için Ar-Ge desteklerinin artırılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Sünneli, bürokratik engeller ortadan kaldırılması, yeni yatırım ve teşvik taslağı sektörü harekete geçirecek, yabancı sermayeyi ülkeye çekecek şekilde düzenlenmesi gibi tedbirelerin alınması gerektiğini kaydetti.

Ajanslar