Otomotivde 50 bin istihdam müjdesi

Otomotivde 50 bin istihdam müjdesi

Kısa vadede 100 bin, uzun vadede 500 bin yeni istihdam yaratma olanağına sahip otomotiv sanayinde, yakın gelecekte 50 bin beyaz yakalıya ihtiyaç duyulacağı açıklandı.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, kısa vadede 100 bin, uzun vadede 500 bin yeni istihdam yaratma olanağına sahip otomotiv sanayinde, yakın gelecekte 50 bin beyaz yakalıya ihtiyaç duyulacağını bildirdi.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, yaptığı açıklamada, otomotiv sanayinin 2007 yılını 1,1 milyon araç üretip, 19,5 milyar dolar ihracat ile geçmiş yıllarda olduğu gibi lider sektör olarak sonlandırdığını anımsattı.

Otomotiv yan sanayinin ise toplamda 13 milyar dolar iş hacmi, 6,3 milyar dolar doğrudan ihracat gerçekleştirdiğini belirten Burhanoğlu, şunları söyledi:

''Türk Otomotiv Sanayi ürettiğinin yüzde 70'ini Batı Avrupa ülkelerine ihraç etmektedir. 2007 yılında 1,2 milyar dolar yeni yatırım yapılmış ve bir yıl önceye oranla yüzde 8'lik bir üretim artışı sağlanmıştır. İki seçimin olması nedeniyle iç pazar satışlarında yüzde 5'lik bir daralma oldu, ancak ihracattaki artış ile üretim artmaya devam etti. İç pazarda 2006 yılında 670 bin araç satılmıştı, 2007 yılında ancak 640 bin adede ulaşıldı. Bu rakamın yüzde 55'ini ithal araçlar oluşturdu.''

-9 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANLANIYOR-

Burhanoğlu, otomotiv sanayinde hızlı bir gelişme yaşayan Türkiye'nin 2013 yılına kadar yılda 2 milyon araç üretip, 40 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ilk 10 ülke arasına girmeyi hedeflediğini belirtti.

Burhanoğlu, şunları söyledi:

''Faaliyette olan firmalarımızın yanı sıra katma değeri yüksek yeni projeleri ve yeni yatırımları ülkemize getirmek kaçınılmazdır. Sanayimizin gelişim sürekliliğini sağlayabilmesi için pazarın büyüme ölçüsünün minimum yüzde 12 seviyesinde devam etmesi gerekmektedir.

Planlanan yatırımlar kapasite artışı için 3,5 milyar dolar, teknoloji yenileme için 2 milyar dolar, yeni model yatırımları için 3,5 milyar dolar olmak üzere toplam 9 milyar dolardır. Bu kapasite 40 milyar dolar ihracat hacmi ve toplam 500 bin nitelikli kişi için iş imkanı demektir.

Kısa vadedeki diğer hedeflerimiz ise dünya araç üretiminde 10'uncu, AB'de 3'üncü olmak ve Ar-Ge konusunda AB'de ilk 5 ülke arasında yer almaktır.''

-8,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT TAHMİNİ-

Burhanoğlu, otomotiv sanayinin üretim süreci, kalitesi ve rekabetçiliği açısından ihracatçı sektör haline gelmesi ve önümüzdeki 5 yıl içinde üretim kapasitesini iki katına çıkaracak yatırım kararlarının alınması, Türkiye'nin Avrupa, yakın Doğu ve küresel pazar için üretim merkezi olma konumunu güçlendireceğini savundu.

Bu yıl üretimde yüzde 25'lik bir artış beklendiğini, toplam ihracat hacminin 26 milyar doları aşacağının, yan sanayinin ise 8,5 milyar dolar doğrudan ihracat gerçekleştireceğinin tahmin edildiğini ifade eden Burhanoğlu, mayıs sonu itibariyle beş aylık otomotiv ürünü taşıt araçları ile aksam ve parçaların toplam ihracatının yüzde 46 artış ile 10 milyar 962 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, otomobil ihracatının ise ilk beş ayda yüzde 36 artış gösterdiğini kaydetti.

-''SANAYİMİZDE ELEMAN EKSİKLİĞİ YAŞANMAKTA''-

Otomotiv sanayinin, yan sanayisi ile birlikte yaklaşık 250 bin kişilik istihdam yarattığını, TAYSAD'ın üyesi bulunan 252 firmanın toplam çalışan sayısının 73 bin kişi olduğunu, kendi tedarikçileri ile yaklaşık 120 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Burhanoğlu, şöyle devam etti:

''2013 yılına kadar hedeflenen 2 milyon araç üretimini dikkate alarak, tüm otomotiv sanayimiz orta vadede 100 bin, uzun vadede 500 bin yeni istihdam yaratma olanağına sahiptir. Sanayimizde eleman eksikliği yaşanmakta, beyaz yakalı çalışan bulmakta zorlanmaktayız. Yakın gelecekte sadece 50 bin beyaz yakalıya ihtiyaç duyulacak. Bu nedenle biz 2008 yılı sonuna kadar meslek okulu mezunu 500 genci sanayiye kazandırmayı planlıyoruz. İstihdam ancak reel sektörün gelişmesi ve yatırımlarını sürdürmesi ile mümkün olabilecektir.''

-ARA ELEMAN SORUNUNA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI-

TAYSAD'ın sanayideki ara eleman sıkıntısına kısa ve orta vadede çözüm getirme için İŞ-KUR ile proje başlattığını dile getiren Burhanoğlu, şunları kaydetti:

''Pilot olarak sanayimizin yoğun olduğu Gebze bölgesinde İŞ-KUR ile başlattığımız ortak proje sayesinde özellikle meslek liseleri ve dengi okullardan mezun olmuş, ancak işsiz olan gençlerimizi teorik ve pratik eğitim olmak üzere hazırlanacak kurslarla iş garantisi vererek sanayimize kazandıracağız.

Üniversitede okuyan gençlere otomotiv sanayini anlatmak ve ihtiyacımız olan alanlarda onları da bünyemize kazandırmak, üniversite sanayi işbirliklerini arttırmak amacıyla Dokuz Eylül, Sabancı ve Karadeniz Teknik Üniversitesinde çalışmalar gerçekleştirdik. Bu etkinliklerde öğrencilere her yönüyle hem otomotiv sektörünü, hem de bu alanda iş sahibi olabilmeleri için neler yapmaları gerektiğini anlattık.''

Burhanoğlu, 2008-2009 yılı TAYSAD İnsan Kaynakları Çalışmaları kapsamında ayrıca, ara eleman sorununa çözüm için AB fonlarına başvurduklarını, çeşitli meslek liseleri ve üniversitelerle işbirliği yaptıklarını, çeşitli düzeylerde eğitim seminerleri düzenlediklerini, eğitimlerden TAYSAD üyesi 500 kişinin yararlandığını, yıl sonuna kadar sayıyı bin kişiye çıkarmayı hedeflediklerini, çalışmalarının devam edeceğini kaydetti.

ajanslar