Süper Güç Kapıya Kilit Vurdu

Süper Güç Kapıya Kilit Vurdu

Kongre'den geçmeyen bütçe kanunu nedeniyle ABD'de federal binalara ve müzelere kilit vuruldu, ulusal parklar boşaltıldı.

Süper güç ABD'nin, Kongre'den bir türlü çıkmayan bütçe kanunu nedeniyle kepenkleri kapatışı üçüncü gününe girdi. "Government shutdown" yani "hükümet kapandı" krizi günlük hayatı da etkiliyor artık. Başkent Washington DC'de tüm devlet kurumları ya tamamen kapalı ya da tam kapasite ile çalışamıyor. Dünyanın en büyük müze kompleksine sahip ve haftada 400 bin kişinin ziyaret ettiği Smithsonian Enstitüsü'nün de kapısına kilit vuruldu. Federal kurumlara ait web siteleri de, kesintilere bağlı olarak çoğunlukla güncellenmezken, e-devlet işlemleri durma noktasına geldi. Her gittikleri yerde kapalı kapılarla karşılaşan ve tüm gezi planları altüst olan turistler şaşkın. İkinci Dünya Savaşı Anıtı'nı ziyaret etmek için kilometrelerce yol gelen gazilerse, girişe kurulan barikatı geçerek anıtı ziyaret etmeyi başardı. 

OBAMA: AMAÇ SEÇİM İNTİKAMI 
Salı günü öğleden sonra kameraların karşısına geçen ABD Başkanı Barack Obama, bütçe krizinden tamamen Cumhuriyetçileri sorumlu tutarak, "Onlar sağlık reformu yasası ertelenmedikçe ya da iptal edilmedikçe hükümete bütçe vermeyi reddettiler. Hiç kimsenin sırf bir seçimin intikamını almak ya da ideolojik talepleri zorlamak için ABD'nin adını lekelemesine izin vermeyeceğim" dedi. Öte yandan Sağlık Yasası'nın en önemli bölümü salı günü hayata geçti. Cumhuriyetçilerin salı akşamı başkentte bazı hükümet kurumlarının yeniden çalışmasını sağlayacak, Gazi İşleri Bakanlığı ve Ulusal Parklar hizmetine bir süreliğine ek fon sağlayacak tasarı teklifi de Kongre'de kabul edilmedi. Demokratlar, Cumhuriyetçilerin "hangi kurumun çalışacağına, hangisinin çalışamayacağına karar veremeyeceğini" söylerken, uzmanlar krizin daha haftalarca sürebileceği uyarısı yapıyor. 

ÖLÜMCÜL HASTALIK ALARMI 
Kriz hayatın her alanını etkilemiş durumda. Son olarak ABD Hastalık Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi, kepenk kapatma dolayısıyla beyin yiyen amip olarak adlandırılan ve 4 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olan naegleria fowleri adlı hastalığı da yakından takip edemeyeceklerini açıkladı. Hastalığın bir salgın haline gelmesinden korkuluyor.