Rüzgar enerjisine 450 milyon euro yatırım
Polat Enerji ile Demirer Enerji ortaklığı, ikinci rüzgar enerjisi santralini Manisa'da devreye alırken, grubun 2010 yılına kadar bu alanda 450 milyon euro tutarında yatırım yapacağı açıklandı.
Manisa Sayalar Rüzgar Enerjisi Santrali, Enerji Bakanı Hilmi Güler'in de katılımı ile açıldı. Törende konuşan Enerji Bakanı Güler, "Enerjide bir kurtuluş savaşı, bağımsızlık savaşı veriyoruz. Bağımsızlık savaşı, yerli kaynaklarımıza ağırlık vererek, enerji verimliliğine ağırlık vererek, dışa bağımlılığı azaltarak hatta ortadan kaldırarak gerçekleşecek" dedi. Bütün Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası'nı hazırladıklarını anımsatan Güler, böylece ülkenin her ilinde rüzgar enerjisi üretim potansiyelinin belirlendiğini ifade etti. Göreve geldiklerinde 17 MW olan rüzgar kurulu gücünün 478'e çıktığını belirten Güler, "Türkiye'nin rüzgar potansiyeli 48 bin MW. Tabii bunun hepsinin kurulması mümkün olmayabilir ama en azından 15 bin MW kurulabilir. Bu da 15-20 milyar dolarlık yatırım demek" dedi. Rüzgardan sonraki hedeflerinin jeotermal ve güneş olduğunu ifade eden Güler, "Biz güneşin de haritasını, atlasını çıkarttık. Biz bilimsel çalışıyoruz, öyle lafla değil, bilimsel biçimde. Türkiye'nin 380 milyar kWh potansiyeli var. Türkiye'nin geçen yıl ürettiği elektrik miktarı 190 milyar kWh. Düşünün güneş potansiyeli bunun iki katı. Tabii maliyet sorunu var. Ama güneşte fiyat aşağı iniyor, petrol çıkıyor, bir yerde buluşacaklar. Onda birini yapsak... Bundan sonraki hedef güneştir. Onun için, güneşin zaptı yakın, diyoruz" diye konuştu. Rüzgar santrallerinin yeşil alan görevi gördüğünü ifade eden Güler, Polat'a seslenerek, "Bu santralle birlikte buraya 2 milyon ağaç dikmiş oluyorsunuz. Santral, karbondioksit yutak etkisi yapmış oluyor" dedi.
-MGK'DAN NÜKLEER DESTEĞI-
Dünkü Milli Güvenlik Kurulu'nda enerji konusunda brifing verdiğini de kaydeden Güler, "Gerek nükleer gerek yenilenebilir enerji destek noktasında görüşmelerimiz oldu" dedi. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Sayalar Rüzgar Enerjisi Santralının yılda 153 bin kişinin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacağını vurguladı. Bundan 5 yıl öncesinde Türkiye'nin işletmede olan dört adet rüzgar santralının toplam kurulu gücünün 20 MW olduğunu anımsatan Köktaş, son iki yılda devreye giren 11 rüzgar santrali ile birlikte kurulu gücün yaklaşık 17 kat artarak 333 MW'a çıktığını kaydetti. Köktaş, şu bilgileri verdi: "Toplam 142 MW kurulu gücündeki iki adet tesisin birkaç ay içerisinde tamamlanması ile önümüzdeki aylarda ülkemizin toplam rüzgar kurulu gücü 475 MW'a ulaşacaktır. Sadece bu santrallerin kurulması ile yapılan yatırımların ekonomik büyüklüğü 500 milyon YTL'dir. Kurumumuz tarafından bugüne kadar 3 bin 60 MW'lık 97 rüzgar projesine lisans verilmiş olup ilaveten 1022 MW'lık 19 proje için uygun bulma kararı alınmıştır. 2 bin 480 MW kurulu gücünde 44 proje için ise değerlendirme sürmektedir. Kurumumuza 1 Kasım 2007 tarihinde bir günde başvurusu yapılan 70 bin MW'lik toplam gücü kapsayan 722 proje içerisinde eleme yapılmaya yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.".
-POLAT: AVRUPA'NIN EN BÜYÜK SANTRALINI KURUYORUZ-
Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 10 yıl önce yasa bile olmadan rüzgar işine girdiklerini anımsatarak, "Bu yasayı çıkarana kadar dört-beş tane hükümet dönemi yaşadık.9-10 sene evvel bize herkes gülerek bakıyordu. Böyle bir şeyin olmasının mümkün olmadığını düşünüyorlardı Türkiye'de. Bugün arka arkaya santraller açılıyor, gerisi de gelecek" dedi. Sayalar'ın Polat-Demirer ortaklığının ikinci santralı olduğunu ifade eden Polat, 2010 yılına kadar beş tane daha santralı devreye alacaklarını, bu çerçevede toplam 450 milyon euro yatırım yapacaklarını bildirdi. Rüzgar santralı kurarken en çok bürokraside zorlandıklarını belirten Polat, "Dağlara çıkıp montaj yapmaktan daha çok maalesef bizi bu işin bürokrasisi yoruyor. Bürokrasi konusunda lütfen bizim önümüzü açın, enerjimizi daha verimli santraller yapmak için harcamamıza yardımcı olmanızı sizden rica ediyoruz. Yerel kaynaklara dönmek ülkemizi dışa bağımlılık konusunda da yavaşlatacaktır. Hızımızın artması lazım. Onun için de bürokrasiyi en alt düzeye indirmemiz lazım. Bu santralleri sadece elektrik üretim birimi olarak görmemiz lazım. Bu santrellari imal ederken dünya kadar işyerinin, binlerce insanın istihdamını düşünmemiz lazım, Türkiye'nin ihtiyacı olan katma değerin de yaratıldığını hatırlamamız lazım" diye konuştu. Polat, bir yıl sonra Soma'da 141 MW'lık, Avrupa'da tek noktada en büyük olacak rüzgar santralını devreye alacaklarını da söyledi.
-YILDA 66 BIN TON KARBONDIOKSIT SALINIMINI ENGELLEYECEK-
Demirer Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Demirer, bölgede rüzgar ölçümlerine 1996 yılında başladıklarını, aradan 12 yıl geçtiğini kaydederek, "Bizi en çok yoran havai hattı. 30 kilometrelik yüksek enerji hattı kurmak gerekti. İzinleri almak çok vakit harcadı. Bu santralın salınımını engellediği karbondioksit miktarı senede 66 bin ton. Böyle santralların dünyanın temiz tutulmasında büyük katkısı olacak" diye konuştu. 34.2 MW kurulu gücündeki Manisa Sayalar Rüzgar Enerjisi Santrali, 40 milyon euro'ya mal oldu. Santrall yılda 116 milyon kWh elektrik üretecek. Burgaz ve Sayalar'ı devreye alan Polat-Demirer ortaklığı, 2010 yılına kadar Soma, Kozbeyli, Samurlu, Seyitali, Poyraz rüzgar santrallerini de devreye alarak toplam 450 milyon euro yatırım yapmış olacak. Öte yandan, sera gazı emisyonu azaltımına katkı sağlama çerçevesinde Manisa Sayalar Santrali Türkiye'de "VER Gold Standart" sertifikasını alan ilk üç rüzgar santralinden biri oldu.
ajanslar