Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Seçim tahmini

AK Parti %52, CHP %23, MHP , BDP , diğer ve bağımsızlar %5. Siz ve altına +-%1, yukarısına +- %2 ekleyin/çıkarın, sonuç bu. Tabii seçimlere kadar radikal bir gelişme olmazsa..

Eğer %5’in üzerinden oy alan bir parti barajı aşması beklenirken, barajı aşamazsa, o zaman AK Parti parlamentoda anayasal çoğunluğa ulaşabilir.

Bir diğer konu da, partilerin oylarının dağılımı.. Teorik olarak oy alıp, hiç milletvekili çıkarmamak da mümkün. Yani barajı aşmak, milletvekili çıkarmak için yeterli değil.. ya da %20 oy alıp, parlamentoda sandalyelerin ’unu bile alamamak mümkün. AK Parti’nin kaç milletvekili çıkaracağı, sadece partilerin alacakları oy’la ilgili değil.. Barajı aşan partiler ve partilerin oy dağılımı kadar, partilerin ülke genelindeki oy dağılımı da son derece önemli.

YSK’nın Resmi Gazete’de yer alan kararına göre, 31 parti seçimlere katılma hakkına sahip. Tabii bunların kaçının seçime katılacağını bilmiyoruz.. 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partiler şöyle: 1-Adalet ve Kalkınma Partisi, 2-Alternatif Parti, 3-Anadolu Partisi, 4-Bağımsız Türkiye Partisi, 5-Büyük Birlik Partisi, 6-Cumhuriyet Halk Partisi, 7-Demokrat Parti, 8-Demokratik Gelişim Partisi, 9-Demokratik Sol Parti, 10-Doğru Yol Partisi, 11- Emek Partisi, 12- Genç Parti, 13- Hak ve Adalet Partisi, 14- Hak ve Eşitlik Partisi, 15-Hak ve Özgürlükler Partisi, 16- Halkın Kurtuluş Partisi, 17- Halkın Yükselişi Partisi, 18- Halkların Demokratik Partisi, 19- Hür Dava Partisi, 20-İşçi Partisi, 21-Liberal Demokrat Parti, 22-Merkez Parti, 23-Millet Partisi, 24-Millet ve Adalet Partisi, 25-Milliyetçi Hareket Partisi, 26-Muhafazakar Yükseliş Partisi, 27-Özgürlük ve Dayanışma Partisi, 28-Saadet Partisi, 29-Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, 30-Türkiye Komünist Partisi, 31-Yurt Partisi.

Bunların bir kısmı seçime katılmayacak. Bir kısmı seçim ittifakına gidecek. Bir kısmı bağımsız aday gösterecek.. Burada belirsizliğini koruyan bir nokta da paralel yapının bu seçimlerde ne yapacağı, kime destek vereceği. Paralel yapı’nın büyük ölçüde fire verdiği ve seçmenlerinin sandığa gitmeyeceği ya da AK Parti dışındaki bölgedeki en güçlü partiye oy verecekleri tahmin ediliyor.

Yine merak edilen bir başka konu da, daha önce Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi, bir çatı hareketi olup olmayacağı. Seçim ittifakı olacak mı?

Bugünden seçim sonuçları ile ilgili elbette kesin bir şey söylemek mümkün değil.. Gelecek günlerin ne getireceğini bilmiyoruz. Ama görünen o ki, Paralel yapı için bu seçimler tam bir felaket olacak.

Bugün mecliste grubu olan 4 parti var. Bana kalırsa mecliste grub sayısı değişmeyecek. Seçime katılması beklenen 31 partinin 4’ü dışındakilerinin, yani hepsi seçime katılacak olursa 27 partinin oy toplamı %5 bile etmeyecek.. Oysa her parti % 0.5 oy alsa etmesi gerekirdi.. 

Bu seçimde merak edilen bir diğer konu da CHP’den ayrılanların kurdukları ya da destekleyecekleri partilerin ne kadar oy alacakları ile ilgili..

Bu seçimde BDP parti olarak katılırsa, değişik çevrelerden bağımsız adaylar önemli kazanımlar elde edebilirler.

Tabii, BDP’nin ne yapacağı, yanında HAK Par ve HÜDA Par’ın alacağı oylar da önemli. Bu iki parti Kürt bölgelerinde bağımsız aday gösterebilir. Onların ne kadar oy alacaklarını görmek gerek.

BDP’nin daha önce aldığı %7’ye yakın bağımsız oy var.. Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı performansı bu oranı %8’e taşıdı. Eğer çok iyi bir liste ile, özellikle CHP tabanından, liberal, demokrat sol kesimden oy alacak, ülke genelinde sempati uyandıran isimlerle sandığa gidecek olurlarsa barajı aşabilirler. Tabii o zaman, BDP Kürt Partisi değil, Türkiye Partisi olmuş olacak.. Daha ılımlı bir BDP demektir bu.. Ve tabii bunun tabii sonucu olarak CHP ciddi anlamda, hatta BDP’ye kaptırdıklarından öte koltuk kaybedebilir.. Böyle bir sonuç, AK Parti’nin koltuk sayısını daha da artıracaktır. Bu da Anayasa değişikliği için, başkanlık sistemi için AK Parti açısından bir fırsata dönüşebilir.

Eğer BDP az bir oy farkı ile barajın altında kalacak olursa, bu durumda AK Parti özellikle Güneydoğu’daki bütün sandalyeleri alabilir ki, bu AK Parti’nin anayasal çoğunluğa ulaşması anlamına gelir ve yine Kürt bölgesinden AK Parti listesinden büyük bir Kürt milletvekili grubunun meclise girmesi anlamına gelir. Yani BDP meclise girmese bile, meclise girecek Kürtlerin sayısında azalma olmaz. Aksine artma olur..

CHP BDP karşısında oy ve sandalye kaybetmemek için daha ciddi bir aday profili çıkartabilir. Ya da oyunu BDP’ye kaptırmamak için aday listesinde daha fazla Kürt kökenli isme yer verebilir.. Yani bu seçimde BDP kazansa da, kaybetse de genel anlamda Kürtler kazançlı çıkabilir..

Seçimlere 4 ay kala, bugünden tahminim böyle..

Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1023 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar