Petrol Fiyatları Neden Artıyor?

Petrol Fiyatları Neden Artıyor?

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı bugün, tüm zamanların rekorunu kırdı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde şu etkenler rol oynuyor:

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı bugün 120,93 dolara çıkarak, tüm zamanların rekorunu kırdı.

Petrole olan güçlü talep ve ABD Doları'nın değerinin hızla düşmesi geçen yılın başında 50 doların altında bulunan ham petrol fiyatlarının yükselmesinde önemli rol oynadı.

Petrol fiyatlarının yükselmesinde şu etkenler rol oynuyor:

DOLARIN DEĞERİNİN HIZLA DÜŞMESİ

ABD Doları'nın diğer önemli para birimleri karşısında değerinin düşmesi, dolar varlıklarını nispeten ucuz olarak gören yatırımcıları petrol gibi diğer emtia alımlarına yönlendiriyor.

Doların değerinin hızla düşmesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gelirlerinin satın alma gücünü düşürüyor ve dolar kullanmayan bazı tüketicilerin satın alma gücünü artırıyor.

OPEC petrol bakanları her ne kadar petrol fiyatları rekor seviyelerde yükselse bile, enflasyon ve doların bunun etkisini yumuşattığını söylüyorlar.

Bazı uzmanlar yatırımcıların petrolü zayıf dolara karşı korunma amaçlı olarak kullandığını belirtiyorlar.

FONLAR

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen yıl Ağustos ayının ortasından itibaren faiz oranlarını düşürmesi ve kredi krizinin etkilerini hafifletmek için merkez bankalarının mali piyasalara milyarlarca dolar pompalaması, petrol ve altın fiyatlarını artırdı.

Emeklilik ve hedge fonlardaki yatırımların petrol dahil diğer emtiaya yönelmesi petrol fiyatlarını yükseltti.

TALEP 

Fiyatların yükselmesinde dünyanın en fazla petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin'in petrole olan talebinin büyük etkisi bulunuyor.

Küresel petrol talebi artış eğilimini sürdürürken, yüksek fiyatların şimdiye kadar ekonomik büyüme üzerinde sınırlı etkisi oldu.

OPEC'İN ARZI SINIRLAMASI

Dünya petrolünün üçte birinden fazlasını üreten OPEC'in, alım günü ayarlayabilmek için 2006 yılının sonunda petrol üretimini azaltmaya başlaması da fiyatların yüksek seyretmesinde rol oynadı.

Geçen yıl Aralık ayındaki toplantıda günlük üretim kapasitesini değiştirmeme kararı alan OPEC, tüketici ülkelerin daha fazla petrol üretmesi çağrılarına rağmen, piyasadaki petrol arzının yeterli olduğundan emin olarak hareket ediyor.

OPEC'in 9 Eylül'de toplanması bekleniyor. 

ÇATIŞMA-AMBARGO-İŞGAL

Dünyanın sekizinci büyük petrol üreticisi Nijerya'dan petrol arzı, petrol endüstrisine yönelik çatışmalar nedeniyle Şubat 2006'dan bu yana kesintiye uğruyor. Petrol şirketlerine göre, çatışmalar ve sabotaj nedeniyle Nijerya'nın günlük 564 bin varil petrol üretimi durdu.

Dünyanın dördüncü büyük ihracatçısı İran'ın, nükleer programı nedeniyle Batılı ülkelerin çıkardığı gerginlik, petrol tüketicilerine yapılan İsrail ve Amerikan baskısının kaygıları artırması.

Irak'ın yıllardır ambargo ve işgalin ardından bitmek bilmeyen Amerikan zulmü ve işgalcilerin yatırımlara izin vermemesi nedeniyle petrol endüstrisinden tam verim alamaması da fiyatların artmasında etkili oluyor.

''PETROL FİYATLARI 200 DOLARI GÖREBİLİR''

Bu arada yatırım bankası Goldman Sachs'a göre, ''petrol fiyatları gelecek iki yılda 200 doları görebilir.''

İki yıl önce petrol fiyatlarında üç haneli rakamları ilk kez telaffuz eden kuruluşlardan olan Goldman Sachs, piyasanın, fiyatlarda ''süper artış'' dönüm noktasına yaklaştığına inandığını açıkladı.

Banka, gelecek 6 ila 24 ayda petrolün varil fiyatının 150-200 dolara çıkması olasılığının arttığını bildirdi. 

PETROL 120 DOLARIN ALTINDA

Öte yandan 120,93 dolara çıkarak rekor kıran ABD ham petrolünün varil fiyatı Haziran teslimi daha sonra 119,63 dolardan işlem görmeye başladı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 118,29 dolar oldu.

ajanslar