Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Selamworld, Yandex derken...

Geçen gün, istihbarat, Yandex'e uyarıda bulunmuş, İstanbul sokak görüntüleri ile ilgili olarak.. Bu görüntülerin çekiminin izne bağlanması talep ediliyor. Gerekçe şu: istihbarat binalarının görüntülenmesi..
 Hani Türkiye'nin görüntülerini sahiplenmek ayrı bir konu da, bu işi güvenlikle ilişkilendirmek doğru değil..
 Artık 40 Megapixel görüntü çeken cep telefonları var. 100 km hızla giderken de çekilebilir bu görüntüler, geocode de edilebilir, eğer birinin başka bir hesabı varsa.
 Ya da uydu görüntülerini de yasaklayacaksınız.. Bir uçak, helikopter kiralar yine çekersiniz, çekecek olduktan sonra. Bu işler, "dostlar alışverişte görsün" kabilinden işlerdir ve güvenlik gerekçesi ile, kaş yapayım derken göz çıkarma operasyonları gibidir..
 Bu iş, askeri binaların etrafındaki "fotoğraf çekmek yasak" uyarısı kadar komik.. Eğer ülke imajının yabancılar tarafından profesyonel amaçla kullanımını şarta bağlamak istiyorsanız, onun yolu da bu değil ve bu işi yaparken yarın sizin de aynı muameleye maruz kalabileceğinizi unutmamanız gerek.. Öte yandan bu konuda bizi model alan ülkelere de kötü bir örnek oluşturmamamız lazım. Umarım Başbakan ve Ulaştırma Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı, Şehircilik Bakanı bu konuya bir el atarlar..
 Bu işi izne bağlayarak ancak bürokrasiye boğarsınız.. Kendi vatandaşınıza eziyet edersiniz. O işi yapmak isteyen devletse zaten onun 40 tane yolu var. Örgütse, onun için de sorun yok. Bu tedbirleri onları engellemez.. Engelleyemez..
 Yandex Türkiye'de ofis açtı, ama Selamworld'un genel merkezi İstanbul'da..
 İslam ülkeleri arasında bir network oluşturmak istiyorlar.. Başka ülkeye de gidebilirlerdi. Burayı seçmelerinin sebebi, proje editörlerinin deyimi ile, Türkiye'nin vizyonunda, üstlendiği yeni misyonundan etkilenerek bu yapıya destek vermek ve istifade etmek..
 Böylesine büyük uluslararası bir projenin Türkiye tercihinin bir diğer sebebi ise özgürlük ve hukuk devleti olma yolunda örnek oluşturan ve insanları heyecanlandıran, umud vaad eden yapısı ve gelişmeler..
 Özgürlükleri engelleyici bir yaklaşım, "Yeniden Büyük Türkiye" hayallerini yıkar. Türkiye'nin geleceği dar kafalı, geleceği okuyamayan bürokratlarının koruma refleklerine kurban edilemez.. Korku ile, savunma refleksi ile büyüme olmaz. Umudla büyürüz..
 Geçen gün altın işi yapan bir işadamı ile konuşuyoruz, maliyenin külçe altın tanımının nasıl ayaklarında bir prangaya dönüştüğünü anlatıyor..
 Kilitli çenelerle özgürlük şarkısı söylenemeyeceği gibi, prangalı ayaklarla maratona çıkılmaz..
 Önümüzdeki aylarda İstanbul'da Global Political Forum var, ardından Türkiye'de ilk kez bir futurist kongre yapılacak.. Türk bürokrasisi, bu temel perpektiz ve taahhütlere uygun davranmak zorunda..
 Başbakanın şikayet ettiği "Bürokratik oligarşi" ayrı bir derin yapı oluşturuyor.. Bu alanda bir zihniyet değişikliği olmadan bu konuda mesafe kaydetmek kolay olmayacak.
 Herhalde Google gibi ya da archive.org gibi bir yapı bu kafa ile Türkiye'de hiçbir zaman olmayacak.. Bu tür yaklaşımlar yatırımcıları ürkütür. İnsanlar bırakın yatırım yapmayı, böyle bir şeyi düşünemezler bile..
 Sırf bu korku yüzünden on binlerce internet sitesi sayfalarını yurtdışında host ediyor. Bu alanda yatırım yapanlar Türkiye'yi yeterince özgür bir ülke olarak görmüyorlar. Bunun faturası da Türkiye'ye ağır oluyor..
 Sonuçta bu işin Türkiye'ye hiçbir faydası olmadığı gibi, kendini baskı altında hissedenler de işi inada bindiriyorlar..
 İnternet kozmopolit bir dünya. Steril bir ortam değil internet. Filitreyi makineye değil, kalbimize ve beynimize yerleştirmemiz gerekiyor, kendi irademizle.. Kanundan önce ahlak öncelikli olmalı..
 İçeride özgürlük limitlerini artırırsanız, daha fazla güvenlik sağlamış olursunuz ve daha fazla istihbarat imkanına kavuşursunuz üstelik..
 İnternet dünyasına özgürlük alanını daraltıcı müdahaleler gayedeki hikmeti yok eder.. Geri teper..
 Bu arada piyasanın oluşması, rekabet ortamının yarışa dönüşmesi için Rus sermayesi ile Google'a rakip olarak kurulan Yandex'in Türkiye'ye gelmesini önemsiyorum..
 Selamworld ise, Türkiye'nin İslam dünyası ile arasındaki bilgi otoyolunun inşa etme görevini üstlenmesi heyecan verici bir başlangıç diye düşünüyorum.. Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1429 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar