Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Sigara içenlere!

Hani madem bırakmıyorsunuz, bari Cuma günleri içmeyin.. Hani Cuma"ya geliyorsunuz.. İnanın sigara içmeyen biri için sigara içenin üzerine sinen koku, sarımsak kokusundan daha az değil.. Niye sarımsağı örnek verdiğimi bilen bilir!Bu teklif, sigara içen birinden geliyor.. "Bırakamıyorum" diyor. Utanıyor. "Ama, bari, haftada bir gün bırakalım. Oradan başlayalım" diyor..
Sadece bir gün değil.. Cuma günü sabahtan öbür gün sabaha kadar içmiyorsunuz. Oruç tutun isterseniz. Daha da iyi olur..
Bir de evde, iş yerinde içmeyin. Bazı mekanlarda asla sigara içmeyin. Mesela kesinlikle camiden çıkınca cami avlusunda sigara içmeyin!..
Yapabiliyorsanız, sigarayı yarıya kadar içip atın. 2. yarısında katran daha fazla. Zararı daha çok.
Filtreli ağızlık kullanın mesela. O da katranı biraz olsun süzer..
Kendinizi yakıyorsunuz, bari eşinize dostunuza kötülük etmeyin. Onun için kimseye sigara ikram etmeyin.. İsteseler de vermeyin.. Sigara konusunda cömert değil cimri olun..
Sigara sadece öldürmez, bir de süründürür..
Kendinize yazık etmeyin. Bir "cinayet"e yardım ve yataklık etmeyin..
İntiharın daha ucuz ve acısız yolları da var..
Şarabı haram eden ayette şarap için "zararı faydasından büyük" diyor.. Bu, haram olmasının sebeplerinden biri..
Bakın sigaranın faydası yok, zararı çok!
Üzerinde "sigara öldürür" diye yazıyor..
Sigara bir cinayet aleti gibi..
Bakınız, kitaba verdiğimiz paradan daha çoğunu sigaraya veriyoruz..
Filistin"e gönderdiğiniz paranın 100 katından fazlasını sigaraya veriyoruz.. Yazık değil mi?
Hani bir anda bırakamıyorsanız, hiç olmazsa haftada bir günden başlayarak 2 güne, üç güne çıkartın.
Daha az için.
Başkasından sigara istemeyin. Yani otlakçılık yapmayın..
Evde ve iş yerlerinde sigara paketini ortaya, görünür yere koymayın.. Kalabalık ortamlarda, başkalarının aklına düşürecek şekilde sigara içmeyin.. Kötü, yanlış bir iş yaptığınızı düşünün ve bunu mümkün olduğu kadar gizleyin.. Yanlış bir işin alenileşmesi, toplumsal zihinde meşruiyet kazanmasına sebep olur.. Sigara içerek başkaları ile konuşmayın.. Sigarayı aklınıza getiren işlerden uzak durun. Gerekirse sizde sigara içme ihtiyacı doğuran çay ve kahveden uzak durun.. Kahvehane gibi sigaranın çok içildiği yerlerden uzaklaşın. Tiryaki arkadaşlarınızla daha az görüşün, görüştüğünüzde onları daha az içme konusunda uyarın.. Nargileden de uzak durun..
Sigara içen dostlarınıza sigaranın zararlı bir şey olduğunu, bırakmak gerektiğini söyleyin. Bu konuda birbirinizi yüreklendirin.. Bildiğiniz gerçekleri birbirinize bir daha hatırlatın..
Mesela gerçekten sigarayı bırakmak istiyorsanız, Yeşilay"a üye olun.. Bu konuda çalışın, bakın daha kolay bırakırsınız..
Bu konuda çeşitli yöntemler var. Akapunktur, ilaç, sakız.. Mesela meyan sakızı da sigarayı bırakma konusunda kolay bir çözüm olabilir bazıları için..
Sigara tam bir baş belası. Canınız sıkılınca içersiniz, neşelenince içerseniz, boş kalınca içerseniz.. Kiminin bağımlılığı psikolojiktir. Kimi ileri derecelere varmıştır, bırakınca sorunlar yaşar.. O zaman doktora gitmek, Yeşilay"dan destek istemek en akıllıca iş olur. Belki psikolojik açıdan destek almak gerek.. Ama bana sorarsanız işin başı irade.. Güçlü bir irade ile ve yediğinize, içtiğinize, sağlığınıza dikkat ederek bu badireyi aşabilirsiniz.
Bakın ileri seviyede gelecek nesiller için de genetik risk oluşturan bir durum sözkonusu..
Şu da önemli. Madem sigaraya para buluyorsunuz. Mesela sigaraya verdiğiniz para kadar "Yeşilay"a, İHH"ya, Mazlum-Der"e neyse herhangi bir derneğe bağış yapacağım, yoksullara sadaka vereceğim" diyin, bakın o para gözünüzde büyür..
Günde bir paket sigara, 20 yılda bir apartman dairesi parası yapıyor..
Gelin şu sigara meselesini bir daha düşünün.. Kendinize kötülük etmeyin..
Hani "bırak" deyince birileri madem buna cesaret edemiyor, o zaman üzerimizdeki baskıyı azaltacak ara bir çözüm bulalım.. Mesela sigarayı ortadan bölüp bir sigarayı iki defada tüketelim..
Kim bırakabiliyorsa bıraksın. Ama bırakamayanlar ise azaltsın..
Kuşkusuz sadece sigara değil zararlı olan. Diğer zararlılardan ya da boykot etmemiz gereken sağlıksız ürünlerden ya da helalliğinden şüphe duyduğumuz ya da gelir kaynaklarını insanlık aleyhinde kullanan markalardan uzak duralım..
Sigara boykotu, özellikle sigara içenler açısından bir disipline dönerse, tüketim reflekslerini yönlendirecektir..
Tabii ki bu ara çözümler kalıcı olmamalı.. Her ne kadar bir sigara iki sigaradan daha az tehlikeli ise de sonunda sigara bir tehlikenin habercisi ise, tehlike hâlâ devam ediyor demektir..
Onun için en iyisi bu işi kesip atmak..
Sigara içmeyelim. Sağlıksız ürünleri tüketmeyelim.. Hadi bir de bunu deneyelim..
Herkes dünyayı, memleketi kurtarırken, ben bir def-i mazarattan sözetmek istedim.. Buyurun buradan başlayalım.
Selam ve dua ile..

vakit

Bu yazı toplam 1729 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar