Selâhaddin Çakırgil

Selâhaddin Çakırgil

Siyaset, ‘kelle koparmak’ mânâsında da, yazık ki..

Geçen hafta, bu sütunda ‘siyaset’in, ‘kelle uçurulması’ mânâsına da geldiğine değinilmişti.

***

Yemen’de İran’ın açık desteğiye hareket eden Husî isyancılarla yollarının ayrıldığının açıklanmasından hemen sonra, 4 Aralık günü, Yemen’in 34 yıllık yöneticisi Ali Abdullah Salih’in de korkunç şekilde öldürüldüğü haberi geldi.

Gözlerimin önünde, Libya’nın 42 yıllık lideri Muammer Gaddafî’nin çok alçakça bir şekilde öldürülüşü ve de, Irak’ın 35 yıllık diktatörü Saddam Huseyn’in Amerikalıların istediği şekilde idâm edilişi canlandı. 

***

Ve.. İlk gençlik yıllarımdan itibaren nice siyasî suikastleri hatırladım.

Temmuz- 1958’de Irak’da, krallığın General Abdulkerim Kaasım liderliğindeki kanlı bir darbeyle devrilmesini ve 40 yıl sadrazâmlık yapan (Osmanlı’dan kalma) Nûrî Saîd Paşa’nın çarşafa bürünüp  gizlenirken yakalanıp bir arabanın ardına bağlanması ve canlı canlı sürüklenerek linç edilişini..

1963 Şubatı’nda da, General Abdulkerim Kaasım‘ın bir darbeyle devrilip TV. kameraları önünde kurşuna dizilişini..

Kezâ, 22 Kasım 1963 günü Amerikan Başkanı J. F. Kennedy’nin müthiş bir ‘suikast’te öldürülüşünü..

5 Ekim 1981 günü de, Mısır lideri Enver Sedat’ın bir tören sırasında teğmen Khâlid İslambulî tarafından öldürülüşünü..

Romanya’nın 27 yıllık diktatörü Nikolai Çavuşesko ve eşi Elena’nın, ayaklanan halk adına 3-5 dakikalık bir yargılanışını takiben, 1989 yılının son anlarında hemen oracıkta kurşuna dizilişlerini..

***

Kendi tarihimiz de bu alanda çok zengin bir arşiv sunmaktadır bize..

Saltanatının 4. Yılında 2. Osman (Genç Osman)‘ın 1622’de Yeniçerilerce tahtından indirilip, üryan vaziyette, uyuz bir ata bindirilerek Yedikule Zindanı’na götürülüşü ve Sultan’ın, ‘Yapmayın n’olur.. Dün Padişah idim, bugün üryan kaldım.. Bu dünya size de kalmaz..’ diye yalvarmasına rağmen, en alçakça zulümleriyle boğularak öldürülmesi..

Sonra, Lâle Devri diye anılan zevk’u safâ döneminin sonunda ve de Padişah 3. Ahmed’in validesi Gülnûş Sultan adına Üsküdar’da yaptırdığı Valide-i Cedîd Câmii’nin açılışında Kur’an ve ilahîlerin okunduğu, tekbîr sadâlarının asûmana yükseldiği bir sırada patlak veren 1730- Patrona Halil İsyanı.. Padişah 3. Ahmed, damadı Nevşehirli İbrahîm Paşa’nın kellesini kestirse de, duruma yine hâkim olamaz ve tahtını Şehzâde (I.)Mahmûd’a bırakır.

***

29 Mayıs 1807’de 3. Selim’in Kabakçı Mustafa İsyanı’nda tahttan indirilip yerine Şehzâde (4.) Mustafa’nın tahta geçirilmesi.. Sonra Alemdâr Mustafa Paşa’nın Rusçuk tarafından bir orduyla gelip 3. Selim’i tekrar tahta çıkarmak istemesi üzerine, 4. Mustafa yönetiminin 3. Selim’i öldürmesi ve Alemdâr’ın da 2. Mahmûd’u tahta çıkartması ve sonra.. Yeniçerilerin 1 yıl kadar tahtta kalan 4. Mustafa’yı tekrar tahta çıkarmak istemeleri üzerine, 2. Mahmud’un da eski sultanı 15 Kasım 1808 gecesi öldürtmesi..

Ve  1876’da Sultan Abdulaziz’in tahttan indirilip ‘intihar etti’ görüntüsü verilerek öldürülmesi.. Tahta geçirilen 5. Murad’ın da saltanatının 93. gününde çıldırdığına hükmedilerek indirilip, Şehzâde (2.) Abdulhamîd’in tahta çıkarılması.. Onun da, 33 yıl sonra 31 Mart 1909’da tahttan indirilmesi.. 

Osmanlı Devleti’nin İttihad- Terakkî Cemiyeti elinde çöküşüyle neticelenen son 10 yılı ise, mâlum..

***

I. Dünya Savaşı’ndaki yenilgiyi takiben yurt dışına kaçan İttihadçı’ların en önde gelenlerinin âkıbetleri de bir ayrı facia.. Tal’at Paşa Berlin’de, Cemal Paşa Tiflis’de ermenici teröristlerce ve Enver Paşa da Türkistan’da Bolşeviklere karşı bir savaşta vurularak bu dünyadan çekilirler. Sadrazâm Said Halîm Paşa da Roma’da aynı âkıbete uğrar.

***

1923’den sonra.. Yeni Şef’in, İsmet ve Fevzi Paşa dışındaki bütün silah arkadaşlarını bertaraf etmesi..

 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi sonrasında da, uyduruk bir yargılamayı takiben Başvekil Adnan Menderes ve Hariciye Vekili Fatin Rüşdî Zorlu ve Maliye Vekili Hasan Polatkan’ın asılarak öldürülmesi..

***

Öff… Entrika ve kan dolu bir yazı oldu; ama, n’apalım ki, gerçek bu..

Siyasete atılanlar, kefenlerini taa baştan giymeli..

stargazete

Bu yazı toplam 877 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar