Suriyelilere ne kadar harcandı?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, iç karışıklığın sürdüğü ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'e bugüne kadar 2 milyar liranın harcandığını söyledi.
Bakan Şahin, uluslararası toplumun Suriyeliler'e verdiği desteğin ise yapılan harcamanın sadece yüzde 6'sını karşıladığını belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin çeşitli açılış ve temaslarda bulunmak üzere Kilis'e geldi. Beraberinde İslami İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İslamoğlu ile birlikte Kilis'e gelen Bakan Şahin, ilk olarak Kilis Valisi Süleyman Tapsız'ı ziyaret etti ve kente ilişkin bilgiler aldı.
Kilisli vatandaşların kültür ve inançları gereği komşuları olan Suriye'de yaşanan savaş sonrası bu ülke insanını kucakladığını anlatan Bakan Şahin, "Kilis'te insanlarımız komşuları olan ve ülkemize sığınan Suriyeliler ile ekmeğini paylaşıyor. Yaşanan sürecin bir an önce sona ermesini ve herkesin kendi vatanında mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlamak için mücadele ediyoruz. Sorunun çözümüne kadar bu insanların en az zararla çıkmaları, insanlık görevimiz. Çünkü bu günler gelip geçici. Bunlar bitecek, bittiğinde geriye ne kaldığı, tarihe ne yazdığımız önemli olacak. Bu yüzden Kilis halkı tarih yazıyor, gelecek nesillere çok önemli miras bırakıyor" dedi.
Kilis'te organize sanayi bölgesi kurulması için çalıştıklarını belirten Bakan Fatma Şahin, bu konudaki çalışmaların yakın takipçisi olduklarını da anlatarak, "Yıl sonunda elimizde kalan parayı Kilis'e gönderip, organize sanayi bölgesinin beklediği kamulaştırma işlemini yapacağız. Bunu da müjde olarak vermek istiyorum. Kilis'in bir an önce sanayileşmesini, büyüme ve kalkınma hamlesini başarmak istiyoruz. Yeni yapılacak organize sanayi bölgesi Gaziantep, Kilis ve Hatay hattını oluşturacak" diye konuştu.
SURİYELİLER'E 2 MİLYAR MALİ DESTEK
Bakan Şahin, valiliğin ardından Öncüpınar Sınır Kapısı yanında yer alan konteyner kentte İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yaptırılan Travma Müdahale Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Savaştan kaçan Suriyeliler'e psikolojik destek sağlanması amacıyla kurulan merkezin açılışını yapan Bakan Fatma Şahin, Türkiye'nin ilk andan itibaren Suriyeliler'e kucak açtığını ve her türlü yardımı yaptığını ifade etti. Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye gelenlere de en iyi şekilde ev sahipliği yapılması için çalıştıklarını anlatan Bakan Şahin, "Suriyeliler'e elimizden geldiği kadarıyla destek olduk ve kapılarımızı sonuna kadar açtık. Sınır hattındaki bütün kentler Suriyeliler'e kucak açtı, ekmeğini paylaştı. Burada bir anlamda iyi örneklerle tarih yazıldı. Herkes bunu kolay kolay yapmaz. Türkiye olarak Suriyeliler için bugüne kadar 2 milyar lira harcadık. Uluslararası kamuoyundan Suriyeliler'e destek için gönderilen mali destek yapılan harcamanın sadece yüzde 6'sı kadardır. Bu işin parası da önemli değil. Önemli olan mesele bu duyguyu yönetmek ve gereğini yapmaktır" diye konuştu.
Törene katılan İslami İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İhsanoğlu ise açılışı yapılan travma müdahale merkezine gelen Suriyeli sığınmacıların kendisini vatanından fazla uzak hissetmeyeceğini belirterek, "Burada yapılan tedaviler ve hizmetler var. Biz bunları yaparken Suriyeli hekimlerin ve doktorların çalışmasını sağladık. Bu merkezin çalışmalarının çok faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.
KİLİS'TE 80 BİN SURİYELİ VAR
Türkiye'nin üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirdiğini vurgulayan Kilis Valisi Süleyman Tapsız ise kamp dışında 80 bin Suriyeli'nin Kilis'te ikamet ettiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından, İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yaptırılan ve Suriyelilere psikolojik destek hizmetlerinin sunulacağı travma müdahale merkezinin açılışı yapıldı. Açılışın ardından İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, katkılarından dolayı Bakan Şahin'e plaket verdi.
Açılış sonrası Bakan Şahin ve beraberindekiler, konteyner kenti dolaşıp Suriyeli çocukların söylediği Türkçe şarkıları dinledi.