Sanık Ayağa Kalk!
Seçimle işbaşına gelen Refah-Yol hükümetini zorbalıkla deviren ve milyonlarca dindarı hedef alan 28 Şubatçılar, 16 yıl sonra bugün hâkim karşısına çıkıyor...
28 Şubat 1997'de, MGK'nın irtica ile mücadeleye yönelik kararlarını imzalamakta direnen Refahyol hükümetini; yargı, medya ve iş dünyasının desteği ile istifaya zorlayan cuntacılar nihayet hesap veriyor...
Hükümeti devirmeye teşebbüsten 38'si tutuklu 103 sanık, bugün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada hâkim karşısına çıkacak.
Dava, 6 Eylül'e kadar kesintisiz sürecek. Davanın sanıkları arasında; E. Org. Yalçın Ataman, E. Org. Çevik Bir, Balyoz'dan da mahkum olan E. Org. Çetin Doğan, E. Tümg. Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz gibi isimler yer alıyor.
Tarihi davayla ilgili Akit'e konuşan dönemin tanıkları ve mağdurları, davanın Türkiye için öneminin çok büyük olduğunu söylediler. 28 Şubat davasının sivil ayağının da hâkim karşısına çıkması gerektiğini belirtilerek, "Bir daha bu tür darbelerin olmaması için de büyük teminattır" görüşünde birleştiler.
"28 ŞUBAT MEDYASI GEZİ'DE TEKRAR ORTAYA ÇIKTI"
Emniyet İstihbarat eski Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, darbenin arkasında İsrail ve ABD'nin olduğunun belge ve delilleriyle sabit olduğunu söyledi. 28 Şubat darbesinin sivil ayağının da yargı önüne çıkması gerektiğini belirten Orakoğlu, "Ben önümüzdeki günlerde bu davanın sivil ayağının da başlayacağına inanıyorum. Yakın bir zamanda operasyonlar başlar. 28 Şubat'ın yargılanması bir daha darbe olmaması adına teminat olacaktır" dedi. 28 Şubat ile birlikte Türkiye'de darbelerin şeklinin değiştiğini vurgulayan Orakoğlu, o dönemde darbeciler safında rol alan medyanın Gezi Parkı olaylarında da ortaya yeniden çıktığını söyledi.
"ZULME VERİLMİŞ EN GÜZEL CEVAP OLACAK"
28 Şubat iddianamesinde adı geçen ve dönemin hem tanığı hem de mağduru olan eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, "28 Şubat darbesi kalleş bir darbedir, darbe yaptığını söylememiştir. Post modern filan değil, milletin seçmiş olduğu bir hükümeti devirmiş bir darbedir. Halkın inançlarına saldırmış, Müslümanları hedef almış bir darbedir" dedi. Güzel, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de ifadesinin alınması gerektiğini söyledi ve ekledi: "Darbenin sivil ayağını ortaya çıkarmak daha zor. Kimlerin darbecilerle iş tuttuğu bellidir. Ama zor da olsa darbenin sivil ayağı da hâkim önüne çıkacaktır. Bu dava da Demirel'in de ifadesi alınmalı. Bence darbenin en büyük aktörlerinden birisi de o."
"28 ŞUBAT YENİ BİR ÇIĞIR"
Refah Partisi eski Milletvekili Şeref Malkoç ise, 28 Şubat davasının Türkiye'de siyaset açısından, hukuk açısından yeni bir çığır açacağını söyledi. "Darbeler içerisinde ciddi manada yargılanan ilk darbe 28 Şubat darbesidir" diyen Malkoç şöyle konuştu: "Ergenekon ve Balyoz darbe teşebbüsü idi. Bu gerçekleşmiş bir darbenin yargılanması. Darbenin başlaması Türkiye tarihi için önemli bir olaydır. Bir daha bu tür darbelerin olmaması için de teminattır."
KARADAYI GEL(E)MİYOR
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan bin 309 sayfalık iddianamede sanıklar hakkında, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye ve düşürmeye iştirak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 28 Şubat soruşturması kapsamında 14 ayrı operasyon yapıldı. İddianamede, bir numaralı sanık olarak dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı gösteriliyor. İkinci sırada Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Orgeneral Erol Özkasnak yer alıyor. İsmail Hakkı Karadayı'nın sağlık sebeplerini gerekçe göstererek duruşmaya katılmayacağı öğrenildi. 199'u asker toplam 438 sivil mağdurun bulunduğu davada, dönemin Başbakanı Tansu Çiller mağdurların başında geliyor.
Duruşma kesintisiz 5 gün sürecek
Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye teşebbüsle suçlanan 38'si tutuklu 103 sanık, bugün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada hâkim karşısına çıkacak. Dava 6 Eylül'e kadar kesintisiz sürecek. Toplam 103 sanığı bulunan davanın 75 tutuklu sanığından 37'si hakkında daha önce tahliye kararı verildi. Dava kapsamında halen 38 sanık tutuklu bulunuyor. Davanın sanıkları arasında ise Birinci Ordu Komutanlığı görevini yapan Orgeneral Yalçın Ataman, Batı Çalışma Grubu'nu kurduğu iddia edilen Çevik Bir, Balyoz davasında ağırlaştırılmış mahkumiyet alan Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz gibi isimler yer alıyor.
DÂVÂ İÇİN ÖZEL SALON
Dava, mahkemeye kurulan görüntü ve ses sistemiyle kayda alınacak. Tarihi duruşmalar, Ankara Adliyesi'nde yan yana bulunan 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri'nin arasındaki duvar yıkılarak oluşturulan geniş salonda yapılacak. Duruşma salonuna öncelikle mağdurlar, sanık yakınları ve basın mensupları alınacak. Salonda, milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri için de yer ayrıldı. İzleyiciler ise, salonun durumuna göre kabul edilecek.